Advertentie 

Algemene situatie:
We hebben te maken met een actieve straalstroom over de Atlantische Oceaan en West-Europa. Hierdoor is de stroming overwegend westelijk en is het weertype wisselvallig. Van tijd tot tijd valt er regen en ook staat er regelmatig veel wind, morgen is er zelfs kans op storm. Voorlopig lijkt deze westcirculatie aan te houden en daarmee blijft het de komende week wisselvallig weer.

toenemende kans op storm
De weerkaart van vandaag volgens het KNMI. Een koufront trekt het land uit waardoor we deze ochtend te maken hebben met regen. 

Gisteren:
Gisteren verliep de dag grijs, alleen in het uiterste noorden was de zon even te zien. In de ochtend viel er lokaal nog wat regen, maar verder verliep de dag overwegend droog. De maximumtemperatuur lag tussen de 9 en 10 graden. In de avond nam de wind in kracht toe, en tegen het einde van de nacht trok een koufront het land binnen waardoor het begon te regenen.

storm
Trijntje van den Berg maakte deze foto.
Jolanda Bakker maakte deze foto in Brugge. Daar was het droog, maar wel bewolkt.
Bij Jannes Wiersema in het noorden scheen de zon gisteren wel!
storm
Deze verregende kerstfoto werd gemaakt in Goes door Erica van Leeuwen de Bruijn.
En deze grijze herfstfoto kwam van de hand van Ton Wesselius.

Buien, veel wind, opklaringen en kans op onweer

Vanochtend trekt een regengebied van west naar oost over het land. Achter dit regengebied wordt het droger, maar kunnen er nog wel enkele (felle) buien voorkomen. Er staat boven land een (vrij) krachtige wind (5 a 6 beaufort), langs de kust waait het hard tot stormachtig (7 a 8 beaufort). Daarbij zijn windstoten tot 80, in het noordelijk kustgebied 90 km/h mogelijk.

Ook vanmiddag is er nog kans op een enkele bui, al blijft het overwegend droog. Ook is er ruimte voor opklaringen en laat de zon zich zo nu en dan zien. De wind neemt dan iets in kracht af, maar nog altijd waait het stevig door. In de loop van de middag neemt de kans op buien weer toe. De maximumtemperatuur bedraagt 10 tot 12 graden, maar door de wind voelt het een stuk kouder aan. In de loop van de middag daalt de temperatuur naar waardes onder de 10 graden.

Vanavond komen er weer stevige buien voor welke gepaard kunnen gaan met hagel, onweer en windstoten van 70-80 km/h. Ook komende nacht komen er nog felle buien voor. Het koelt af naar 5-8 graden. (Voor een uitgebreidere analyse m.b.t. de onweersbuien, zie https://www.alpenweerman.nl/community/weerkaarten/kans-op-onweer-en-storm/).


Morgen: kans op storm, maar alles hangt af van de ontwikkeling randstoring

Voor morgen staat er opnieuw een onstuimig weertype op het programma. Dit heeft alles te maken met een lagedrukgebiedje dat wordt berekent aan de flank van een groter lagedruksysteem. Hiermee wordt ook direct de onzekerheid van de verwachting duidelijk, omdat weermodellen nog altijd moeite hebben met het voorspellen van zulke venijnige laagjes. Een klein verschil in ligging levert een groot verschil op in uitwerking.

satellietlaagje storm
Een randstoring lijkt ons weer morgen te gaan beïnvloeden. Zie ook de isobaren die erg dicht bij elkaar liggen. Dit staat garant voor een hoge windsnelheid/storm. Bron: Wetterzentrale.

In ieder geval neemt de wind morgenochtend snel in kracht toe. In de middag kan er in de kustgebieden een noordwester storm komen te staan (windkracht 9) en ook boven land gaat het in de loop van de dag hard waaien (windkracht 6 a 7). Daarbij kunnen er stevige buien voorkomen. De maximumtemperatuur ligt rond de 9 graden, maar de gevoelstemperatuur ligt door de harde wind een stuk lager. In de avond wordt het geleidelijk wat rustiger.

storm
Er wordt morgen veel wind verwacht: mogelijk komt het tot storm (windkracht 9) aan de kust. Bron: Wetterzentrale
harde wind storm
In de loop van de middag neemt ook boven land de wind in kracht toe, windkracht 6 a 7, lokaal ook 8 beaufort. Bron: Wetterzentrale

Dinsdag begint de dag een stuk rustiger en is er aanvankelijk ook nog wat ruimte voor de zon. Dit komt omdat we even onder de invloed zijn van wat hogere druk (zie de afbeelding hieronder). Vanuit het westen nadert echter alweer een nieuw lagedrukgebied. Dit betekent dat in de middag vanuit het westen de bewolking toe zal nemen en ook de wind gaat weer flink aantrekken. In de avond neemt de kans op regen toe. Het wordt een graad of 8.

Een rug ligt aanvankelijk nog over Nederland/Centraal-Europa, maar een nieuwe depressie ligt alweer op de loer. Bron: Wetterzentrale

Voorlopig aanhoudend wisselvallig

Ook de dagen na dinsdag blijft het nog aanhoudend wisselvallig. Het weerbeeld blijft bestaan uit een komen en gaan van lagedrukgebieden. Hierdoor wisselen regenachtige dagen en wat drogere dagen elkaar af, en ook staat er vaak een stevige wind. Dit alles is terug te zien in de pluim hieronder. Elke dag is er kans op neerslag en naast dinsdag lijkt alleen donderdag rustig te verlopen met een kleinere neerslagkans en wellicht wat ruimte voor de zon. Woensdag verloopt overwegend nat en grijs en met name aan het begin van de woensdag staat er nog vrij veel wind. De maximumtemperatuur ligt de rest van de week rond de 8 graden en daarmee ligt de temperatuur iets boven gemiddeld voor de tijd van het jaar.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Het blijft aanhoudend aan de zachte kant voor de tijd van het jaar. 
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. We zien een soort patroon van neerslagpieken wat duidt op steeds weer nieuwe lagedrukgebieden en bijbehorende frontale systemen.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI. Op dinsdag is een kleine kans op wat zon  en later in de week neemt de kans op zon ook weer wat toe, maar over het algemeen is het grijs.
wind stormachtig storm
De 15-daagse windverwachting van het KNMI. Met regelmaat staan er hoge windsnelheden in de verwachting, en dat blijft voorlopig nog even zo.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 4.685 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier