Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

De temperaturen zijn de komende dagen elke dag een graadje lager en in de loop van het weekend en begin volgende week blijft het kwik enkele graden onder de 10°. Ook de nachten worden kouder en we zijn dus onderweg naar een relatief koud slot van wederom een te warme maand.

Vandaag is het nog vrij zacht aan de achterzijde van een (schampend) warmtefront behorende bij depressie Tina bij IJsland. Grote neerslaghoeveelheden worden nog steeds niet verwacht, want het krachtige hogedrukgebied Xerxes heeft ook een vinger in de pap.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Overwegend bewolkt en hier en daar wat lichte (mot)regen

Gisteren was het weerbeeld al wat herfstachtiger. Het was bewolkt en hier en daar viel wat lichte regen en motregen met in Eelde en Bedum 2 millimeter.

Ook stond er vrij veel wind. Over land was de westenwind matig tot vrij krachtig en aan zee en op de Wadden krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7 met windstoten tot 70 km/uur.

De temperatuur steeg naar 13 tot ruim 15°. Nieuw Beerta noteerde 13,0 en Hupsel en Twenthe 13,2°. De hoogste temperaturen werden gemeten in Eindhoven en in Westdorpe. Op beide meetpunten werd het 15,5°. In België werd het 10 tot 15° met in Gent 15,3 en in Chievres 15,5°.

Er stond ook weer eens veel wind. Jannes Wiersema maakte de foto.
De wind levert natuurlijk wel prachtige paatjes op. Ook deze foto maakte Jannes Wiersema.
een grijze en grauwe dag in Zwolle. Albert Thibaudier maakte de foto.
Deze foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.
Laag water bij Deventer langs de Gelderse IJssel. Johan Klos maakte de foto.
Het gebeurt niet vaak dat de stuw van Driel openstaat ivm laagwater, aldus Johan Klos.

Meest bewolkt en lokaal wat lichte regen

Het is ook op deze woensdag over het algemeen grijs en grauw met vrij veel bewolking. Uit die bewolking kan hier en daar weer wat lichte regen of motregen vallen. In het westen van het land kan het later lokaal ook even opklaren.

De wind waait uit het noordwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee en op de Wadden en de temperatuur stijgt naar 15 tot 17°. In de hogere delen van België wordt het maximaal een graad of 11-12.

Vanavond en de komende nacht is en blijft het bewolkt en een gebied met wat lichte regen en motregen trekt van noordwest naar zuidoost over het land. De temperatuur daalt naar ongeveer 10°.

Bewolkt

Morgen is het over het algemeen bewolkt met niet of nauwelijks ruimte voor enkele opklaringen. Het blijft wel op veruit de meeste plaatsen droog en er waait een overwegend matige en op de Wadden een vrij krachtige westenwind.

De temperatuur is weer een fractie lager en stijgt naar 14, lokaal 15°. In de hogere delen van België wordt het opnieuw 11-12°.

Dalende temperaturen!

Vrijdag komt de aanvoer van koude lucht uit het noorden opgang en de op de Noordzee komt een depressie tot ontwikkeling. Het is vrijdag dan ook bewolkt en er zijn perioden met buiige regen, maar wederom zijn de neerslaghoeveelheden klein. Er wordt hooguit 2-3 millimeter verwacht en later op de dag klaart het vanuit het westen weer wat op.

De temperatuur is met 12-13° wederom lager en in de Ardennen en Hoge Venen blijft het kwik net onder de 10°.

Vanaf vrijdag stroomt er op hoogte koude lucht tot over onze streken uit. Bron: GFS/meteologix.com

In het weekend schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot enkele buien. Het exacte pad van de koude bovenlucht is nog altijd niet bekend, maar het lijkt erop dat de ‘ergste’ kou ten westen van onze streken uitstroomt richting Spanje en Portugal. De grootste kans op buien maakt de kustgebieden en daar is ook kans op hagel en onweer.

De pluim voor de temperatuur op 1,5 km hoogte. Goed te zien dat de temperatuur op hoogte gaat dalen. Bron: meteologix.com

Zaterdag komt er in het zuidoosten van Frankrijk een lagedrukgebied tot ontwikkeling en dit laag trekt zondag langzaam noord(oost)waarts. Zondag of wellicht pas maandag neemt vanuit het zuidoosten de kans op regen dan ook toe en in de hogere delen van België is er dan ook kans op (smeltende) sneeuw. Of dit neerslag van betekenis gaat opleveren moet nog worden afgewacht.

Boven het zuidoosten van Frankrijk komt een lagedrukgebied tot ontwikkeling en dit laag trekt langzaam noord(oost)waarts. Later op zondag of wellicht pas op maandag neemt vanuit het zuidoosten de kans op regen toe. Bron:: meteologix.com

De wind waait uit het noorden tot noordoosten en is duidelijk aanwezig en de temperatuur gaat verder omlaag. Zaterdag is het nog een graad of 10-11, zondag blijft het kwik steken bij maximaal 8 of 9°. In de hogere delen van België wordt het zondag niet warmer dan een graad of 3-4.

Ook na het weekend blijft het wisselvallig met tijdens de laatste dagen van oktober zowaar temperaturen die onder de norm zijn voor de tijd van het jaar. Het is begin volgende week slechts 7 tot 9° tegen normaal (periode 1981-2010) een graad of 12-13. Vanaf woensdag lijkt het kwik weer op te lopen en dat zien we ook weer goed aan onderstaande temperatuurpluim.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat de dalende trend weer mooi zien. Elke dag gaat er wel een graadje af en zondag, maandag en dinsdag blijft het kwik (ruim) onder de 10°. In de loop van volgende week loopt het kwik weer wat op.

Herfstkleuren in de paleistuin van Noordeinde. Peter van Lindenberg maakte de foto.
Een sombere dag in Ermelo. Trijntje van den Berg maakte de foto en stuurde deze op naar foto@alpenweerman.nl

Dit was het weer voor deze woensdag. Morgen kijken we weer verder naar de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen!

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via mijn Twitter: @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

 • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 744 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Onderweg naar een relatief koud slot van oktober!”

 • Roy
  25 oktober 2018 at 01:04

  Ik wil even zeggen dat de mobiele versie er geweldig uitziet. Bekijk hem nu op de Samsung Note 8 en mijn complimenten voor de opmaak. Ga zo door!

  • Rico Schröder
   25 oktober 2018 at 04:05

   Dank voor het compliment Roy. Fijn om te horen!

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier