Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Vandaag blijft het overdag droog dankzij het hogedrukgebied Sylvia ten zuiden van onze streken. Op de nadering van de fronten behorende bij depressie (randstoring) Xavier neemt vandaag al de wind toe en komende nacht gaat het regenen. Morgen wordt het dan ook onstuimig herfstweer met veel regen en ook veel wind met kans op zeer zware windstoten.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren scheen geregeld de zon, maar verspreid over het land kwam het ook tot enkele buien. De temperatuur steeg naar 16-17° met op Schiphol, Eindhoven, Ell, Gilze-Rijen en Hoek van Holland een maximumtemperatuur van 16,8°. In België lagen de maxima tussen de 11 en 17° met in Kleine-Brogel en Antwerpen ook maximaal 16,8°.

Jolanda Bakker maakte deze treffende foto. Bewolkt en nat
flinke opklaringen, maar ook enkele buien die weer fraaie regenbogen opleverde. De foto werd gemaakt door Martin Vye
flinke buien gisteren. Deze foto werd gemaakt door Jannes Wiersema

We profiteren vandaag van het hogedrukgebied Sylvia ten zuiden van onze streken en daardoor blijft het overdag op verreweg de meeste plaatsen droog. Er worden vrij veel wolkenvelden aangevoerd, maar af en toe kan ook de zon nog even schijnen. Uit die bewolking kan het in het noorden lokaal wat spetteren en in de namiddag neemt vanuit het noorden de kans op regen toe.

De matige en aan zee (vrij) krachtige zuidwestenwind neemt gedurende de dag verder in kracht toe en wordt vrij krachtig over land, krachtig aan zee en hard bij de Wadden, windkracht 5 tot 7. De temperatuur stijgt naar 15-16°, in Hoog België wordt het niet warmer dan een graad of 11.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en vanuit het noorden gaat het regenen. In het zuiden, zuidoosten en in België lijkt het nog droog te blijven. De zuidwestenwind, die tijdelijk wat in kracht afneemt, neemt gedurende de nacht weer in kracht toe en wordt vrij krachtig over land, windkracht 5 en hard tot stormachtig aan zee, windkracht 7 tot 8.

de verwachte windstoten voor donderdagochtend. In het noorden komen zware tot zeer zware windstoten voor tot misschien wel 140 km/uur. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Morgen beginnen we met veel bewolking en naar het zuiden trekkende regen. In de middag komt geregeld de zon tevoorschijn, afgewisseld door enkele buien.

De vlagerige wind wordt noordwest en is vrij krachtig tot krachtig over land en hard tot stormachtig aan zee, windkracht 5 tot 8. Op de Wadden kan even een echte storm komen te staan, windkracht 9. Verder komen er zware tot zeer zware windstoten voor tot meer dan 100, op de Wadden mogelijk 120 tot zelfs 140 km/uur. Later op de dag neemt de wind geleidelijk weer in kracht af.

De temperatuur stijgt bij dit alles naar 15, in het zuiden hier en daar naar 16°. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het wederom niet warmer dan een graad of 11.

de hoogtekaart voor vrijdagochtend volgens ECMWF.. Bron: wetteronline.de

Vrijdag schijnt geregeld de zon, maar wederom komt het tot flinke buien met daarbij kans op onweer. Dat heeft alles te maken met de koude bovenlucht, want op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) is het vrijdag -26/-27°. Op leefniveau loopt de temperatuur op naar 14-15° en in de hogere delen van België wordt het zelfs niet warmer dan 9 of net aan 10°.

De wind waait nog steeds uit het noordwesten en is matig tot vrij krachtig over land, windkracht 4 tot 5, krachtig aan zee en hard op de Wadden, windkracht 6 tot 7.

de verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: ECMWF/wetteronline.de

In het weekend blijft het wisselvallig herfstweer. Zowel zaterdag als zondag komt het tot regen of enkele buien, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. De wind neemt in kracht af en de temperatuur stijgt zaterdag naar 13 tot 15 en zondag naar 14 tot 16°.

de verwachte weerkaart voor volgende week woensdag. Bron: GFS/wetteronline.de

Volgende week lijkt hogedruk het weer voor het zeggen te krijgen. Waar en hoe het hoog precies komt te liggen moet nog worden afgewacht, maar uitgaande van bovenstaande weerkaart lijkt een positie ten zuiden van onze streken reëel. De stroming blijft dan westelijke met aanvoer van polaire lucht en de temperaturen zullen iets stijgen.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur aanvankelijk rond of net iets onder de 15° ligt de komende tijd. Vanaf volgende week dinsdag lijken de temperaturen wat te gaan stijgen en dat is met name bij het Amerikaanse weermodel (GFS) zichtbaar.

Met deze pluimbespreking laat ik het voor vandaag. Morgenochtend ben ik er weer met een nieuw weerpraatje. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen.

deze prachtige foto werd ook gemaakt door Martin Vye

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl Op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 224 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier