Lage Landen: Omslag naar herfstweer
Algemeen: Het gaat weer even wennen worden, het rustige weertype wordt vervangen voor herfstachtig weer. Een stevige westelijke stroming en diverse depressies brengen een onstuimiger weertype naar de Lage Landen. Zaterdag brengt dit vooral in het oosten nog regen, terwijl het in het westen een stuk droger is. Zondag is het weerbeeld andersom. Daarnaast worden de ex-orkanen Maria en Lee opgenomen door de actieve straalstroom. Hierdoor worden ze als storing richting de omgeving van de Benelux gebracht.
Gisteren begon de dag rustig met op een aantal plaatsen wederom mist. Opvallend waren vooral de warme temperaturen voor de tijd van het jaar: 18 tot 24 graden. Lokaal werd zelfs een zomerse 25 graden gehaald! Deze temperaturen hoorden bij een warme maar vochtige luchtsoort. Vooraf aan het koufront en vooral op het koufront zelf van gisteren ontstonden er in deze warme vochtige lucht gemakkelijk een aantal pittige buien met onweer. Lokaal viel er in korte tijd 5-20 mm neerslag.
zaterdag zijn we nog niet van de neerslag af. Boven Groot-Brittannië ligt nog steeds een uitgestrekte depressie. Vrijdagavond kwam daar ook het koufront vandaan. De fronten trekken weg, maar een golvend front boven Duitsland brengt vooral in het oosten gedurende dag aanhoudende regen. In totaal kan het lokaal flink nat worden met lokaal 10-20 mm. In het westen van het land is het weerbeeld een stuk rustiger met af en toe een bui en wat ruimte voor de zon. De temperaturen komen met 15-17 graden een stuk lager uit dan vrijdag, met de laagste waarden in het oosten van het land. Er staat een zwakke tot aan de kust matige westelijke wind.
In de loop van de dag trekt de neerslag uit het oosten weg en komt er ook meer ruimte vanuit het westen voor de zon. Ook in het oosten kan de zon er nog even doorkomen. Ondertussen is er een nieuwe depressie richting Groot-Brittannië en de Noordzee aan het bewegen. Het bijbehorende warmtefront trekt in de nacht naar zondag richting het westen van het land. Het oosten gaat juist profiteren van een uitloper van een hogedrukgebiedje. Hiermee keert het weerbeeld zich om: regenachtig in het westen, opklaringen in het oosten. Tijdens de opklaringen in de nacht naar maandag kan het afkoelen naar zo’n 10 graden en ontstaat er op diverse plaatsen mist.
Zondag is het weerbeeld dus omgedraaid ten opzichte van zaterdag: het westen regenachtig terwijl het oosten juist meer ruimte voor de zon heeft. De neerslag bereikt het zuidwesten in de vroege ochtend van zondag en verspreid zich dan over de kust. De depressie beweegt langzaam richting de Noordzee en de isobaren komen ook dichter bij elkaar te liggen: de wind gaat toenemen. In de loop van de zondag draait deze steeds meer naar westelijke richting. Aan de kust kan eind van de dag windkracht 6 tot 7 gehaald worden met windstoten van 70-80 km per uur. Op de wadden is zelfs even windkracht 8 mogelijk. De temperaturen lopen op naar zo’n 15-17 graden, met de warmste waarden in het oosten. Ergens in dit onstuimige weer zitten ook nog de restanten van Lee verstopt.
In de nacht naar maandag trekt de neerslag verder naar het oosten. Ook hier trekt de wind dan steeds verder aan naar matig naar krachtig met windstoten van 50-60 km/uur. Maandag en de rest van het begin van volgende waak staat in het teken van wisselvallig herfstweer met flink wat wind en geregeld regen. Rond dinsdag lijkt het restant van Maria over of vlak langs de Benelux te trekken.
Begin volgende week staat dus nog in het teken van onstuimig herfstweer, maar een rug lijkt zich richting volgende weekend te ontwikkelen. Dit zou een rustiger weertype kunnen opleveren met minder neerslag. Wel blijven depressies bij ons in de buurt liggen wat de verwachting onzeker maakt. Maar voordat het eventueel zo ver is, is het even goed uitwaaien en een stuk frisser met temperaturen rond de 14-16 graden.
Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl Op naar een mooie winter!
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.