Advertentie 

Algemene situatie:
Onder aanvoering van een tweetal lagedrukgebieden ten noorden van onze streken (Lemmy en Michael) en een over het Azorenhoog trekkende voormalige tropische storm Rina is het vandaag en het komend weekend onbestendig novemberweer met regen en wind.

Zondag draait de stroming naar het noorden en stroomt polaire, zeg maar gerust gure lucht vanuit het hoge noorden naar onze streken. Het komt dan tot flinke buien die van hagel en onweer vergezeld kunnen gaan. In de Ardennen en Hoge Venen kan het zondag en maandag dan ook tot de eerste sneeuw komen met wellicht een sneeuwdek van enkele centimeters.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het bewolkt, maar in de ochtend kwam op veel plaatsen de zon nog enige tijd goed tevoorschijn met in het westen nog 2 tot 3 uur zonneschijn. Gistermiddag raakte het weer bewolkt en later viel er hier en daar wat lichte regen en motregen.

De temperatuur steeg naar 8 tot 12° met in Maastricht maximaal 7,9 en in Hoek van Holland 12,7°. In België werd het 4 tot 11° met op de Mont-Rigi 4,8 en in Gent en Zeebrugge 11,1°.

Deze herfstfoto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.
Ook bij Martin Vye scheen aanvankelijk de zon.

Op deze vrijdag is het bewolkt en vanochtend valt er hier en daar regen. Vanmiddag schijnt ook geregeld de zon, maar er is dan ook kans op enkele buien. De matige en aan zee (vrij) krachtige zuidwestenwind draait gedurende de dag naar noordwest en neemt over land toe naar vrij krachtig en aan zee naar krachtig tot hard, windkracht 5 tot 7 met kans op windstoten tot 75 km/uur.

De temperatuur stijgt naar maximaal 10° in het noordoosten en naar 13 in het zuiden en  zuidwesten. In België wordt het ook een graad of 13 in het westen, maar in Hoog-België wordt het niet warmer dan een graad of 7.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Hier en daar komt het tot een bui en bij een geleidelijk in kracht afnemende en naar west draaiende wind daalt de temperatuur naar 4 tot 7°.

Bij Jolanda Bakker kwam in de ochtend nog enige tijd de zon tevoorschijn.
Ton Wesselius zag de zon opkomen.

Morgen is het bewolkt en er zijn perioden met regen. In het noorden is de regen buiig van karakter en kan ook even de zon tevoorschijn komen. De wind waait uit richtingen tussen zuidwest en noordwest en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal 7 of 8° in de oostelijke helft en naar 10 in het westen.

Op hoogte stroom zondag ijskoude lucht over onze streken uit. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Zondag stroomt er koude lucht op hoogte over onze streken uit. De temperatuur op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) gaat onderuit van -25° op zondagochtend naar ongeveer -33 aan het begin van de avond. De zon schijnt geregeld, maar het komt ook tot flinke buien en deze buien kunnen gepaard gaan met hagel en onweer.

De temperatuur stijgt naar maximaal 7 of 8° en de wind waait uit het westen tot noordwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee.

Maandagochtend kan het in Hoog-België wit zijn met een paar centimeter sneeuw. Bron: Kachelmannwetter.com

In Hoog-België kan later op de dag de eerste sneeuw vallen bij temperaturen dalend naar waarden rond het vriespunt. Het kan dan ook hier en daar wit worden met maandagochtend een sneeuwdek van een paar centimeter.

De verwachte weerkaart voor woensdag met hogedruk ten zuiden van onze streken. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Na het weekend breidt het Azorenhogedrukgebied naar het oosten met de as van het hoog ten zuiden van onze streken. Met een westelijke stroming trekken met regelmaat nog steeds storingen over onze streken. De wisselvalligheid lijkt dan ook aan te houden met aanvankelijk weer wat oplopende temperaturen. Later in de week gaat het kwik weer naar beneden.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com.

De pluim voor het midden van het land laat het allemaal weer mooi in grafiekvorm zien. De temperatuur gaat eerst weer naar beneden naar een vrij koude en gure zondag. Na het weekend loopt het kwik weer op tot (iets) boven de 10°, maar later volgende week is de trend weer dalende.

De pluim van het ECMWF. Bron KNMI

Kijken we puur alleen naar de pluim van het Europese model, dan zien we op de lange termijn dat de temperaturen gaan dalen naar waarden (ruim) onder de norm die geldt voor de tijd van het jaar. Normaal is het eind november een graad of 9, maar het gemiddelde van bovenstaande pluim is dan maar een graad of 6. Ook de nachten worden weer kouder met vanaf eind volgende week weer kans op (nacht)vorst.

Op de korte termijn gaat de temperatuur eerst naar beneden (weekend), maar begin volgende week gaat de temperatuur (tijdelijk) omhoog naar iets boven de 10°. Daarna begint langzaam operatie afkoeling…

Dit prachtige roodborstje werd vastgelegd door Jolanda Bakker.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 420 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier