Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen weersituatie: 
Op de weerkaart hieronder zien we dat een front verbonden aan depressie Antje ons is gepasseerd en dat het wachten is op het front behorende bij depressie Barbara. Vanavond, Kerstavond en de daaropvolgende Kerstnacht zal het warmtefront van Barbara vanuit het westen passeren en daarachter is het zondag, 1e Kerstdag, uitermate zacht met temperaturen rond de 12°. Het koufront verbonden aan Barbara zal ons in de nacht naar maandag en maandagochtend passeren en daarachter stroomt weer koudere lucht over onze streken. Na deze onstuimige en zachte Kerst gaan we volop profiteren van hogedruk en wordt het duidelijk rustiger, droger en kouder.

de weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI.
de weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI.

Gisteren: wolkenvelden, lokaal mist maar ook wat zon
Het was gisteren over het algemeen bewolkt en in de ochtend kwam ook hier en daar mist voor. De mist trok weer op en de rest van de dag hadden we een mix van wolken en soms wat zon. Met uitzondering van het noordoosten kwam overal de zon zo’n 1 tot 3 uur tevoorschijn. De zuid tot zuidwestenwind nam flink in kracht toe en werd matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7 en de temperatuur steeg naar ruim 6 tot bijna 9°. Stavoren noteerde 6,4 en Nieuw-Beerta 6,7°. De toppers waren Woensdrecht en Wijk aan Zee met 8,7 en Volkel met 8,9°. In België lagen de maxima tussen de 2 en 9° met in St. Hubert 1,8 en in Retie 8,9°.

de zon ging fraai onder in het westen van het land. De foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas.
de zon ging fraai onder in het westen van het land. De foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas.

Vandaag: wisselend bewolkt en tot de avond droog
Na een regenachtige nacht ziet het weerbeeld er op deze zaterdag zeker niet verkeerd uit. Er zijn wolkenvelden, maar zeker vanochtend schijnt ook de zon. Vanmiddag neemt de bewolking geleidelijk weer toe, maar het blijft over het algemeen droog. De zuidwestenwind waait matig over land, vrij krachtig tot krachtig aan zee en hard op de Wadden, windkracht 4 tot 7 en de temperatuur stijgt naar maximaal 8° in het zuidoosten en naar 10 in het westen. In de hogere delen wordt het vanmiddag een graad of 5.

Vanavond is het bewolkt en vanuit het noorden gaat het licht regenen en motregenen en ook tijdens de komende Kerstnacht is het bewolkt en regenachtig. De zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard en de temperatuur wordt niet lager dan 6 tot 8°.

Morgen, 1e Kerstdag: overwegend bewolkt
Morgen, 1e Kerstdag, is het bewolkt en in de vroege ochtend valt er nog wat lichte regen. De rest van de dag houdt de bewolking de overhand, maar soms kan ook even de zon tevoorschijn komen. Heel lokaal valt er nog wat lichte regen, maar over het algemeen en veruit de meeste plaatsen houden het droog. De zuidwestenwind waait vrij krachtig over land en krachtig aan zee en de temperatuur is weer erg hoog en stijgt naar 12, lokaal 13°. In zuidelijk Limburg wordt het een graad of 10 en op de hogere toppen van de Ardennen en Hoge Venen is het slechts 5°.

Morgenavond en in de nacht naar maandag is het bewolkt en hier en daar valt wat lichte regen. Later in de nacht neemt vanuit het noordwesten de kans op regen verder toe. De zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee en de temperatuur ligt rond de 10-11°.

nog een fraaie van de 'sunset'. Deze foto werd gemaakt door Gerard (@geraldotabe)
nog een fraaie van de ‘sunset’. Deze foto werd gemaakt door Gerard (@geraldotabe)

Maandag, 2e Kerstdag: eerst regen, later zonneschijn
Maandag, 2e Kerstdag, beginnen we met veel bewolking en enige tijd regen, maar de regen trekt naar het zuidoosten weg en in de loop van de ochtend wordt het in het noordwesten alweer droog met als snel opklaringen vanwege naderende hogedruk. Maandagmiddag is het droog en schijnt de zon flink. De west tot noordwestenwind waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee en de temperatuur zal gedurende de dag langzaam wat gaan dalen naar waarden omstreeks de 9°.

de verwachte weerkaart voor aanstaande maandag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor aanstaande maandag volgens ECMWF.

Na Kerst: de temperaturen gaan dalen dankzij nieuwe hogedruk.
Na de Kerstdagen komt er een krachtig hogedrukgebied met een kerndruk van meer dan 1040 hPa boven onze streken te liggen. Het wordt dan ook weer uitermate rustig weer met geregeld zon, maar ook van tijd tot tijd (hardnekkige) nevel en mist. De temperaturen worden door een stroming uit richtingen tussen oost en zuid weer lager en in de nacht kan het lokaal een graadje vriezen.

de verwachte weerkaart voor woensdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor woensdag volgens ECMWF.

Later in de week drukt lagedruk boven Scandinavië het hogedrukgebied weer geleidelijk naar het zuiden en dat betekent bij ons dat de stroming weer uit het zuidwesten komt. Aanvankelijk leek het erop dat het hoog zou standhouden, maar in alle berekeningen is daar niet veel van over. De temperaturen zullen later in de week dan ook geleidelijk weer gaan stijgen.

de verwachte weerkaart voor oudjaarsdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor oudjaarsdag volgens ECMWF.

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land laat nog steeds mooi de stijging zien richting de Kerstdagen. Vooral morgen later op de dag in de nacht naar maandag is er erg zacht met temperaturen van een graad of 12. Na Kerst gaat de temperatuur weer naar beneden. Dinsdag wordt het een graad of 9, de daaropvolgende twee dagen blijft de temperatuur steken bij hooguit een graad of 5 en in de nacht kan het lokaal vriezen. Later in de week lijken de temperaturen weer omhoog te gaan, dus net als eerder deze winter is het maar weer een paar dagen aan de koude kant zonder dat het winter wordt.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we de stijgende lijn naar de Kerstdagen. Na Kerst gaan de temperaturen weer naar beneden met op woensdag en donderdag kwikstanden onder de 5° en in de nacht kan het dan licht vriezen. Vanaf vrijdag wordt de verwachting erg onzeker en kan het alle kanten op. Ging de ‘oper’ gisteren naar beneden met vorst rond de Jaarwisseling, vandaag zit de ‘oper’ aan de bovenkant van de pluim. Het ensemblegemiddelde komt aan het eind van de meerdaagse uit op waarden rond of boven de 5°.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

IJspluim:
Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en daaraan zien we dat de temperatuur van het water aanvankelijk stijgt naar een graad of 5-6 met de Kerstdagen. Daarna koelt het water af naar gemiddeld een graad of 3, maar de ‘oper’ blijft warmer…

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en ook de komende dagen wordt geen winterse neerslag verwacht. Het wordt dan ook overal een groene Kerst.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Namens het hele Alpenweerman team prettige Kerstdagen en een gelukkig en vooral gezond nieuwjaar!

kerstgroet2112ri

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 485 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Lage Landen: onstuimige en zachte Kerst, daarna rustiger, droger en kouder”

  • Wkelks
    24 december 2016 at 14:09

    Niks nieuws onder de zon. Geen enkele winteraspiratie ook niet in het nieuwe jaar. Hogedruk steeds op verkeerde plek en een warmbloedige. Het zit er niet in. De winter heeft nog een aantal weken om met een trendbreuk te komen in luchtsoorten. Komt die niet, dan is het over en uit met dit winterseizoen.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier