Advertentie 

Weersverwachting vandaag

Het zijn onstuimige dagen, want depressie Thomas jaagt de wind in de gordijnen. Ook vandaag waait de zuid- tot zuidwestenwind vrij krachtig, in de kustgebieden krachtig en aan zee en op de Wadden zelfs hard tot stormachtig, windkracht 5 tot 8.

Verder is het bewolkt en uit die bewolking valt af en toe wat lichte regen en motregen en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 9 en 11°.

Vanavond is het bewolkt en regenachtig op de passage van een koufront, komende nacht trekt de regen naar het oosten weg en klaart het vanuit het westen wat op. De wind blijft stevig doorwaaien en de temperatuur daalt naar waarden omstreeks de 7°.

De dag begon fraai met in het westen al vrij snel enkele opklaringen. Ton Wesselius maakte deze foto.
Deze mooie foto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom.
Suzanne Vermulm maakte deze prachtige foto.
Jannes Wiersema maakte deze mooie foto.
Deze foto werd gemaakt door Trijntje van den Berg.
Aldo BV stuurde deze foto in. Eindelijk weer zon in de kas.

Weerpraatje

Onder aanvoering van depressie Thomas krijgen we onstuimige dagen. Zowel vandaag als ook komend weekend waait het flink uit het zuidwesten. Maandag komen we aan de achterzijde van de depressie en krijgen we een noordwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht en enkele buien. Vanaf dinsdag gaan we profiteren van een hogedrukgebied dat woensdag onze streken passeert en vervolgens positie kiest boven Scandinavië. De stroming gaat ‘om’ naar het oosten en de aanvoer van koudere lucht komt (weer) opgang.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisternacht was het bewolkt en regenachtig, maar de regen trok gisterochtend snel het land uit. Daarna volgde een redelijke dag met flinke zonnige perioden, maar aan het eind van de middag trokken er vanuit het noordwesten weer enkele buien het land in.

Verder stond er veel wind met over land een vrij krachtige tot krachtige en in de kustgebieden een harde tot stormachtige zuidwester, windkracht 5 tot 8. Op de Wadden op meetpunt Vlieland schoot de wind even uit naar storm, kracht 9. De temperatuur steeg naar 8 tot 10° met in Volkel en Ell maximaal 10,4°.

Het was een onstuimige dag. Ton Wesselius maakte de foto.
Ook in het noorden veel wind waar Jannes Wiersema deze foto maakte.
Ton Wesselius maakte ook deze foto.

Vandaag krijgen we te maken met een warmtefront behorende bij depressie Thomas. Het is dan ook bewolkt en er valt af en toe wat lichte regen en motregen. De zuid tot zuidwestenwind waait vrij krachtig tot krachtig over land en hard tot stormachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 9° in het noorden en naar 11 in het zuiden en op veel plaatsen in België.

Vanavond gaat het harder regenen op de passage van een koufront, maar na frontpassage klaart het op. Morgen schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot enkele buien. De zuidwestenwind waait onverminderd (vrij) krachtig over land (windkracht 5 tot 6) en hard tot stormachtig aan zee (7-8 bft.) met kans op zware windstoten tot 90 km/uur. De temperatuur stijgt wederom naar 9 tot 11°.

Zondag krijgen we te maken met depressie Uwe, zijnde een randstoring die flink wat regenwater gaat opleveren. Of het ook flink gaat waaien is nog niet duidelijk. De temperatuur is een fractie lager en stijgt naar 8° in het noorden en 10 in het zuiden van de Lage Landen.

De verwachte weerkaart voor maandag. Bron: wetterzentrale.de

Na het weekend trekken de lagedrukgebieden naar het oosten en op de Atlantische Oceaan komt een hogedrukgebied tot ontwikkeling. Maandag en dinsdag krijgen we tussen beide druksystemen een noordwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. Het komt dan ook tot buien en vanwege een lage bovenluchttemperatuur van -7/-8° op het 850 hPa vlak (1,5 kilometer hoogte) kunnen de buien winters zijn met kans op hagel en (smeltende) sneeuw. De temperatuur stijgt naar 6-7°, maar tijdens stevige buien is het kouder.

De verwachte weerkaart voor eind volgende week volgens het Amerikaanse GFS. De aangevoerde lucht komt uit het zuidoosten. Bron: wetterzentrale.de

Vanaf woensdag gaan we profiteren van hogedruk dat mogelijk Scandinavische aspiraties krijgt. De neerslagkansen nemen af en de temperaturen gaan omlaag. De uiteindelijk positie van het hoog moet nog worden afgewacht, maar de kans op vorst in de nacht en ochtend neemt weer toe en ook overdag wordt het kouder. De komende dagen wordt het allemaal vanzelf duidelijk en wie weet gaan we op herhaling van februari van vorig jaar…

De berekening van het Europese ECMWF voor wederom volgende week vrijdag. Bron: wetterzentrale.de

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het vandaag en ook komend weekend vrij zacht is met temperaturen rond de 10°. Na het weekend gaat het kwik wat omlaag, later volgende week wordt het mogelijk nog wat kouder. Bovendien neemt vanaf halverwege de week de kans op nachtvorst toe.

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

Op de Mont Rigi lag gisteren nog 16 centimeter. Bron: RMI.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen

In de Ardennen en Hoge Venen ligt een sneeuwdek van 5 tot lokaal 20 centimeter, maar het dooit met temperaturen van 5-6° boven nul en het sneeuwdek zal geleidelijk verdwijnen.

De dag eindigde ook fraai. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Johan Klos maakte deze foto van de zonsondergang.

Dit was het weer voor deze vrijdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we wederom naar de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 804 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer