klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Oktober is tot nu weer een zachte maand en dat komt vooral door de gemiddeld hoge nachttemperaturen deze maand. Gemiddeld is het 1,6 graden warmer dan normaal. Overdag was de afwijking slechts +0,7 graden, in de nacht echter +2,6 graden. Het zachte weer ligt achter ons, want oktober eindigt vrij koud.

Niet alleen overdag gaat het kwik omlaag naar waarden onder de 10 graden, ook de nachten worden koud met op uitgebreide schaal nachtvorst. Vrijdag, met november op de kalender, lijkt het kwik weer te stijgen en bovendien neemt dan ook de kans op regen weer toe.

Jolanda Bakker maakte deze foto op een prachtige dag.

Gisteren was het aanvankelijk bewolkt en in de nacht trok een koufront met regen over het land naar het zuidoosten. Gisterochtend had het zuidoosten van het land daarmee nog te maken, elders kwam de zon tevoorschijn en uiteindelijk scheen overal geregeld de zon. De maximumtemperatuur was 12-16 graden, maar dat was nog de waarde voor het koufront uit, overdag werd het niet warmer dan 11-13 graden.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Zon, wolken en in het noorden en midden enkele buien

De zon schijnt op deze maandag geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden. In het noorden en midden is kans op een enkele bui. In het zuiden van het land is en blijft het droog. De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten. In het noordelijk kustgebied is de noordwestenwind vrij krachtig, windkracht 5.

De temperatuur stijgt naar 12-13 graden met de hoogste temperaturen in het westen en zuiden en op veel plaatsen in België. In het zuiden van Limburg en in de Oostkantons van België wordt het maximaal 8-10 graden.

Vanavond en vannacht is in de kustgebieden kans op een bui. Landinwaarts klaart het op en koelt het flink af. De temperatuur daalt naar waarden rond het vriespunt en hier en daar kan het 1-2 graden vriezen. In de kustgebieden blijft het kwik ruimschoots boven nul.

De weerkaart voor morgen. Bron: DWD.

Lokaal mist, daarna vrij zonnig

Morgen start de dag lokaal grijs met mist. In het oosten en zuidoosten kan het regionaal tot ver in de ochtend duren voordat de mist oplost. Elders schijnt de zon flink. Het blijft overal droog en er waait een matige noordoostenwind. De temperatuur stijgt naar 10-11 graden. In het westen wordt het maximaal 12 graden.

Prachtig die kleuren. Martin Vye maakte de foto.
Er was nog genoeg wind in de zeilen.. Ton Wesselius maakte deze foto.
De weerkaart voor overmorgen. Bron: DWD.

Oktober eindigt vrij koud

Na een nacht met op uitgebreide schaal vorst met minima tussen -1 en -3 graden stijgt het kwik overdag naar maximaal 8-10 graden. Daarmee is het woensdag te koud voor de tijd van het jaar, want normaal is het eind oktober nog een graad of 12-13. De zon schijnt volop en het blijft droog. De wind waait uit het oosten en is overwegend matig van kracht.

Op de laatste dag van oktober, donderdag, is het met 7-9 graden nog een fractie kouder. Aanvankelijk schijnt de zon, maar geleidelijk neemt de bewolking toe. Mogelijk komt het later op de dag tot wat regen, maar daarover zijn de diverse weermodellen het nog niet eens.

Vandaag is kans op een bui, daarna is het enkele dagen droog. In november neemt de kans op regen weer toe.

November start wisselvallig en zachter

Vrijdag, met november op de kalender, is het bewolkt en vanuit het zuidwesten gaat het geruime tijd regenen. De temperatuur gaat weer omhoog en stijgt naar 9-12 graden. Ook in het weekend is het wisselvallig met op beide dagen een grote kans op buien. De temperatuur stijgt zowel zaterdag als zondag naar maximaal 10-11 graden in het noordoosten en naar 13-14 graden in het zuidwesten.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat oktober vrij koud eindigt. Vooral woensdag en donderdag blijft het kwik onder de 10 graden. Met november op de kalender gaat het kwik weer omhoog, maar volgende week is de trend weer dalende.

Ook morgen maak ik een weerbericht en dan kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie maandag en graag weer tot morgen.

Trijntje van den Berg maakte deze foto.
De dag eindigde zeer fraai. Jolanda Bakker maakte de foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 497 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer