Algemene situatie:
Momenteel hebben we te maken met een buiig weertype door koude bovenluchten. Gisteren lag de temperatuur op 5 kilometer hoogte ruim onder de -30 graden, ook de eerste helft van vandaag is dit nog het geval. Deze koude lucht wordt met een west tot noordwestelijke stroming aangevoerd en vindt zijn oorsprong in het hoge noorden.

Vandaag en morgen wordt de koude aanvoer tijdelijk verstoord, maar later in de week wordt er opnieuw lucht vanuit het poolgebied onze kant op gestuurd. Wat dit betekent voor ons weer de komende week lees je verderop in dit bericht.

De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI

Gisteren: onweer, hagel, zon, regen en natte sneeuw
Voor de weerliefhebbers was het gisteren een prachtige dag. Opklaringen en buien wisselden elkaar af en dit leverde met regelmaat heerlijke plaatjes op. De buien gingen vaak gepaard met hagel, soms kwam er ook een klap onweer voor. In het zuidoosten waren ook de eerste natte sneeuwvlokken te zien. De maximumtemperatuur lag tussen de 6 graden in het binnenland tot 9 graden aan de kust. Tijdens de buien trok de wind wat aan, vooral aan de kust was dit het geval.

Deze foto, representatief voor het weerbeeld van gisteren, werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Ook afgelopen nacht vielen er met regelmaat nog buien, vaak gepaard met hagel. In het binnenland en met name in de hogere delen van de Lage Landen, viel er lokaal ook natte sneeuw. In de Ardennen daalde de temperatuur tot rond of net onder het vriespunt, in het binnenland van Nederland bleef de temperatuur íets boven nul. Wel vroor het hier en daar aan de grond. Aan de kust daalde de temperatuur naar 3 tot 5 graden Celsius.

Prachtige bui in combinatie met ondergaande zon. Deze foto werd gemaakt door Ineke Hommels.

Vandaag: opnieuw buien
Ook vandaag vallen er verspreid over het land weer buien met kans op hagel en een klap onweer. Tussen de buien door laat de zon zich soms zien; dit samen zal ongetwijfeld weer voor fotogenieke luchten zorgen. De temperaturen stijgen naar 7 graden in het binnenland tot 8, lokaal 9 graden aan de kust. In de Ardennen ligt de maximumtemperatuur uiteraard lager, hier kunnen de buien dan ook opnieuw gepaard gaan met (natte) sneeuw. De westelijke wind is kracht 3 a 4 in het oosten en in België, aan de kust, en met name de noordelijke kust, waait het harder. Ook tijdens de buien waait het wat harder.

Vanavond blijven er verspreid over de Benelux buien vallen, maar de bovenlucht warmt iets op. Dit zorgt ervoor dat de kansen op onweer en hagel afnemen. De minimumtemperatuur ligt komende nacht tussen de 2 en de 6 graden, de laagste waarden zijn hierbij voor het binnenland en de hoogste waarden voor de kust. In de Ardennen en Centraal België kan het lokaal licht vriezen. Later in de nacht drijft er op nadering van een warmtefront zachtere lucht de Benelux binnen en valt er in het westen al wat regen.

Morgen: natte dag
Morgenvroeg verspreid die neerslag zich over de gehele Benelux. Er zijn flinke perioden met regen en er is weinig tot geen ruimte voor de zon. Met 7 a 8 graden in het binnenland tot een graad of 10 a 11 aan de kust wordt het wat zachter dan de afgelopen dagen. Er staat een stevige westelijke wind 4 a 5, aan de kust mogelijk 6 beaufort. Later op de dag krijgt de neerslag een meer buiig karakter; korte, droge perioden en (pittige) buien wisselen elkaar dan af. Het blijft meest bewolkt.

Een neerslagkaart voor morgenochtend. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

De rest van de week: licht winters
Dinsdag komen we opnieuw in arctische lucht terecht door een herstelde noordelijke stroming. Het gevolg hiervan is dat de maximumtemperaturen weer dalen naar een graad of 7 en dat er opnieuw winterse buien zullen vallen.

Een herstelde “rug” boven de Atlantische Oceaan zorgt in combinatie met lage druk boven Scandinavië voor een noordelijke stroming. Dit is de weerkaart voor dinsdag. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Na dinsdag zet de noordelijke stroming door en wordt de bovenlucht nog iets kouder. De maximumtemperatuur daalt iets en de kans op winterse buien blijft aanwezig. Mogelijk zullen op meer plekken de eerste natte sneeuwvlokken te zien zijn.

De weerkaart voor donderdag. De bovenlucht wordt kouder. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Meerdere weermodellen laten deze noordelijke stroming nu zien en hiermee zijn er tegen het einde van de week meerdere mogelijke scenario’s. Er is vrij veel kou aanwezig in de bovenlucht, en deze kou zit “ingevangen” tussen meerdere lagedruksystemen boven centraal en Noord-Europa. Eén van de scenario’s dat de weermodellen al een enkele keer hebben laten zien is dat er een lagedrukgebied “onder” de Lage Landen doortrekt. Wanneer dit gebeurd hebben de Lage Landen te maken met een aflandige wind. Dit zou, in combinatie met de koude bovenlucht, tot gevolg hebben dat we hier en daar het eerste sneeuwdek te zien gaan krijgen.

De weerkaart voor vrijdag. Als deze kaart uitkomt, wordt de wind in delen van Nederland aflandig. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Een scenario dat we ook al meerdere keren voorbij hebben zien komen, is opbouw van hoge druk ten noorden van ons. Wanneer dit gebeurt zoekt de wind de oosthoek op en zullen we tegen het einde van de week lokaal de eerste ijsdagen tegemoet gaan zien.

In de pluimen hieronder zien we dat tot zaterdag de leden dicht bij elkaar liggen. Dit wil zeggen dat de zekerheid vrij groot is en dat we tot zaterdag in ieder geval te maken hebben met een geleidelijk kouder wordend weertype. Daarnaast zien we een pluim met de sneeuwverwachting voor de Bilt en de sneeuwverwachting voor Maastricht. We zien voorzichtig wat piekjes tevoorschijn komen, wat betekent dat er kansjes zijn dat we in de loop van komende week ergens de eerste sneeuw gaan zien.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse sneeuwpluim voor De Bilt. Bron: KNMI
De 15-daagse sneeuwpluim voor Maastricht. Bron: KNMI

In hoeverre de winter zich gaat laten zien de komende week blijft nog even afwachten, hiervoor is de termijn nog te lang. Blijft het bij winterse buien, of zullen we zelfs de eerste sneeuw of lokaal een eerste ijsdag te zien krijgen? Een ding is echter zeker: komende week zullen we in ieder geval niet te maken krijgen met de welbekende -en door winterliefhebbers gehate- westcirculatie.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerpraatje. Voor nu een fijne zondag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 935 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer