Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

We staan aan de vooravond van een (na)zomerse periode. Hogedruk zal zorgen voor een periode van droog weer met flink wat zonneschijn. De temperaturen zullen geleidelijk gaan stijgen en vanaf zaterdag komen we weer boven de 20 en na het weekend rond de 25° uit.

Het kan maar niet op dit jaar wat betreft de warme en zomerse dagen. Meetpunt De Bilt staat inmiddels op 106 warme en 53 warme dagen (het record warme dagen is 116). Kijken we naar de 5 stations die verdeeld zijn over het land, Den Helder, Eelde, De Bilt, Vlissingen en Maastricht dan staat we op 102 warme en 39 zomerse dagen. Het record is 107 warme dagen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Toenemende bewolking en later regen

We begonnen de dag van gisteren met zonneschijn op veel plaatsen. In het oosten en noordoosten scheen de zon 5 tot 6 uur. Vanuit het zuidwesten nam in de ochtend de bewolking toe (Zeeland 0 uur zon) en later viel er ook wat lichte regen. Meer regen volgde later op de dag.

De temperatuur steeg in het (bewolkte) westen naar 19 tot 20°, maar landinwaarts kon het kwik bij geregeld zonneschijn nog stijgen naar zomerse waarden. Nieuw-Beerta noteerde 25,2, Twenthe (Enschede) 25,6, Hupsel 26,2 en Arcen 26,4°. In België lagen de maxima tussen de 19 en 24° met in Kleine Brogel 23,6°.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom in Stompwijk. Het najaar nadert…
De zon kwam fraai op gisteren. Aad Hogenboom maakte de foto.
Deze foto werd gemaakt door Albert Thibaudier. In Oosterwolde scheen aanvankelijk de zon.
bij Ton Wesselius was het al vroeg op de dag bewolkt.
Ook bij Jolanda Bakker veel bewolking gisteren.

Geregeld zonneschijn, lokaal een bui

De zon schijnt op deze donderdag geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden. Lokaal is een enkele bui mogelijk en de grootste kans daarop maakt het oosten en noordoosten van het land. Ook in het zuidoosten van de Lage Landen kan vanochtend nog wat lichte regen voorkomen.

De wind waait uit het noordwesten en is overwegend matig van kracht, maar aanvankelijk staat er in het noordwestelijk en noordelijke kustgebied en op de Wadden nog een vrij krachtige tot krachtige wind, windkracht 5 tot 6.

De temperatuur stijgt naar 19 of 20° in het noorden en westen en naar 20-21 landinwaarts. In het zuidoosten en ook in Belgisch Limburg kan hier en daar de 22° worden aangetikt.

Vanavond en de komende nacht is er over het algemeen vrij veel bewolking, maar het blijft droog. Het koelt flink af naar waarden rond de 8-9° in het binnenland en naar 10-11 aan zee. In de Ardennen kan het afkoelen naar een graad of 5.

Wolkenvelden en lokaal een bui

Op de laatste dag van de recordwarme zomer van 2018 zijn er over het algemeen vrij veel wolkenvelden. Lokaal en dan met name in de noordelijke helft van het land is een enkele bui niet uitgesloten.

De wind waait zwak uit uiteenlopende richtingen, later wat meer uit het noorden en de temperatuur stijgt naar 18° in het noorden en op de Wadden en naar 20, lokaal 21 in het zuiden en op veel plaatsen in België.

Hogedruk zorgt voor droog, zonnig en warm (na)zomerweer. Bron: HD / meteologix.com

Nazomerweer in september

In het weekend gaan we volop profiteren van hogedruk. Dat betekent een overgang naar zonnig, droog en warm (na)zomerweer. Zaterdag trekken er nog enkele wolkenvelden over de Lage Landen, maar vanaf zondag zal de zon weer enkele dagen overuren maken in dit toch al uitermate zonnige jaar. Nog maar 66 uur zon dit jaar en de normale zonneschijnduur voor een heel jaar is al gehaald…

De temperatuur gaat omhoog en stijgt zaterdag naar 20 tot 23 en zondag naar 22 tot 25°. Op beide dagen geldt: van noordwest naar zuidoost… Na het weekend wordt het warmer met op maandag en dinsdag kwikstanden van 23 tot 27°. Nogmaals: het kan niet op dit jaar.

Het neerslagtekort blijft rond de 300 millimeter en daarbij is en blijft het uitermate droog. Bron: KNMI.

We schommelen met het neerslagtekort al sinds begin augustus rond de 300 millimeter. Dan er weer onder als het weer even regent, maar de komende 15 dagen komen we weer boven die grens uit. De neerslagkansen nemen met de verwachte hogedruk flink af.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat we aan de vooravond staan van weer een warme periode. Aanvankelijk is het gemiddeld een graad of 20, vanaf zondag gaat het kwik omhoog richting de 25°. Later volgende week gaat de temperatuur weer langzaam naar beneden, maar ook dan blijft het warm.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Joyce Derksen uit Doornenburg. Nog even de mais binnenhalen voordat het gaat regenen.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

De wind waait op deze donderdag uit het noordwesten en is aan zee 14 tot 16 knopen, maar vanmiddag neemt de wind enkele knopen af. Over land waait de noordwester de hele dag met 10 tot 12 knopen.

Morgen weinig wind met over land 3-4 en aan zee 5-6 knopen. Tegen en in de avond wordt de wind noord en neemt dan toe naar 9 knopen.

Johan Klos maakte ook weer een prachtige foto van de zonsopkomst. Dit keer in Hoek van Holland.

Warmste zomer ooit!

De zomer van 2018 wordt de warmste zomer ooit. De verwachting is dat de temperatuur gaat uitkomen op een gemiddelde van 18,9 of 19,0°. Het vorige record was 18,7° gemeten in de topzomer van 2003. De zomer van 2006 vinden vanaf nu op plaats drie met 18,5° en de zomer van 1976 zakt naar plaats vier.

In Roodeschool scheen gisteren geruime tijd de zon. Jannes Wiersema maakte de foto.

Dit was het weer voor deze donderdag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen, want dan kijken we wederom naar de nazomerse ontwikkelingen in september. Tot dan!

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 538 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer