Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het afgelopen weekend was al kletsnat en morgen gaat ook oktober kletsnat van start. Op deze laatste dag van september ziet het weerbeeld er vriendelijk uit. De zon schijnt geregeld, maar droog blijft het helaas niet met kans op een bui. De temperatuur is aanvankelijk een graad of 18, later in de week gaat het kwik wat  omlaag. Aan het eind van de week is de verwachting enigszins onzeker vanwege orkaan Lorenzo.

Jolanda Bakker was afgelopen weekend in Zeeland en maakte deze prachtige foto.

Buien, maar ook geregeld zonneschijn

Vandaag trekken buien over het land, maar tussendoor zijn er ook zonnige momenten. De meeste buien komen vanochtend in het noordoosten voor en daarbij waait ook een vrij krachtige tot krachtige wind. Bij de Wadden waait het hard, windkracht 7, maar geleidelijk neemt de wind in kracht af.

Vanmiddag is er een afwisseling van zon en stapelwolken en vooral in het noorden en oosten is er een buienkans. In het zuiden en zuidwesten neemt de bewolking geleidelijk toe. De temperatuur stijgt naar 16 graden in het noorden en naar 18 in het zuiden van het land. De wind waait uit het westen en is matig en bij de Wadden (vrij) krachtig.

Vanavond neemt de bewolking verder toe en in het zuiden en westen neemt geleidelijk de kans op regen toe. Later vanavond gaat het op meerdere plaatsen regenen. Komende nacht regent het overal geruime tijd en vooral in het noorden en noordwesten regent het soms stevig door. De minste regen wordt in het zuidoosten verwacht. De temperatuur daalt naar 11-14 graden met de laagste waarden in het noordoosten.

Kletsnat

Morgen start oktober kletsnat. Het is bewolkt en een ware optocht aan buien trekt over het land. Later op de dag neemt het aantal buien wat af en kan het soms even opklaringen. De temperatuur stijgt naar 17-19 graden, maar in het noordoosten kan het kwik blijven steken bij maximaal 15-16 graden. Met wat geluk kan het in het zuidoosten 20 graden worden. Bij dit alles waait een overwegend matige zuidwestenwind.

Woensdag waait de wind uit het noordwesten en is matig boven land en vrij krachtig tot krachtig aan zee. Er komen weer heel wat buien op ons land af, maar tussen de buien door schijnt ook geregeld de zon. Door die noordwestenwind wordt het een frisse dag met maximaal 13-15 graden. Normaal is het begin oktober nog 15-17 graden.

Veel regen het afgelopen weekend. Albert Thibaudier maakte deze foto in Heerenveen.
Aanvankelijk is de kans op regen groot. In het weekend neemt de kans op droger weer toe.

Aanhoudend wisselvallig, onzeker door Lorenzo

Ook de dagen daarna blijft het wisselvallig herfstweer. Toch lijkt het allemaal minder kletsnat dan de eerste dagen. Het weerbeeld bestaat uit een mix van zon, wolken en regelmatig enkele buien, maar er zijn ook fraaie droge momenten.

De verwachting is enigszins onzeker en dat heeft alles te maken met de koers van orkaan Lorenzo. Deze orkaan zal woensdag dichtbij of ten westen van de Azoren naar het noordoosten trekken en daarna richting Ierland. Wat uiteindelijk de precieze gevolgen zijn voor ons weer moet worden afgewacht.

Donderdag is de wind nog noordwest en wordt het maximaal 14-15 graden, maar daarna wordt het geleidelijk weer zachter. Vrijdag liggen de maxima tussen de 16 en 18 graden, in het weekend wordt het 17-19 graden. De hogere temperaturen zijn het gevolg van het naderbij komen van Lorenzo. Aan de voorzijde van het systeem draait de stroming bij ons van noordwest naar zuid en gaat het kwik omhoog.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur vanaf woensdag duidelijk lager is. Daarna loopt het kwik langzaam weer op. Na het weekend is de trend weer dalende. Vooral het Europese weermodel is al vanaf zaterdag frisjes.

Herfst!. De kastanjes vallen uit de bomen. Ton Wesselius maakte de foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 454 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier