Lage Landen - Oceaandepressies staan weer te trappelen...
Algemene situatie
De weermodellen zijn duidelijk! Vandaag en morgen is het nog vrij koud met een oostelijke stroming aan de zuidflank van het hogedrukgebied Dominik, maar vanaf woensdag slaat het weer om. Oceaandepressies, als eerste Gitte, staan alweer te trappelen van ongeduld om onze Lage Landen aan te doen.
Tussen hogedruk ten zuiden en depressies ten noorden van onze streken komt een westcirculatie opgang en een dergelijk weerpatroon staat garant voor wisselvallig weer met geregeld de passage van een regengebied, regelmatig ook veel wind en niet in de laatste plaats de aanvoer van zachte lucht. Een wisselvallig weerbeeld levert ook mooie perioden met droog weer en geregeld zonneschijn op.
Grijs en bewolkt
Gisteren was het ook een overwegend grijze, bewolkte en nevelige dag. Voor de zon was niet of nauwelijks ruimte, maar het bleef wel tot de avond droog.
De temperatuur, die zaterdagavond en gisternacht in de noordwestelijke helft flink onder nul dook (Leeuwarden zaterdagavond -5,6°), steeg gisteren naar 3 tot 5°. Twenthe en Deelen kwamen uit op 3,3 en Arcen en Hupsel op 3,5°. De hoogste temperaturen vonden we in het noorden waarden Leeuwarden uitkwam op 5,2 en Terschelling op 5,5°. In België lagen de maxima tussen de 4 en 7° met in Kleine Brogel maximaal 3,5 en in Chievres 6,7°.
Weinig verandering
Ook op deze maandag verandert er niet veel aan het grijze en kille weerbeeld. Het is en blijft overwegend bewolkt en hier en daar, maar vooral in de zuidelijke helft en niet in de laatste plaats in België, valt er soms wat lichte regen.
De wind waait nog steeds uit het noordoosten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 5-6°. Alleen in de hogere delen van België is het een graad of 3.
Vanavond is het nog bewolkt, komende nacht verschijnen er enkele opklaringen. Het blijft droog en het koelt af naar waarden rond het vriespunt, ofwel +2 in het zuidwesten en -2 in het noordoosten van het land.
Voorlopig laatste koude dag
Morgen wordt het Scandinavisch hogedrukgebied Dominik wat sterker, maar het trekt wel geleidelijk naar het zuidoosten. We profiteren er nog wel van en het wordt morgen dan ook een droge dag met geregeld zonneschijn.
De wind wordt zuidoost en neemt langzaam in kracht toe en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 2 in het noordoosten, naar 4 in het midden en naar ongeveer 6-7 in het zuidwesten.
Wisselvallig en duidelijk zachter
Woensdag is het gedaan met het kille novemberweer. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en neemt flink in kracht toe op de nadering van depressie Gitte. Op de passage van een warmtefront gaat het bovendien enige tijd regenen. De temperatuur loopt op naar 7° in het noordoosten en naar een graad of 10 in Zeeland en in het westen van België.
Donderdag is het bewolkt, valt er enige tijd regen en waait het flink. De temperatuur stijgt overal weer naar de dubbele cijfers met kwikstanden tussen de 10 en 13°.
Vanaf de laatste dag van de meteorologische herfst blijft het wisselvallig met lagedruk ten noorden en westen van onze streken en hogedruk ten zuiden. Regelmatig valt er regen of komt het tot enkele buien, maar tussendoor schijnt ook zonneschijn.
De temperaturen blijven te hoog voor de tijd van het jaar met veelal waarden tussen de 9 en 12°. De eerste dagen van de meteorologische winter verlopen dan ook zacht en van een Sinterklaaswintertje is geen sprake.
Temperatuurpluim
De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat het weer mooi zien. Vandaag en morgen zijn nog een tweetal koele dagen met temperaturen van een graad of 5-6 maximaal. Woensdag gaat het kwik omhoog en vanaf donderdag komt de temperatuur nagenoeg dagelijks boven de 10° uit. Alleen zaterdag en wellicht ook in de loop van volgende week is het kwik wat lager.
Neerslagpluim
De neerslagpluim laat zien dat het vandaag en morgen nog zo goed als droog blijft. Vanaf woensdag neemt de kans op regen toe met aanvankelijk hoeveelheden van gemiddeld zo’n 5 millimeter per dag. Vanaf zondag neemt de kans op regen van betekenis toe.
Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de verwachtingen voor de komende tijd. Voor nu een mooie maandag en graag tot morgen.
Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder
Versterk ons team of word sponsor
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.
Wat kunnen we voor u betekenen…
- Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
- Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
- Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
- Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
- Seminars en Webinars
- NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
- Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.
Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Rico Schröder is werkzaam als meteoroloog bij Infoplaza en voor Alpenweerman verzorgt hij zo nu en dan de weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.