Algemene situatie:
Tussen het lagedrukgebied Grischa boven Scandinavië en het hogedrukgebied Vera in de Golf van Biskaje staat dit weekend een stevige noordwestelijke stroming. In deze stroming trekken storingen mee en ook de wind is duidelijk aanwezig. Het laatste weekend van oktober is dan ook onstuimig. Volgende week blijft het wisselvallig aan de noordflank van hogedruk.

de weerkaart voor vandaag Bron: DWD

Gisteren waren er perioden met zon, maar het kwam ook tot een paar buien. De temperatuur steeg naar 14-15° met in Rotterdam, Gilze-Rijen en Westdorpe een maximumtemperatuur van 15,0°. In Nieuw-Beerta en in Stavoren werd het niet warmer dan 13,6 en 13,7°. In België lagen de maxima tussen de 10 en 15° met in Mont-Rigi 10,3 en in Kleine-Brogel 15,5°.

dit weekend gaat de wintertijd weer in. De klok gaat komende nacht om 3 uur weer een uurtje terug. Deze creatie werd gemaakt en vastgelegd door Jolanda Bakker

Het is op deze zaterdag bewolkt en na een droge ochtend gaat het later vandaag vanuit het noordwesten regenen. De wind waait uit het westen en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6. Later vandaag draait de wind naar noordwest en wordt hard op de Wadden, kracht 7.

De temperatuur stijgt van oost naar west naar 14 tot 16°. In België wordt het ook een graad of 16 in het westen. Verder naar het oosten lagere temperaturen en in Hoog-België wordt het een graad of 9.

Vanavond en de komende nacht, let op: wintertijd!, is het bewolkt en van tijd tot tijd regenachtig. De west tot noordwestenwind neemt verder toe naar vrij krachtig tot krachtig over land, windkracht 5 tot 6 en hard tot stormachtig aan zee, kracht 7 tot 8. In het noordelijk kustgebied en op de Wadden staat er enige tijd een echte storm, windkracht 9. In de Duitse Bocht wordt een zware storm verwacht, windkracht 10.

de verwachte windkaart voor komende nacht volgens GFS. Bron: wetteronline.de

De temperatuur is aanvankelijk een graad of 15, maar zal later in de nacht dalen naar 9 tot 12°.

hier en daar kwamen nog enkele buien voor en Ton Wesselius maakte daarvan een fraaie foto
de zon ging weer fraai onder. Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto

Morgen beginnen we in de zuidelijke helft van de Lage Landen nog met veel bewolking en regen. Elders is het al droog met een mix van wolken en zonneschijn. Morgenmiddag neemt geleidelijk de kans op een enkele bui weer toe.

De vrij krachtige tot stormachtige noordwestenwind neemt langzaam, maar geleidelijk in kracht af en de temperatuur wordt overdag niet hoger dan 12-13°. De maxima’s zullen echter hoger uitkomen, want zoals gezegd is het in de nacht nog een graad of 15.

de verwachte weerkaart voor maandag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Maandag trekken de weersystemen oostwaarts en gaan wij dus profiteren van hogedruk. Er zijn perioden met zon, maar er zijn ook wolkenvelden en heel lokaal is er nog altijd een bui mogelijk. De noordwestenwind waait overwegend matig en de temperatuur stijgt naar 12-13°. In België wordt het ook 12-13°, maar in de hogere delen blijft het kwik steken bij een graad of 7-8.

de verwachte weerkaart voor de eerste november volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Na maandag zakt de hogedruk heel langzaam zuidwaarts en in het noorden zit lagedruk. Tussen beide weersystemen hebben wij een west tot zuidwestelijke stroming met aanvoer van weer vrij zachte lucht, maar ook met de passage van diverse storingen. De temperaturen zullen dan ook weer wat stijgen, maar het is ook licht wisselvallig. Later in de week wordt de luchtdruk ten westen van ons weer hoog en boven Scandinavië zit nog altijd lagedruk. De stroming wordt tijdelijk weer noordwestelijk en de temperaturen gaan weer naar beneden.

de verwachte weerkaart voor volgend weekend volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Volgend weekend lijkt in het teken staan van een groot lagedrukgebied en neemt de wisselvalligheid eerder toe dan af. De temperatuur zal dan geleidelijk gaan dalen naar waarden rond de 10°.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur later vandaag oploopt naar een graad of 15. Morgen gaat het kwik weer naar beneden om na maandag weer geleidelijk te gaan stijgen. Aan het eind van de week en volgend weekend gaat de temperatuur weer naar beneden.

de verschillen tussen dit jaar en vorig jaar zijn wat kleuren betreft erg groot. Oktober 2016 was maar liefst 4° kouder dan oktober dit jaar. De vergelijking werd opgestuurd door Martin Vye

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie zaterdag van, fijn weekend en graag weer tot morgen in wintertijd!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 279 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer