Advertentie 

Algemeen: de Benelux liggen onder de invloed van een hoogtetrog (laag). Een daarmee samenhangend laag – Hartmut – ligt vandaag met kern boven de Noordzee en trekt verder noordwaarts. De trog trekt verder in oostelijke richting en wordt gevolgd door een rug van hogedruk. Storingen zullen in het verdere verloop de Benelux passeren waardoor het wisselvallige en vrij koele zomerweer de komende dagen aanhoudt.

Voorlopig nog aanhoudend koel en wisselvallig zomerweer

Onder invloed van een hoogtelaag -trog en bodemlaag – Hartmut – dat via Frankrijk naar de Noordzee onderweg trok zorgde een meelopend koufront gisteren van zuidwest naar noordoost weer voor het nodige aan neerslag. Lokaal plensde het vooral in het westen behoorlijk en daar viel dan ook de meeste neerslag (10 tot 16 mm)

In het oosten en noordoosten was het nog tot in de middag droog en zonnig en hier liep het kwik nog op tot een graad of 22, in de regen was het met 16 tot 18 graden meest wel gedaan. Later op de dag volgende achter het front dan weer opklaringen en werd het op de meeste plaatsen weer droog.

Radarbeeld gistermiddag om 13h30
Aan de grond in Rotterdam zag het er dan zo uit! Foto suzanne vermulm‏ @san970
In het noorden voor de neerslag uit nog langere tijd prima weer, fotos Albert Thibaudier‏ @BjT_weer vanuit Friesland
Genieten op het water.  Albert Thibaudier‏ @BjT_weer /Friesland

Vandaag woensdag zitten we in wat rustiger vaarwater en met een beetje geluk blijft het droog en zal ook de zon zich weer laten zien. Toch kunnen er door toedoen van een uitzakkend laagje boven de Noordzee in lokaal enkele buien ontstaan die vooral in de westelijke kust provincies ook wat actiever kunnen uitpakken!

Arpege met het laagje op de Noordzee. De kans op een enkele bui met voorkeur voor de westelijke provincies blijft ook vandaag bestaan!

De middag temperaturen stijgen naar 20 tot 23 graden en schijnt de zon dan is het toch heel fraai zomerweer, maar zoals gezegd die plu toch maar meenemen voor de zekerheid! Bij dit alles staat een zwakke tot matig en aan de kust soms ook krachtige wind uit zuidwestelijke richtingen. Op de Wadden in de ochtend eerst nog een harde tot stormachtige wind!

Donderdag wordt het over de gehele linie weer minder. De zon krijgt minder ruimte en er gaan op meer plaatsen buien vallen. Doordat de buien vrij traag bewegen kan er lokaal veel neerslag vallen. Ook de temperaturen zullen met 17 tot 21 graden (hoogste waardes voor het noordoosten) wat lager uitkomen. Vrijdag weinig verandering, wel is er dan weer wat meer ruimte voor de zon maar ook dan blijft de kans op een bui aanwezig.

Donderdag overal weer kans op buien met lokaal veel neerslag

Zaterdag trekt een volgend frontensysteem -warmtefront /koufront van west naar oost over de Benelux en dit gaat gepaard met enige frontale. Zondag belooft door toedoen van een uitloper van het Azorenhoog een heel aardige dag te gaan worden maar met 18 tot 22 graden blijven de temperaturen ondanks de zon voor de tijd van het jaar nog “onder de maat”.

UKMO voor zaterdag met het overtrekkende frontensysteem

Maandag kan er aan de oostflank van een apart hoog met kern boven Polen van het zuiden uit wat warmere lucht tot de Benelux uitstromen en kan het in het zuidoosten 24 tot 26 graden worden. Elders stijgt het kwik naar 20 tot 24 graden (laagste waardes voor de Wadden en het (zuid)westen.

Maandag – dinsdag dan tijdelijk in alle hoogtes vanuit het zuiden “zomers” Kaart T850 hPa
GFS T2m maandag 12h00

Dinsdag neemt de invloed vanaf de Atlantische Oceaan echter weer toe en vallen we evolueren we opnieuw naar onbestendiger en vrij koel zomerweer.

Ensembles multimodel prikpunt de Bilt. Via Kachelmannwetter.com

Join Alpenweerman community:

Tot zover voor deze woensdagochtend en een ieder in de LL of op vakantie in warmere oorden een fijne dag gewenst.

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 638 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier