Advertentie 

Op veel plaatsen staat de eerste warme dag van de lente voor de deur. De temperaturen zijn morgen onderweg naar de 20 graden en wellicht dat dat vanmiddag in het noordoosten ook al gebeurt. Globaal liggen vandaag de maxima tussen de 14 en 19 graden. Morgen wordt het op veel plaatsen warm met temperaturen tussen de 18 en 21 graden. Het weerbeeld geeft een mix van wolken en zonneschijn en het blijft op veruit de meeste plaatsen droog. Vanaf woensdag gaat het kwik zeker de helft omlaag en neemt de kans op een enkele bui toe.

De weerkaart van vandaag met daarop nog steeds het lagedrukgebied Philipp ten zuidwesten van onze streken. Tussen dit laag en het hogedrukgebied Katharina in de regio IJsland/Groenland staat er dit weekend een warme oostelijke stroming met temperaturen richting de 20 graden. Bron: DWD

Als we vandaag de gordijnen open doen dan zien we een grijs en bewolkt weertype. Uit die bewolking kan het hier en daar zelfs spetteren. Menigeen zal roepen waar het fraaie weekend is… Vanmiddag blijft er in de westelijke helft eerst nog kans op wat gespetter, maar vanuit het oosten klaart het geleidelijk op en gaat de zon geregeld schijnen. Vooral in het noordoosten, daar waar het de afgelopen dagen enigszins tegenviel met veel bewolking en enige regen, zal de zon flink gaan schijnen. In het westen en zeker in het zuidwesten blijft het nog lang aan de bewolkte kant en valt het wellicht nog wat tegen.

De wind waait zwak tot matig uit het oosten tot noordoosten en de temperatuur stijgt naar 12 tot 14 graden op de Wadden en langs de westkust. Elders loopt het kwik op naar 15 tot 19 graden. In het zonnige noordoosten kan de temperatuur oplopen naar 20 graden. Het is niet de eerste warme dag van het jaar, want die werd al op 27 februari gemeten in het Limburgse Arcen. Nooit eerder was het zo vroeg in het jaar als zo warm.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en bij een zwakke wind koelt het af naar waarden tussen de 7 en 10 graden.

De dag begon met deze zonsopkomst gefotografeerd door Ton Wesselius in Roelofarendsveen.
In het noordoosten van het land was het grijs en bewolkt en bovendien viel er geruime tijd regen. Bij Jannes Wiersema in Roodeschool viel 11 millimeter.
Na een zonnige ochtend was het gistermiddag ook in Heerenveen bewolkt. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.
Ook in de omgeving van Meppel was het een bewolkte dag. Johan Klos maakte de foto.
Elders scheen de zon flink met slechts hooguit wat sluierbewolking zichtbaar. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Een prachtige zonnige dag in het westen van het land. Ton Wesselius maakte de foto.
Trijntje van den Berg maakte deze foto tussen Rotterdam en Barendrecht.

Morgen stroomt met een oostelijke wind droge en warme lucht naar onze streken. De temperaturen zullen er dan ook nog een schepje bovenop doen en stijgt naar waarden tussen de 18 en 21 graden. Op de Wadden en langs de Zeeuwse en ook Belgische kust wordt het maximaal een graad of 14-15. Mocht de temperatuur ook op meetpunt De Bilt de 20 graden bereiken, dan hebben we de eerste officiële warme dag van 2019 te pakken. Regionaal gaat het zeker lukken.

De zon schijnt bij deze temperatuur flink, maar er is ook sluierbewolking zichtbaar. In de zuidelijke helft ontstaan in de middag enkele stapelwolken en deze kunnen in het zuiden en zeker in België uitgroeien tot enkele regen- en onweersbuien. De wind waait zwak tot matig uit het oosten, maar in het zuidwesten en langs de Belgische kust steekt in de middag een zeewind op met temperaturen die dalen naar een graad of 12.

Maandag verandert er in grote lijnen nog niet veel. De zon schijnt geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden. In de zuidelijke helft neemt in de middag de kans op enkele regen- en onweersbuien weer toe. De temperatuur stijgt naar 17 tot 19 graden, alleen op de Wadden en in de zuidwestelijke helft van de Lage Landen wordt het niet warmer dan 14-15 graden.

De verwachte weerkaart voor woensdag volgens het Amerikaanse GFS model. Bron: wetterzentrale.de

Vanaf dinsdag wordt met een noordoostenwind vrij koude lucht aangevoerd. De temperaturen gaan dan ook duidelijk onderuit en na een dinsdag met nog temperaturen van 12 tot 15 graden is het woensdag en donderdag slechts 8 tot 12 graden. Dat is dus zowat de helft van morgen. Ook de nachten worden kouder met donderdag- en vrijdagochtend temperaturen landinwaarts dichtbij het vriespunt met kans op vorst aan de grond. Vanaf vrijdag loopt het kwik weer langzaam op.

Het weerbeeld kenmerkt zich komende week door een mix van wolken en zonneschijn, maar er is soms ook een bui mogelijk. Al met al niet verkeerd, maar de jas kan wel weer aan.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat het bovenstaande weer mooi zien. Vandaag wordt het zo’n 15 graden en morgen komt het kwik uit rond de 20 graden. Ook maandag is het nog zacht, maar vanaf dinsdag is het duidelijk kouder. Pas in het volgende weekend loopt de temperatuur weer langzaam op.

Deze lentefoto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Het is weer prima campingweer. Jolanda Bakker maakte de foto.

De windverwachting voor surfers en zeilers:
De wind waait op deze zaterdag uit het noordoosten en waait met 8 tot 12 knopen. Vooral vanochtend komen er windvlagen voor tot 18 knopen. Morgen is de wind oost en waait met 10 tot 13 knopen. De windvlagen liggen rond de 20-21 knopen.

Marjolein Schut maakte deze foto in Hoofddorp.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen zal Daan het weerpraatje voor de zondag verzorgen en ik ben er dan maandag weer. Voor nu een goed weekend en graag weer tot morgen.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 484 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier