Advertentie 

Algemene situatie:
Op de weerkaart hieronder zien we dat we nog altijd in een soort niemandsland zitten. Wel bouwt geleidelijk hogedruk op ten zuiden van onze streken en dat zal de komende dagen ons weer beïnvloeden. Dankzij dit hoog sluit deze te koude oktober rustig en meest droog af.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren was het in het midden en zuiden van het land grijs en bewolkt. In het noorden was het daarentegen prachtig weer met volop zonneschijn en ook in Westelijk Vlaanderen en later in Zeeland kwam ook de zon tevoorschijn. De zon scheen in het noorden 6 tot 8 uur en in Zeeland 2 tot 4 uur. Waaien deed het niet of nauwelijks en de temperatuur steeg naar 9 tot 11° in de bewolkte gebieden, naar 12 in het zonnige noorden en naar 13 in Zeeland. In Vlaanderen lagen de maxima tussen de 10 en 14°.

prachtig weer in het noorden van het land. Deze schitterende herfstfoto werd gemaakt door Jannes Wiersema.
prachtig weer in het noorden van het land. Deze schitterende herfstfoto werd gemaakt door Jannes Wiersema.

Vandaag bouwt een hogedrukgebied op ten zuiden van onze streken en daardoor is en blijft het rustig herfstweer. Naast wolkenvelden zijn er ook perioden met zon en het blijft tot ver in de middag droog. Later vanmiddag kan er in het westen en noordwesten wat lichte regen of motregen vallen, maar veel voorstellen doet het allemaal niet. De zwakke tot matige zuidenwind draait naar zuidwest en de temperatuur stijgt naar 13 tot 15° met de hoogste temperaturen in de zuidwestelijke helft van de Lage Landen. In West-Vlaanderen kan het zelfs 16° worden.

Afgelopen nacht was het regionaal weer koud. In het noorden daalde het kwik naar waarden rond het vriespunt (Eelde -0,4°) met overal daar vorst aan de grond. Een strook van Noord-Holland naar Limburg had duidelijk hogere temperaturen (veelal 6 tot 8°) en in het zuidwesten was het weer kouder.

Vanavond en de komende nacht zijn er wolkenvelden met vanavond lokaal nog wat lichte regen. Komende nacht is het weer overwegend droog en bij een zwakke tot matige zuidwestenwind daalt de temperatuur naar waarden tussen de 8 en 11°.

Morgen is het ook rustig herfstweer dankzij het hogedrukgebied ten zuiden van onze streken. Er zijn opnieuw wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Het blijft over het algemeen droog, maar in het noorden kan het lokaal licht spetteren uit de aanwezige bewolking. De zuidwestenwind waait matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 14 tot 16° met de hoogste temperaturen in het zuiden en in Vlaanderen.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft over het algemeen droog en bij een matige tot vrij krachtige west tot zuidwestenwind daalt de temperatuur naar 9 tot 12°.

de zon ging in het noorden fraai onder. Deze foto werd gemaakt door Albert Thibaudier
de zon ging in het noorden fraai onder. Deze foto werd gemaakt door Albert Thibaudier

Ook vrijdag is het meestentijds saai weer aan de noordflank van het hogedrukgebied met kern boven Frankrijk. Er zijn wederom wolkenvelden en in het noorden is er kans op wat licht gespetter. Zo nu en dan schijnt ook de zon en bij een meest matige westenwind stijgt de temperatuur naar waarden tussen de 14 en 16°.

Komend weekend overheerst nog steeds de bewolking, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Zaterdag blijft het droog, maar zondag kan er regionaal een spatje regen vallen, maar net als de overige dagen stelt het allemaal niet zo veel voor. De wind waait zwak tot matig uit het westen tot zuidwesten en de temperatuur stijgt beide dagen naar een vrij zachte 14 tot 16°. Normaal is het eind oktober een graad of 13.

de verwachte weerkaart voor het komende weekend volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor het komende weekend volgens ECMWF.

Na het weekend gaat de stroming geleidelijk veranderen. Hogedruk trekt zich wat terug naar het westen en boven Scandinavië zit lagedruk. Daartussenin wordt met een noordwestelijke stroming koudere lucht aangevoerd. Neerslag wordt er, vanwege hogedruk in de buurt, over het algemeen niet verwacht.

de weerkaart voor dinsdag 1 november op het 850 hPa-vlak (1500 meter hoogte) volgens ECMWF.
de weerkaart voor dinsdag 1 november op het 850 hPa-vlak (1500 meter hoogte) volgens ECMWF.

Aan de temperatuurpluim kunnen we goed zien dat de temperaturen aanvankelijk stijgen tot ruim boven de norm die geldt voor eind oktober. Morgen tot en met maandag liggen de maxima rond de 15°, maar daarna, met november op de kalender, gaan de temperaturen naar beneden. Het Amerikaanse en het Canadese model laten de temperaturen dagelijks uitkomen op een graad of 10, maar het Europese model is duidelijk kouder en komt overdag uit op een graad of 7 en in de nacht kan het zelfs vriezen. Welk model gelijk gaat krijgen wordt vanzelf duidelijk en de komende dagen meer daarover.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we naar wat het climate forecast system (CFS) verwacht voor de maand november dan zien we dat er een temperatuurafwijking verwacht wordt van 1 tot 4° LAGER dan normaal. Niet alleen in onze streken, maar in grote delen van Europa worden lagere temperaturen dan normaal verwacht. De komende dagen houden we dit extra in de gaten…

Het Climate Forecast System (CFS) berekent een 1 tot 4° afwijking naar beneden.
Het Climate Forecast System (CFS) berekent een 1 tot 4° afwijking naar beneden.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 436 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier