Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Weersverwachting vandaag

Volgende week krijgen we uiteindelijk rustig hogedrukweer, maar voordat het zover is is de aanloop dit weekend nog onstuimig en vooral morgen ook nog nat. Depressie Thomas en morgen randstoring Uwe zijn verantwoordelijk voor het herfstachtige weerbeeld.

Op deze zaterdag schijnt geregeld de zon, maar vooral landinwaarts is er ook kans op enkele buien. De temperatuur stijgt naar 10-11°, alleen in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden blijft het kwik met 8-9° wat lager. De zuidwestenwind neemt toe en wordt over land (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6 en in de kustgebieden hard tot stormachtig, kracht 7 tot 8. Op de Wadden komt mogelijk een echte zuidwesterstorm te staan, windkracht 9. Verder draait het om zware windstoten tot 90, lokaal tot 100 km/uur.

Vanavond is het bewolkt, komende nacht gaat het geruime tijd regenen. De stevige zuidwestenwind neemt in kracht af en de temperatuur daalt naar 5 tot 7°.

Het was, voor de verandering…, weer een sombere dag. Trijntje van den Berg maakte de foto.
Ook bij Jannes Wiersema een sombere dag.

Weerpraatje

Het is onstuimig onder aanvoering van depressie Thomas. Morgen krijgen we te maken met een randstoring, genaamd Uwe en valt er veel regen. Omdat dit systeem zeer waarschijnlijk over ons land trekt, lijkt het met de wind op veel plaatsen mee te vallen. Alleen in de zuidelijke helft van de Lage Landen en later ook aan de achterzijde neemt de wind wel weer in kracht toe. Volgende week gaan we geleidelijk profiteren van hogedruk. De uiteindelijke positie van het hoog is bepalende voor de verwachte temperatuur, maar dat het rustiger en droger wordt is vrij zeker.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het een bewolkte dag met uit die bewolking van tijd tot tijd regen en motregen. De temperatuur steeg naar 7 tot 10° met in Westdorpe en Wilhelminadorp 10,3°.

Afgelopen nacht passeerde het koufront behorende bij depressie Thomas met enige tijd (buiige) regen, maar op deze zaterdag is het best aardig weer, alleen er staat veel wind. Het weerbeeld is vriendelijk met geregeld zonneschijn, maar het komt ook tot enkele buien en dat is vooral landinwaarts het geval. De zuidwestenwind neemt flink in kracht toe en het wordt 10-11°.

De verwachte weerkaart voor morgen. Bron: wetterzentrale.de

Komende nacht krijgen we te maken met depressie Uwe en het gaat dan ook enige tijd regenen. Morgen trekt Uwe zeer waarschijnlijk precies van zuidwest naar noordoost over ons land met in het traject een duidelijk afnemende en veranderlijk wordende wind. Ten zuid(oost)en van de depressie blijft de zuid tot zuidwestenwind wel flink doorstaan.

Later, als de depressie is gepasseerd, draait de wind naar het noordwesten en neemt weer in kracht toe. Verder is en blijft het bewolkt met geruime tijd regen. De temperatuur stijgt naar 7° op de Wadden en naar lokaal 10 in het zuiden van het land en hier en daar in België.

De verwachte weerkaart voor eind volgende week. Bron: wetterzentrale.de

Rustig hogedrukweer

Na het weekend komt het maandag, in afkoelende polaire lucht tussen de wegtrekkende depressie en opbouwende hogedruk, tot enkele buien die van hagel vergezeld kunnen gaan. Het hoog trekt vanaf dinsdag oostwaarts over onze streken, maar de uiteindelijke bestemming is nog onduidelijk. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat het hoog Scandinavische aspiraties zou krijgen met bij ons een oost tot noordoostelijke stroming met aanvoer van koude lucht, maar de laatste berekeningen van de diverse weermodellen gaan nu toch voor een positie over of ten oosten van onze streken.

Het gevolg is (en blijft) een overgang naar rustig en droog weer met geregeld zonneschijn en met in de nacht en ochtend een toenemende kans op temperaturen rond of iets onder nul. Overdag komt het kwik ruimschoots boven nul uit met waarden rond de 10°. De sterke amplitude (verschil tussen minimum en maximumtemperatuur) in de pluim laat dat mooi zien.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het dit weekend een graad of 10 is. Na het weekend gaat het kwik omlaag, maar vanaf woensdag is de trend weer stijgende vanwege de verwachte positie van het hoog. Een echte stralingspluim, want de temperaturen in de nacht dalen naar waarden rond of onder nul.

De pluim van het ECMWF laat mooi de ‘zaagtand’ zien. In de nacht vorst en overdag een graad of 10. Bron: KNMI.nl

De ‘zaagtand’ vanaf woensdag wordt steeds duidelijker. In de nacht neemt de kans op vorst toe en overdag loopt het kwik op naar een graad of 10.

De zonpluim laat zien dat we vanaf eind van de week volop zonneschijn mogen verwachten. Bron: KNMI.nl

Op deze zaterdag schijnt geregeld de zon, maar morgen blijft het weer bewolkt. Maandag komt de zon weer tevoorschijn, maar de dagen daarna is het weer veel grijs. Aan het eind van de week neemt het aandeel zonneschijn flink toe en dat met temperaturen van een graad of 10. Langzaam komt de lente dichterbij…

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

De sneeuw dooit snel weg op de Mont Rigi. Bron: RMI.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen

In de Ardennen en Hoge Venen ligt nog wel een sneeuwdek van enkele centimeters, maar het dooit flink met temperaturen van 5-6° boven nul. Maandag is er weliswaar weer kans op wat sneeuw, maar daarna blijft het droog met aanhoudend positieve temperaturen. Alle wintersportmogelijkheden zijn gesloten en morgen zal ik geen smeltfoto meer plaatsen…

Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Dit was het voor deze zaterdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Voor nu een mooie dag, goed weekend en graag weer tot morgen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 739 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer