Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De Lage Landen blijven voorlopig onder invloed van lagedrukgebieden die ons onstuimig en zacht weer brengen. Ook op langere termijn is er geen zicht op aanzienlijk kouder weer. Wel lijkt het vanaf volgende week dinsdag minder onstuimig te worden doordat de luchtdruk boven onze omgeving gaat stijgen.

Foto van prachtige zonsopkomst door Aad Hoogenboom
Zonsopkomst met een bui gisteren. Foto Ton Wesselius

Gisteren begon de dag op veel plaatsen met opklaringen. Alleen aan de kust kwam een enkel buitje voor. In de ochtend was het fris met een temperatuur tussen 2 en 5 graden. In de middag werd het rond 6°. In de loop van de dag nam de bewolking vanuit het zuidwesten toe. In Vlaanderen viel aan het eind van de ochtend al enige regen. Er stond een zwakke tot matige, in het zuidwesten vrij krachtige, wind uit het zuidwesten, 2 tot 5 Bft.

Gisterenavond is het overal gaan regenen. Vannacht viel er in hoog België en in het (noord)oosten van Nederland ook smeltende sneeuw. De minimumtemperatuur lag tussen iets boven nul in het noordoosten en hoog België en 5° vlak aan zee. De zuidelijke wind was in het binnenland matig en aan de kust vrij krachtig tot krachtig, 2 tot 6 Bft.

Opklaringen gisterenochtend in het zuidwesten. Foto Trijntje v.d. Berg
De weerkaart van vandaag. Bron: Met Office

Een randstoring van een lagedrukgebied boven de Noordzee brengt vandaag regen en vooral in het zuiden veel wind. 

Vandaag trekt een klein lagedrukgebied dat hoort bij het lagedrukgebied boven de Noordzee over het zuiden van Nederland. Hierdoor valt er regen en in de ochtend in het (noord)oosten van Nederland en in hoog België ook smeltende sneeuw. De wind is zuid tot zuidoost maar draait in de loop van de dag naar het zuiden tot zuidwesten. Vooral in het zuidwesten van het land staat in de loop van de dag een vrij krachtige tot krachtige wind, 5 tot 6 Bft. Elders is de wind matig, 4 Bft. De temperatuur ligt vandaag tussen 2° in het oosten en hoog België tot ongeveer 7° elders.

Vanavond blijft het vooral in het noordoosten nog regenachtig. Elders klaart het tijdelijk op. De wind is zuidwest en matig in het binnenland, 3 of 4 Bft. Aan de westkust is de wind eerst nog vrij krachtig of krachtig, 5 of 6 Bft. De temperatuur ligt tussen 4 en 7 graden.

Vannacht neemt op de nadering van een hoogtetrog vanuit het zuidwesten de bewolking opnieuw toe. Tegen de ochtend valt er buiige regen. De temperatuur ligt tussen 3 en 7 graden, in het zuidwesten nog iets hoger. De wind is zuid tot zuidwest en eerst zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. Aan het eind van de nacht neemt de wind vooral in het zuidwesten toe tot vrij krachtig tot hard, 5 tot 7 Bft.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

Lagedrukgebieden trekken met de straalstroom vanaf de oceaan over de Noordzee. Ze nemen fronten met regen mee en veroorzaken soms veel wind.

Morgen trekt er een regengebied van zuidwest naar noordoost over de Lage Landen. In de loop van de ochtend klaart het vanuit het zuidwesten op en blijft het op een enkele bui na droog. De zon laat zich dan geregeld zien. De temperatuur loopt op naar ongeveer 7°. Daarmee is het een redelijke dag. Spelbreker is vooral aan de kust en rond het IJsselmeer de zuidwesten wind. Deze neemt in de loop van de dag toe tot hard, 7 Bft. In het binnenland is de wind matig, 3 of 4 Bft.

In de nacht naar zondag zijn er eerst opklaringen. Later neemt op de nadering van een klein lagedrukgebied, dat net ten noordwesten van de Waddeneilanden naar het noordoosten koerst, de bewolking toe en gaat het regenen. De temperatuur zakt naar 3 tot 6 graden maar loopt in de loop van de nacht iets op. De wind komt uit het zuiden tot zuidwesten en neemt eerst af naar matig en op de Wadden vrij krachtig, 3 tot 5 Bft. Later in de nacht neemt de wind opnieuw toe.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

De Lage Landen bevinden zich even tussen de fronten van diverse lagedrukgebieden in. Daardoor is het tijdelijk wat rustiger weer.

Zondag trekt in de ochtend een regengebied naar het noordoosten weg. Vanuit het westen zijn er opklaringen afgewisseld door wat wolken. Later op de dag neemt de bewolking toe en volgt vanuit het westen het volgende front met regen. De wind is zuidwest en vooral in de ochtend aan de kust krachtig tot hard en in het Waddengebied mogelijk stormachtig, 6 tot 8 Bft. Later op de dag neemt de wind wat af maar blijft het aan de kust stevig doorwaaien, 5 tot 7 Bft. De temperatuur loopt op naar 5 tot 8 graden.

Verwachte drukverdeling voor woensdag 18 december 2019. Bron: ECMWF

Een anti-winterse luchtdrukverdeling. Polaire lucht botst op de oceaan op subtropische lucht. Hierdoor ontstaan telkens nieuwe lagedrukgebieden die met een krachtige straalstroom meegenomen worden richting Europa.

Boven het oosten van Europa bevind zich zowel aan de grond als in de hogere luchtlagen een standvastig hogedrukgebied. Deze zorgt ervoor dat lagedrukgebieden vanaf de oceaan ‘afbuigen’ naar het noordoosten en telkens een portie (zeer) zachte en vochtige lucht naar West Europa transporteren. Voorlopig blijft het in de Lage Landen dan ook wisselvallig, zacht en tot en met dinsdag af en toe onstuimig weer. Na dinsdag lijkt een hogedrukgebied zich boven onze omgeving op te bouwen. Dan zou het minder wisselvallig worden maar blijft het (veel) te zacht voor deze tijd van het jaar.

Een winterse luchtdrukverdeling met hogedruk in het noorden en lagedruk in het zuiden is (voorlopig?) niet aan de orde.

De pluim van de hoofdberekeningen van de windsnelheid voor midden Nederland. Tot na het weekend is de kans op harde wind, vooral aan de kust, groot. Bron: Meteologix.

De kans op neerslag is vooral de eerste dagen groot. Vanaf midden volgende week neemt de kans duidelijk af maar aan het eind van de week weer toe.

De kans op lagere temperaturen is zeker de komende tien dagen klein. Later in de periode neemt de kans op hogere temperaturen zelfs iets toe.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat ook anti-winterse temperaturen zien. Vanaf midden volgende week neemt welliswaar de onzekerheid toe maar opteren alle modellen voor zacht tot zeer zacht weer. Bron: Meteologix.

Morgen informeer ik je verder over het weer voor komend weekend en volgende week alpenweerman.nl.

Vanaf een waterkoud Texel een fijn weekend!

Ton Wesselius maakte deze foto van wat lage wolkenflarden
Deze foto maakte Erica v. Leeuwen-De Bruijn

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 644 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer