Algemene situatie:
Stormdepressie Xavier is inmiddels opgenomen in depressie Wolfgang boven Scandinavië. Aan de achterzijde van dit grote lagedrukgebied wordt met een noordwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd met daarin enkele buien. Ook de komende dagen verandert er weinig en blijft het voorlopig uitermate wisselvallig.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren was het een onstuimige dag. De aanvankelijk zuidwestenwind werd noordwest en nam flink in kracht toe. Over land was de wind vrij krachtig tot hard, windkracht 5 tot 7, stormachtig in de kustgebieden en aan zee stond enige tijd een noordwesterstorm, windkracht 9. Op de Wadden werd een zware storm genoteerd, windkracht 10. Verder kwamen er zware tot zeer zware windstoten voor tot lokaal meer dan 100 km/uur.

de maximale wind in bft. Bron: Kachelmannwetter.com

Verder was het aanvankelijk bewolkt met geruime tijd regen, maar nadat de regenzone was gepasseerd scheen geregeld de zon, afgewisseld door enkele buien. De temperatuur steeg naar 15-16° met in Ell en Deelen maximaal 15,1 en in Rotterdam en Vlissingen 16,6°. In België lagen de maxima tussen de 10 en 16° met in Zeebrugge maximaal 16,5°.

De stevige wind van gisteren heeft weer menig boom geveld. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius
de storm leverde ook prachtige plaatjes op. Deze opspattende foto werd ook gemaakt door Ton Wesselius

Met een noordwestelijke stroming wordt vandaag polaire lucht aangevoerd en in deze stroming trekken met regelmaat buien over onze streken. Bij die buien kan het lokaal ook tot onweer komen, maar tussen de buien door zijn er ook perioden met zon. De wind waait uit het noordwesten en is matig over land, vrij krachtig tot krachtig aan zee en lokaal hard bij de Wadden, windkracht 4 tot 7.

De temperatuur stijgt naar maximaal 14-15, langs de kust lokaal naar 16°. In België wordt het op veel plaatsen een graad of 15, maar in de hogere delen blijft het kwik steken bij maximaal 10°.

Vanavond en de komende nacht is het over het algemeen bewolkt, maar wel droog. De noordwestenwind draait naar zuidwest en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 6 en 10°.

Marcel Pijpers, die vaak met de drone foto’s maakt, maakte gisteren foto’s vanaf de grond. Na de regen kwamen er flinke opklaringen voor

Morgen is het over het algemeen bewolkt en na een droge ochtend gaat het in de middag enige tijd regenen. De zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee. Op de Wadden kan de wind weer even hard worden, windkracht 7.

De temperatuur stijgt naar 14-15, langs de kust wederom naar ongeveer 16°. In België wordt het ook een graad of 16 in het westen, 14-15 in het centrum en hooguit 10 in Hoog-België.

de verwachte weerkaart voor komend weekend volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Na een avond en nacht met geruime tijd regen komt het zondag nog tot enkele buien, maar er zijn ook droge perioden met geregeld zonneschijn. Het drogere weer hebben we te danken aan het naderbij komen van het Azorenhogedrukgebied. De noordwestenwind is overwegend matig en de temperatuur stijgt naar 15-16°.

de verwachte weerkaart voor volgende week donderdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Na het weekend blijft het wisselvallig herfstweer tussen hogedruk ten zuiden en lagedruk ten noorden van onze streken. De lagedruk komt wat zuidelijker uit dan de modellen eerder aangaven en met regelmaat trekken er dan ook storingen over onze streken met een verhoogde kans op regen of enkele buien. De temperatuur ligt veelal rond de 15°, maar heel langzaam lopen de temperaturen wat op.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat duidelijk zien dat het kwik heel langzaam wat omhoog gaat. Aanvankelijk liggen de maxima rond de 14-15°, later volgende week komen we mogelijk boven de 15° uit, maar warm wordt het dan zeker niet…

Dit was het weer voor vandaag. Morgenochtend ben ik er weer met een vers weerpraatje. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen.

Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto van de opklaringen na alle regen

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 174 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer