Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemene situatie: 
Het is volop herfst. Het weerbeeld is de komende dagen wisselvallig en zo nu en dan staat er een stevige wind. Dit heeft alles te maken met de depressie activiteit boven de Atlantische Oceaan en onze streken. Ook vandaag wordt het weerbeeld bepaald door een lagedrukgebied. Dit lagedrukgebied ligt boven Engeland. Omdat de luchtdrukgradient groot is, staat er een stevige wind. Dit is het meest te merken aan de kust. Buiten de wind bestaat het weerbeeld ook uit neerslag, soms komen er pittige buien voor. Dit valt te wijten aan de fronten die overtrekken.

De weerkaart voor vandaag volgens van het KNMI. Het lagedrukgebied boven Groot-Brittanië zorgt voor onstuimig weer. De fronten behorend bij het laag zorgen voor neerslag.

Gisteren kwamen buien voor, soms regende het even stevig door. De zwaarste buien waren in de avond voor het noorden, hierbij kwam ook onweer voor. In de oostelijke helft verliep de dag veelal grijs, terwijl er in het westen ook vrij veel ruimte was voor de zon. Met name in de kustgebieden stond een stevige wind. De maximumtemperatuur bedroeg 17 a 18 graden.

Rob de Graaf maakte deze mooie foto.
Bij Jolanda Bakker in Zeeland waaide het hard, maar was er ook vrij veel ruimte voor de zon.

Noordelijke helft veel neerslag, vrij veel wind

Vandaag speelt de wind een belangrijke rol. Aan de kust waait een krachtige tot harde wind, 6 a 7 beaufort. Ook in het binnenland staat er met kracht 4 a 5 een stevige bries, al waait het dus beduidend minder hard dan aan de kust. In het uiterste zuiden van Nederland en in België staat er lokaal ook even een windkracht 6.

In de vroege ochtend trekt het eerste neerslaggebied via het noordoosten het land uit. Daarachter liggen al snel nieuwe neerslaggebieden klaar. De neerslag heeft een buiig karakter en soms kan het stevig doorregenen. Ook is er een kleine kans op een klap onweer. De meeste neerslag is voor het noorden en midden, maar ook in het zuiden komen buien voor. In België valt de meeste regen in de Ardennen. De maximumtemperatuur bedraagt 17 a 18 graden en wordt pas in de late middag of avond bereikt. Vanmiddag is het in het midden en noorden 14 a 15 graden.

Wisselvallig

Vanavond draait de wind op steeds meer plekken naar het noordwesten. Hierbij trekt de wind aan: in de kustgebieden kan dan een windkracht 8 staan en lokaal komen zware windstoten voor. Verder landinwaarts waait het minder hard. In de nacht neemt neerslagactiviteit af, al komen er nog steeds enkele buien voor.

Morgen schijnt de zon af en toe, maar wolken hebben de overhand en er komen buien voor. Nog steeds is de noordwestelijke wind duidelijk voelbaar, maar met kracht 4 tot 6 wel iets minder hard dan vandaag. De maxima lopen uiteen van 15 a 16 graden op De Wadden tot lokaal 18 graden in België. In de avond neemt de wind in kracht af en draait naar het zuidwesten

Dinsdag staat er weer flink wat regen op het programma en trekt ook de wind weer aan. De maximumtemperaturen liggen tussen de 16 en 19 graden.

70-80 mm neerslag
De verwachte cumulatieve neerslag tot en met dinsdag. Vooral in de noordwestelijke helft van de Benelux kan de komende dagen veel regen vallen, lokaal is 70-80 mm totaal tot en met dinsdag mogelijk!

Aanhoudend wisselvallig

Woesdag tot vrijdag zitten we tijdelijk in een iets koudere luchtsoort. De maximumtemperatuur ligt dan tussen 13 en 17 graden Celsius. De zon laat zich af en toe zien, maar de kans op buien blijft aanwezig. In de windpluim hieronder zien we dat er af en aan pieken zijn in de windsnelheid. Zo nu en dan staat er dus veel wind. Dit in combinatie met de kans op buien geeft aan dat het aanhoudend wisselvallig blijft. In het weekend komen we weer in een warmere luchtmassa en gaan de temperaturen weer omhoog.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Na het weekend zien we even een dip in de temperatuur.
Wisselvallig
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. De pieken duiden op neerslaggebieden behorend bij lagedrukgebieden.
onstuimig
De 15-daagse windpluim van het KNMI. Met regelmaat zien we pieken in de te verwachten windstoten. Deze horen bij storingen die overtrekken.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Ook deze foto werd gemaakt door Rob de Graaf.

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 351 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier