klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De rest van de week en komend weekend is het onstuimig weer maar vooral opnieuw erg zacht. Van vrijdag tot dinsdag kan het elke dag ruim 10° worden. Na dinsdag schakelen we wellicht over naar meer ‘normaal’ weer voor begin februari als een hogedrukgebied op de oceaan zich uitbreidt naar het noorden.  

Veel regen gisteren. Foto Erica v. Leeuwen
Deze foto maakte Ton Wesselius

Dinsdag zorgden de fronten van een complex lagedrukgebied tussen IJsland en Groot Brittannië samen met een sterk afkoelende bovenlucht (500 hPa ongeveer -38°) voor een natte en onstuimige dag. In de ochtend regende het stevig in de noordelijke helft van Nederland. Naar het zuiden toe kwamen buien voor. Ook kwam het tot (korrel)hagel en in het zuidoosten onweer. In hoog België en noordoost Groningen viel (smeltende) sneeuw. In de loop van de middag namen de buien af en klaarde het plaatselijk op. Er stond een stevige wind uit zuidwest tot west. In het binnenland matig tot vrij krachtig, 4 tot 5 Bft. Aan de kust en rond het IJsselmeer stond een harde tot stormachtige wind, 7 tot 8 Bft. Bovendien waren er windstoten tot ongeveer 90 km per uur aan de kust. Tegen de avond nam de wind af.

Afgelopen nacht waren er opklaringen afgewisseld door wolkenvelden. Vooral in het noordelijk kustgebied viel er plaatselijk een bui. De wind was zuidwest tot west en in het binnenland matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot soms hard. De temperatuur lag tussen 0° in hoog België en het zuidoosten van Nederland en 6° vlak aan zee.

Opnieuw grijs en nat gisteren. Foto Jannes Wiersema
Voorzichtige opklaringen. Foto Trijntje v.d. Berg
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

De Benelux bevindt zicht tussen de fronten van enkele lagedrukgebieden in. Daardoor is het vandaag een stuk minder nat dan gisteren en zijn er later vandaag opklaringen.

Vooral in het noorden zijn er vandaag buien, mogelijk met korrelhagel en onweer. Naar het zuiden toe is het vanmiddag droger. Er is veel bewolking maar een enkele opklaring is mogelijk. In de middag komen er vanuit het westen opklaringen richting de Benelux. De wind is westelijk en aan de kust vanochtend nog krachtig tot hard, 6 of 7 Bft. In het binnenland is de wind matig, 3 of 4 Bft. Vanmiddag neemt de wind aan de kust langzaam af naar vrij krachtig, 5 Bft. De temperatuur ligt vandaag tussen 5 en 7 graden. In hoog België is het rond 2°.

Vanavond en vannacht zijn er wolkenvelden en opklaringen. In het noorden en noordoosten kan nog wat regen of een bui vallen. De wind draait naar zuidwest en is in het zuiden zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. In het noordelijk kustgebied is de wind (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft. De temperatuur ligt vannacht tussen 0° in hoog België, 2° in Zuid Limburg en 8° in het noordwesten.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

Een randstoring boven Het Kanaal zorgt in de loop van donderdag voor toenemende bewolking en wat regen. De wind houdt zicht morgen rustig.

Morgen trekt een randstoring via Het Kanaal naar het noordoosten. Dit zorgt voor een overwegend bewolkte dag met vooral in de westelijke helft van de Benelux wat regen. De wind krimpt morgen naar het zuidwesten tot zuiden en is boven land zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. Aan de kust is de wind matig tot (vooral in het noorden) vrij krachtig, 4 of 5 Bft. De temperatuur ligt morgen tussen 7° in het noordoosten en 10° in het zuiden van de Benelux.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

Fronten van een volgende depressie zorgen opnieuw voor regen. Naar het noorden toe staat bovendien weer veel wind. Het wordt zeer zacht.

Ook overmorgen blijft het niet droog. Vooral het noorden heeft in de ochtend veel bewolking en perioden met regen. Naar het zuiden toe komen buien voor naast opklaringen. De zuidwesten wind is duidelijk aanwezig. In het binnenland matig tot vrij krachtig, 4 tot 5 Bft., aan de kust vrij krachtig tot hard, 6 of 7 Bft. Het wordt een erg zachte dag. De temperatuur ligt tussen 9 en 13 graden.

Verwachte drukverdeling voor woensdag 5 februari 2020. Bron: ECMWF

Komend weekend verloop (zeer) zacht en wisselvallig. Zondag is er een kans op veel wind, vooral aan de kust, met windstoten tot 100 km per uur. Na het weekend verschijnt op de Atlantische Oceaan een nieuw hogedrukgebied dat zich lijkt te gaan uitbreiden naar het noorden. Dat zou inhouden dat vanaf dinsdag de stroming boven de  Benelux noordwest tot noord wordt en er frissere – maritiem polaire – lucht wordt aangevoerd. De temperatuur zakt naar ongeveer normale waarden voor deze tijd van het jaar (5°) en in de nacht en ochtend kan het licht vriezen. Het blijft vooralsnog wel wisselvallig met kans op regen en later misschien in het binnenland smeltende sneeuw.

Of het hogedrukgebied zich richting Scandinavië uitbreidt en zo een noordoostelijke, koudere stroming op gang brengt is op dit moment nog niet te zeggen.

De hele periode is er elke dag kans op neerslag. Vooral in het weekend zijn de kansen op nattigheid groot.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland is eensgezind over de opwarming tot en met het weekend. Daarna een duidelijk daling van de temperatuur naar ongeveer normale waarden voor begin februari. Bron: Meteologix.

Tot morgen op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een mooie woensdag!

Deze foto maakte Suzanne Vermulm
Regen en hagel gisteren. Foto Jannes Wiersema

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 1.069 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer