Advertentie 

Algemene situatie

De weermodellen zijn duidelijk! Vandaag en morgen is het nog vrij koud met een oostelijke stroming aan de zuidflank van het hogedrukgebied Dominik, maar vanaf woensdag slaat het weer om. Oceaandepressies, als eerste Gitte, staan alweer te trappelen van ongeduld om onze Lage Landen aan te doen.

Tussen hogedruk ten zuiden en depressies ten noorden van onze streken komt een westcirculatie opgang en een dergelijk weerpatroon staat garant voor wisselvallig weer met geregeld de passage van een regengebied, regelmatig ook veel wind en niet in de laatste plaats de aanvoer van zachte lucht. Een wisselvallig weerbeeld levert ook mooie perioden met droog weer en geregeld zonneschijn op.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Grijs en bewolkt

Gisteren was het ook een overwegend grijze, bewolkte en nevelige dag. Voor de zon was niet of nauwelijks ruimte, maar het bleef wel tot de avond droog.

De temperatuur, die zaterdagavond en gisternacht in de noordwestelijke helft flink onder nul dook (Leeuwarden zaterdagavond -5,6°), steeg gisteren naar 3 tot 5°. Twenthe en Deelen kwamen uit op 3,3 en Arcen en Hupsel op 3,5°. De hoogste temperaturen vonden we in het noorden waarden Leeuwarden uitkwam op 5,2 en Terschelling op 5,5°. In België lagen de maxima tussen de 4 en 7° met in Kleine Brogel maximaal 3,5 en in Chievres 6,7°.

Gisterochtend was er nog heel even wat blauw te zien in het westen van het land, maar verder was het grijs en bewolkt. Ton Wesselius maakte de foto.
Bij Trijntje van den Berg was het weer een grijze en grauwe dag in Barendrecht.
Debbie van Ooststroom trok naar Lisse en maakte deze foto. De bollen zitten weer in de grond.
Jolanda Bakker maakte deze foto op een grijze zondag.
Deze mooie foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.
Suzanne Vermulm maakte deze mooie foto.

Weinig verandering

Ook op deze maandag verandert er niet veel aan het grijze en kille weerbeeld. Het is en blijft overwegend bewolkt en hier en daar, maar vooral in de zuidelijke helft en niet in de laatste plaats in België, valt er soms wat lichte regen.

De wind waait nog steeds uit het noordoosten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 5-6°. Alleen in de hogere delen van België is het een graad of 3.

Vanavond is het nog bewolkt, komende nacht verschijnen er enkele opklaringen. Het blijft droog en het koelt af naar waarden rond het vriespunt, ofwel +2 in het zuidwesten en -2 in het noordoosten van het land.

Voorlopig laatste koude dag

Morgen wordt het Scandinavisch hogedrukgebied Dominik wat sterker, maar het trekt wel geleidelijk naar het zuidoosten. We profiteren er nog wel van en het wordt morgen dan ook een droge dag met geregeld zonneschijn.

De wind wordt zuidoost en neemt langzaam in kracht toe en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 2 in het noordoosten, naar 4 in het midden en naar ongeveer 6-7 in het zuidwesten.

Hogedruk trekt naar het oosten en lagedruk neemt het over. De verwachte weerkaart voor woensdag. Bron: meteologix.com

Wisselvallig en duidelijk zachter

Woensdag is het gedaan met het kille novemberweer. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en neemt flink in kracht toe op de nadering van depressie Gitte. Op de passage van een warmtefront gaat het bovendien enige tijd regenen. De temperatuur loopt op naar 7° in het noordoosten en naar een graad of 10 in Zeeland en in het westen van België.

Donderdag is het bewolkt, valt er enige tijd regen en waait het flink. De temperatuur stijgt overal weer naar de dubbele cijfers met kwikstanden tussen de 10 en 13°.

Komend weekend is het in grote delen van Europa te warm voor de tijd van het jaar. Alleen aan de rechterkant van het kaartje is het te koud. Bron: meteologix.com

Vanaf de laatste dag van de meteorologische herfst blijft het wisselvallig met lagedruk ten noorden en westen van onze streken en hogedruk ten zuiden. Regelmatig valt er regen of komt het tot enkele buien, maar tussendoor schijnt ook zonneschijn.

De temperaturen blijven te hoog voor de tijd van het jaar met veelal waarden tussen de 9 en 12°. De eerste dagen van de meteorologische winter verlopen dan ook zacht en van een Sinterklaaswintertje is geen sprake.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat het weer mooi zien. Vandaag en morgen zijn nog een tweetal koele dagen met temperaturen van een graad of 5-6 maximaal. Woensdag gaat het kwik omhoog en vanaf donderdag komt de temperatuur nagenoeg dagelijks boven de 10° uit. Alleen zaterdag en wellicht ook in de loop van volgende week is het kwik wat lager.

Neerslagpluim

De neerslagpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De neerslagpluim laat zien dat het vandaag en morgen nog zo goed als droog blijft. Vanaf woensdag neemt de kans op regen toe met aanvankelijk hoeveelheden van gemiddeld zo’n 5 millimeter per dag. Vanaf zondag neemt de kans op regen van betekenis toe.

een grijze dag boven de droge akkers in het noordoosten van het land. Jannes Wiersema maakte de foto.
Debbie van Ooststroom vond ook nog wat kleur op een grijze, kille zondag.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de verwachtingen voor de komende tijd. Voor nu een mooie maandag en graag tot morgen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 774 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier