Advertentie 

ALGEMENE WEERSITUATIE:
Aan de noordflank van het hogedrukgebied Siegfried zitten wij in een zogenaamde brede sector van warme lucht en is de novemberkou voorbij. Deze lucht wordt aangevoerd aan de achterzijde van het warmtefront behorende bij depressie Laura. Later vandaag trekt vanuit het noordwesten het koufront binnen, maar pas morgen zit het hele land weer in minder zachte lucht.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

GISTEREN:
Gisteren was het een grijze, bewolkte dag met in de ochtend al de eerste regen in de westelijke helft. In het oosten en zeker zuidoosten van het land scheen aanvankelijk nog de zon en in zuidelijk Limburg kon nog ruim 3 uur zonneschijn worden genoteerd. Op de natste plaatsen kon tot gisteravond maximaal zo’n 5 millimeter worden genoteerd, ondermeer in Alkmaar, Julianadorp, Hulst en Medemblik. De temperatuur, die aanvankelijk in het overgrote deel van het land onder het vriespunt lag, steeg gedurende de dag naar waarden tussen de 3-4° in het oosten en naar 7-8 in het westen. In Vlaanderen lagen de maxima tot gisteravond 19 uur tussen de 6 en 10° met de hoogste waarden langs de kust.

De dag begon gisteren met een zeer fraai ochtendrood. De weerspreuk 'ochtendrood, water in de sloot' kwam dan ook weer prima uit. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier
De dag begon gisteren met een zeer fraai ochtendrood. De weerspreuk ‘ochtendrood, water in de sloot’ kwam dan ook weer prima uit. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier

VANDAAG:
Gisteravond en de afgelopen nacht liep de temperatuur geleidelijk verder op. Rond middernacht was het 4° in het oosten en 9 tot 11° in het westen en momenteel is het tussen de 6° in het oosten en zuidoosten en al 12 aan zee. Verder was het bewolkt en van tijd tot tijd regenachtig. Ook vandaag zal er niet veel veranderen aan het heersende weerbeeld. De bewolking heeft de overhand, het is grijs, nevelig en lokaal mistig en er valt van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is zwak tot matig over land en vrij krachtig bij de Wadden en de temperatuur komt maximaal uit op een graad of 11 langs de oostgrens en 14 in het westen en in westelijk Vlaanderen.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en nevelig en van tijd tot tijd nog altijd regenachtig. De zuidwestenwind is zwak tot hooguit matig en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 6 en 8° in het noorden en naar 10-11 in de rest van de Lage Landen.

MORGEN:
Morgen trekken er enkele buien over onze streken, maar tussen de buien door schijnt ook geregeld de zon. De zuidwestenwind draait naar west en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig  aan zee en de temperatuur stijgt naar 12-13° in het noorden en naar 14, lokaal zelfs 15 in het zuiden en in Vlaanderen.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag komt het in het midden en zuiden van de Lage Landen tot enkele buien. In het noorden lijkt het droog te blijven. Verder zijn er wolkenvelden, maar ook enkele opklaringen en bij een zwakke tot matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind daalt de temperatuur naar een graad of 5 in het noorden en naar 8-9 in het zuiden en in Vlaanderen.

de kleur komt van de natuur. De foto werd gemaakt door Ben Saanen.
de kleur komt van de natuur. De foto werd gemaakt door Ben Saanen.

DONDERDAG:
Ook donderdag valt er van tijd tot tijd wat (buiige) regen, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Later op de dag volgt er vanuit het noordwesten een nieuw gebied met buien. De zuidwestenwind is duidelijk aanwezig en waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7 en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 10 in het noordoosten en naar 12 in het zuiden en in Vlaanderen.

Gisternacht was de supermaan wel zichtbaar. Afgelopen nacht overheerste de bewolking. Deze foto werd gemaakt door Han van den Dries
Gisternacht was de supermaan wel zichtbaar. Afgelopen nacht overheerste de bewolking. Deze foto werd gemaakt door Han van den Dries

VRIJDAG EN HET WEEKEND:
Ook vrijdag en in het komende weekend is en blijft het wisselvallig herfstweer dankzij lagedruk. De temperaturen op het 500 hPa-vlak gaan flink naar beneden naar waarden rond zaterdag van -34°. De buiigheid neemt dan ook flink toe in combinatie met zeewatertemperaturen van momenteel nog een graad of 12. Vooral in de kustgebieden kan regen van betekenis vallen en verder is er ook kans op hagel en onweer. De temperaturen op leefniveau gaan ook weer dalen met zaterdag waarden rond de 7°.

de temperaturen op ruim 5 kilometer hoogte gaan flink naar beneden en bevordert de buiigheid.
de temperaturen op ruim 5 kilometer hoogte gaan flink naar beneden en bevordert de buiigheid.

TEMPERATUURPLUIMEN:
De temperatuurpluim laat zien dat de temperatuur vandaag en morgen uitkomt op waarden rond de 13-14°. Donderdag gaan de temperaturen weer naar beneden naar een graad of 10 en vrijdag en zaterdag wordt het geleidelijk kouder met, zoals gezegd, zaterdag temperaturen rond de 7°. Na zaterdag kan het weer alle kanten op met een uitwaaierende pluim. Het Canadese model is vrij koud en het Amerikaanse is zacht met weer temperaturen boven de 10°. Het Europese model zit er een beetje tussenin. Morgen maar weer verder kijken of de modellen het meer met elkaar eens zijn.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de oper is de roze lijn hierboven, dan zien we dat de leden die aan het ECMWF zijn gelieerd de dalende trend ook laten zien na morgen. Zaterdag wordt het een graad of 7, maar daarna lijkt het weer zachter te worden. De pluim gaat na zaterdag alle kanten op en afgaande op het ensemblegemiddelde komt de temperatuur volgens alle berekeningen uit op waarden rond de 10°.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

SNEEUWVERWACHTING ARDENNEN EN HOGE VENEN:
Op de hogere delen van onze Lage Landen lag gisteren op de Mont-Rigi nog zo’n 7 centimeter sneeuw. De zachte lucht zal ook Hoog-België bereiken en de sneeuw zal dan ook geleidelijk wegsmelten. Later in de week wordt het weer kouder met opnieuw een toenemende kans op het witte goud.

Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren 5 centimeter
Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren 7 centimeter

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 403 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier