Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vandaag wacht ons een zaterdag waarop het weer zijn vele gezichten laat zien. Regen, harde wind, hagel, onweer, zon en mooie wolkenluchten. Het komt vandaag allemaal voorbij. Morgen, op zondag, komt de atmosfeer al wat meer tot rust, maar ook dan houden we het niet droog met buien en waarschijnlijk weer mooie wolkenluchten. In de nieuwe werkweek komen we wederom onder invloed van hogedrukgebieden. Maar het voorjaar blijft nog even uit. We krijgen normaal weer voor maart, met eerder een vleugje winter dan lente.

Mooie buienluchten, een goede kans deze dit weekend te spotten. Foto van afanja.nl.

Windstoten en buien

Ons weer staat zaterdag onder invloed van een groot lagedrukgebied ten noorden van ons met de kern op zee ten zuiden van Noorwegen. Hierdoor hebben wij te maken met een sterke westelijke stroming. In de aanvoer van die stevige stroming zitten meerdere fronten die ons daardoor weten te bereiken. Deze snelle passage van fronten levert vandaag spektakel op in de vorm van vele verschillende weerbeelden die we zullen gaan zien vandaag.

Het laag op zee wat ons een stevige westelijke stroming oplevert met diverse fronten in de aanvoer.

Het eerste front, het warmtefront wel te verstaan, heeft ons vannacht inmiddels bereikt. In de loop van de nacht is het vanuit het westen begonnen met regenen. Het koufront liet niet lang op zich wachten en trok aan het begin van de ochtend van west naar oost over de lage landen.

Code geel: zware windstoten. Kleine kans op storm

Dit koufront, en de onstabiele lucht die daarachter zit is vandaag een belangrijk aandachtspunt. Tijdens passage van het koufront ging de wind al flink aantrekken. Ik werd er zelf vanmorgen vroeg wakker van, bij de buren sneuvelde door de wind een pot in de tuin. We moeten rekening houden met flinke windstoten. Boven land tussen de 90 en 100 km per uur, aan de kust 100-110 km per uur. Het KNMI heeft dan ook code geel uitstaan voor zware windstoten. Daarnaast is er kans dat er even een storm vanuit het westen, 9bft komt te staan. Dit komt doordat de kern van het lagedrukgebied, terwijl het ten noorden van ons over zee van west naar oost trekt, verder uitdiept. Ten zuiden van de kern trekt de wind dan even flink aan.

Actuele windkracht. Bron Weerplaza.
Actuele windstoten. Bron Weerplaza.

Behalve de wind gaan zoals gezegd ook de buien flink uitpakken. Zowel op als achter het koufront is de lucht zeer onstabiel. Er gaat een flinke convectie (opstijgen van warme lucht) plaatsvinden. De bovenlucht gaat steeds kouder worden. Daarbij is de wind op hoogte ook zeer sterk aanwezig. Allemaal ingrediënten voor de buien om stevig uit te pakken. We moeten dan ook rekening houden met onweer en hagel, en dus flinke windstoten. Vanmorgen tijdens de passage van het koufront waren de buien geclusterd, en ging het even flink tekeer. Na de passage lijkt het vooral om geïsoleerde buien te gaan. Het weer is vandaag echt een factor om rekening mee te houden.

Tussen de buien door is het rustiger en kan het zelfs vriendelijk ogen als de zon daarbij even doorbreekt. Snel wisselende weerbeelden dus, goede kans dat er mooie fotogenieke buienluchten te zien zijn. De temperatuur ligt hierbij vandaag bij dit alles gemiddeld rond 9 graden.

Zondag rustiger, maar ook dan (pittige) buien

De zondag verloopt een stuk rustiger wat betreft wind, maar niet droog. Op hoogte passeert in de nacht een trog die de buienactiviteit weer laat opleven. Ook deze buien kunnen lokaal pittig uitpakken met wederom een kans op hagel, onweer en windstoten. Door de koude bovenlucht ontstaan er na passage van de hoogtetrog vooral nog een paar buien door de dagelijkse gang. Tussen de buien is er ook ruimte voor de zon. Wederom een dag met waarschijnlijk veel mooie fotogenieke luchten. Aan de temperatuur veranderd niet veel, ook op zondag ligt deze rond de 9 graden. De wind is nog steeds westelijk en met 5 bft vrij krachtig. Later op de dag stroomt er op hoogte weer wat zachtere lucht binnen en dat gaat voor stabilisatie zorgen.

De depressie die ons weer bepaald dit weekend. Het warmtefront (1) en koufront (2) zijn ons inmiddels gepasseerd. De trog die de buien bij ons op zondag gaat doen opleven ligt in de aanvoerrichting boven het zuiden van de UK. Bij (2) het koufront wat in de noord Alpen een sneeuwdump gaat brengen. Bron KNMI.

Hogedruk keert terug in de nieuwe werkweek

Op maandag zien we de atmosfeer verder tot rust komen. Een kern van hogedruk bouwt zich op ten westen van ons en blokkeert daarmee de oceaan voor nieuwe storingen. De stroming blijft hierbij komen vanuit het noordwesten en later steeds meer het noorden. De kansen op neerslag nemen verder af maar mooi en warm voorjaarsweer hoeven we niet te verwachten. Met de noordelijke aanvoer hebben we te maken met frisse en vochtige lucht. De temperatuur ligt rond 8 graden overdag en rond 2 graden in de nacht. Bij wat opklaringen komt de temperatuur in de nacht dicht bij het vriespunt uit.

Een kern van hogedruk bouwt zich op en trekt noordelijk. Er ontstaat een blokkade op de oceaan die storingen op afstand gaat houden. De stroming voert frisse en vochtige lucht over zee aan vanuit het noordwesten.

Mogelijk dat het later in de week nog wat kouder gaat worden als de stroming naar het noordoosten draait. In de nacht krijgen we dan wederom te maken met lichte vorst. Bij langdurige opklaringen lokaal zelfs matige vorst. Overdag zakken we dan richting een graad of 6. Dat is iets te koud voor de tijd van het jaar. Mocht er een bui ontstaan dan is de kans groot dat dit een ‘maartse’’ bui is met hagel en natte sneeuw.

Ook zijn er berekeningen die de kern van hogedruk juist anders berekenen en we daardoor in een meer zonaal (west naar oost) strominspatroon terecht komen. Dan temperaturen rond normaal voor maart. Hoe het uitpakt gaat in de komende dagen duidelijker worden. In ieder geval krijgen we wel te maken met rustiger weer door dominante hogedruk.

Rest mij iedereen een fijn weekend te wensen, wees voorzichtig, en deel vooral mooie foto’s van het weer met ons via social media. Graag tot het volgende bericht. Groet Sebastiaan.

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 46 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage landen: onstuimig weekend, daarna rustiger en kouder”

 • Joan
  15 maart 2021 at 10:20

  Ik moest eerst even in me ogen wrijven.
  -10 zaterdag om 13:00 uur…
  wow

 • Joan
  15 maart 2021 at 11:23

  run van 00utc 15mrt

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier