Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Hogedrukgebied Uwe ligt met de kern boven Oost-Europa. Dit hogedrukgebied zorgde de afgelopen dagen voor rustig, stabiel en helder weer. Nu het gebied iets meer naar het oosten trekt krijgen fronten de kans om dichter bij ons in de buurt te komen. Hierdoor is het niet meer zulk mooi weer als de afgelopen dagen. Ook zoekt de wind de zuidwesthoek op, de temperatuur wordt hierdoor beduidend hoger dan de laatste tijd. Dit hogedrukgebied trekt de komende dagen iets naar het zuidwesten en blijft zo ook een poosje ten zuiden van ons liggen. Als gevolg hiervan houden we zeker een klein weekje te maken met een vrij zachte en vochtige zuidwestelijke wind.

6-12-2016-kaart-1
De weerkaart van vandaag. Bron: Wetteronline/KNMI

Gisteren begon koud met op de meeste plaatsen temperaturen (vrij ver) onder nul. De temperatuur steeg in de middag echter snel, waardoor de temperatuur op de meeste plekken nog behoorlijk ver boven het vriespunt uitkwam. Alleen in het noordoosten bleef het met zo’n 2 graden boven 0 vrij koud. In het midden van de Nederland lag de maximumtemperatuur rond de 5 graden en in het zuiden en in België werd lokaal de 9 graden bereikt. In de loop van de dag dreef (hoge) bewolking de Benelux binnen, ook begon het licht te waaien. Dit zijn onder andere de redenen dat het afgelopen nacht niet zo koud was.

weerfoto071216
Winterwonderland. Deze foto is gemaakt door Johan de Jonge.

Vandaag is het grotendeels bewolkt. In het noorden kan de dag mistig beginnen. De zon zal niet veel te zien zijn en het wordt niet koud. De temperatuur stijgt naar een graad of 10 in het zuiden en aan de westkust, in België is het lokaal nog een graadje warmer. In het noordoosten van Nederland blijft de temperatuur steken op een graad of 5. Het blijft droog en er staat een matige, aan de kust vrij krachtige zuidwestelijke wind.

In de avond klaart het wat meer op, hierdoor kan de temperatuur hier en daar snel dalen. De temperatuur zal, met uitzondering van De Ardennen en Luxemburg, niet tot onder het vriespunt dalen. Het koelt af naar een graad of 2 in België en het oosten van Nederland, aan de kust blijft het een graad of 7.

7-12-2016-kaart-2
De minimumtemperatuur voor komende nacht. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Morgen begint opnieuw grijs. Bewolking overheerst maar het blijft grotendeels droog, alleen in het noordwesten valt in de loop van de dag lokaal een spatje (mot)regen. De temperatuur stijgt in vrijwel het hele land naar een graad of 10, in België wordt het met een graad of 11 nog een fractie warmer. In het oosten van België stijgt de temperatuur naar een graad of 7. De matige wind waait nog steeds uit zuidwestelijke richting.

In de avond en nacht breidt de (lichte) regen uit naar het noorden en midden van het land, de neerslag trekt gelukkig snel weg. De temperatuur zal dalen naar een waarde tussen de 5 en 7 graden. In de Ardennen kan de temperatuur dalen tot rond het vriespunt.

7-12-2016-kaart-3
Zaterdag trekt er een front over van waaruit het gaat regenen. Bron: WRF/Wetterzentrale

Komend weekend verandert er nog niet heel veel aan het weerbeeld. Vrijdag blijft het grijs met een temperatuur rond de 10 graden, in België mogelijk een graadje koeler. De neerslag is verdwenen en blijft het droog. In de nacht naar zaterdag koelt het opnieuw af naar 5 tot 7 graden. Zaterdag overdag trekt er een front over en dan gaat het in vrijwel de gehele Benelux wat regenen. De neerslag bereikt België tegen de avond. Zondag is alle neerslag verdwenen. In het binnenland blijft het bewolkt, in het westen breekt de zon mogelijk af en toe door. Het wordt 9 a 10 graden.

7-12-2016-kaart-1
De weerkaart voor maandag. Hogedruk bouwt zich op ten noordoosten van ons. Wanneer dit hogedrukgebied noordelijker komt te liggen betekend dit winterweer, wanneer dit gebied zuidelijker komt te liggen houden we te maken met zachte temperaturen. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Volgende week wordt het kouder. Hogedruk bouwt zich op ten (noord)oosten onze omgeving en zoals het er nu uitziet positioneert die hogedruk zich zodanig dat we te maken krijgen met een aflandige wind. De lucht die aangevoerd wordt is droger wat betekent dat de kans op neerslag afneemt. Maandag daalt de temperatuur al enkele graden naar een maximumtemperatuur van een graad of 7. Daarna daalt de temperatuur verder.

pluim-6-12-2016
De pluimverwachting van het KNMI. Er zit een duidelijke, dalende trend in de pluim.

De pluim biedt de winterliefhebbers hoop. Na de komende, zachte dagen zet de pluim duidelijk een dalende lijn in. De operationele run ziet winters weer wel zitten met maximumtemperaturen onder of rond het vriespunt en matige vorst in de nacht. De controlerun gaat daar deels in mee maar is een fractie minder koud. Verder zit er nog een behoorlijke cluster ensembleleden te schommelen rondom de lijn van de operationele run. Ondanks dat er ook nog veel leden zijn die niet willen meegaan in winterse verwachtingen, gaat ook het ensemblegemiddelde (de bruin gestippelde lijn) duidelijk omlaag. Dat het na het weekend kouder wordt is dus vrij zeker, de kans op echt winterweer is kleiner maar zeker aanwezig! De winterliefhebbers mogen dus hopen en hen raad ik dan ook aan de berichten de komende tijd goed in de gaten te houden!

ijsverwachting
De IJspluim van het KNMI. De pluim is al duidelijk positiever voor de kansen op ijsgroei ten opzichte van gisteren.

IJsverwachting:
De komende dagen zal het ijs dat vandaag nog op veel sloten, plassen en meren ligt vrij snel smelten. Met de zachte dagen die gaan komen zal de watertemperatuur stijgen tot enkele graden boven het vriespunt, alvorens het weer kouder wordt. Met het invallen van de kou kan zich weer een laag ijs op het water gaan vormen, maar of dit gebeurd en hoe serieus dit wordt hangt uiteraard af van de weerssituatie tegen die tijd, daar valt nu nog niet veel zinnigs over te zeggen. Afwachten!

Sneeuwverwachting Ardennen & Hoge Venen
Er ligt momenteel geen sneeuw in de Ardennen en Hoge Venen. De komende dagen is de kans op neerslag klein en wordt het vrij zacht dus zal er geen sneeuw vallen. Vanaf het weekend neemt de kans op neerslag toe, maar ook dan is het nog zacht. De kans op sneeuw tot en met het weekend is dus vrijwel nul.

weerfoto0712161
Deze mooie winterse foto is gemaakt door Ben Saanen.

Hier wil ik het voor vandaag bij laten. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerbericht. Meer weer en foto’s zijn te vinden op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.331 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier