Advertentie 

Algemene situatie:
Een koufront verbonden aan depressie Reinhard trekt vandaag over onze streken en aan de voorzijde daarvan stroomt nog zeer zachte lucht over onze streken. Na frontpassage gaat het kwik onderuit en dat is eigenlijk het startsein voor een (water)koud slot van deze maand november met een geleidelijk toenemende kans op (smeltende) sneeuw.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren begonnen we de dag nog met veel bewolking en in de noordelijke helft nog met regen. Al vrij snel werd het droog en vanuit het zuiden klaarde het op en gistermiddag was het overal prachtig weer met volop zonneschijn. De zon scheen in het noorden 2-3 en in het zuiden 5-6 uur.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 12 en 14° met in Wijk aan Zee maximaal 14,3°. In België lagen de maxima tussen de 8 en 14° met in Antwerpen en Gent maximaal 14,1°. In St. Hubert werd het maximaal 8,4°.

Het was prachtig weer gistermiddag en Carel ten Hoor maakte deze foto.
De zon was weer eens van de partij en dat leverde weer een prachtige zonsondergang op. Martin Vye maakte deze foto.

We beginnen deze donderdag droog en in het binnenland komen nog enkele opklaringen voor. Vanuit het westen neemt de bewolking toe op de nadering van een koufront en later vanochtend komt het in het westen tot enkele buien. De buien trekken vanmiddag verder over het land oostwaarts, maar na frontpassage wordt het weer droog met flinke opklaringen. In totaal wordt er zo’n 2 tot 5 millimeter verwacht.

De temperatuur stijgt voor het front uit naar een zeer zachte 14-15, in het zuidoosten lokaal naar 16°, maar na frontpassage gaat het kwik geleidelijk naar beneden naar een graad of 10.

De vrij krachtige tot krachtige en aan zee harde tot lokaal stormachtige zuid tot zuidwestenwind met in het noordelijk en noordwestelijk kustgebied ook zware windstoten, neemt langzaam in kracht af en is vanmiddag matig tot (vrij) krachtig, windkracht 4 tot 6.

Vanavond zijn er flinke opklaringen. Komende nacht neemt weer snel de bewolking toe en later vannacht gaat het weer regenen. De zuidwestenwind neemt verder in kracht af en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 4 en 8°.

Ook bij Ton Wesselius, na dagen grijs weer, weer de zon.
Joyce Derksen maakte deze schitterende foto van de ondergaande zon.
Meteo-Nederland maakte deze prachtige foto van de zonsondergang.

Morgen is het bewolkt en vooral in de ochtend valt er geruime tijd regen, maar morgenmiddag wordt het geleidelijk weer droog. De wind waait niet meer dan zwak uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 8-9.

In delen van België en in het zuiden van Limburg kan in de ochtend nog wat ‘warmte’ binnendruppelen met daar tijdelijk kwikstanden van een graad of 11-12.

De hoogtekaart voor komend weekend volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

In het weekend breidt kou op hoogte zich tot over onze streken uit. De temperaturen op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) gaan later op zaterdag onderuit naar -37°. Het zeewater is nog een graad of 12 en zo’n verschil levert altijd flinke buien op.

In de Ardennen en Hoge Venen kan zondag een sneeuwdek liggen van een centimeter of 5. Bron: ECMWF/Kachelmannwetter.com

We krijgen dan ook een guur weekend met geregeld zon, maar ook met buien en deze buien kunnen gepaard gaan met hagel, onweer en landinwaarts ook met (smeltende) sneeuw. In de hogere delen van België kan het wit worden door een laagje sneeuw van enkele centimeters. De wind waait matig en aan zee (vrij) krachtig uit het westen tot zuidwesten en de temperatuur stijgt op beide dagen naar waarden tussen de 6 en 8°, maar tijdens buien is het kouder. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het zaterdag 3 en zondag hooguit 1-2° boven nul met een sneeuwvalgrens die daalt naar 100 meter.

de verwachte weerkaart voor woensdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Na het weekend krijgen we te maken met een depressie boven onze streken gevuld met koude lucht. Het laag zakt later in de week langzaam zuidwaarts en uiteindekijk kan de stroming draaien naar het oosten. Elke dag is er kans op regen of enkele buien en later in de week is er ook weer kans op (smeltende) sneeuw en dan met name in het oosten en zuidoosten van het land. Ook in de hogere delen van België valt regelmatig sneeuw.

De kans op sneeuw in de Lage Landen is nog altijd aanwezig later volgende week. Bron: ECMWF/wetteronline.de

De temperatuur is vrij laag voor de tijd van het jaar en stijgt maandag en dinsdag naar 6 tot 8 en vanaf woensdag liggen de maxima rond de 5-6°. In de nachten neemt de kans op vorst toe en met die neerslag erbij is er dan ook geleidelijk kans op gladheid.

De winter komt langzaam dichterbij, maar echte kou is nog niet voorradig. Wel kan het overal geleidelijk afkoelen, maar we zullen geduld moeten hebben. De aanloop naar de winter is in ieder geval spannend en veel spannender dan voorgaande jaren. Voor het gevoel wordt het in ieder geval waterkoud en dat is heel wat anders dat de hoge temperaturen van deze week.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de belangrijkste weermodellen in één overzicht. Vandaag is het met een graad of 14 zeer zacht, maar de komende dagen gaat het kwik in duikvlucht naar beneden. Begin volgende week zijn de maxima weer wat hoger, maar later in de week lijkt het weer wat kouder te worden.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat hetzelfde beeld zien. Na deze zeer zachte donderdag wordt het kouder en vooral later volgende week wordt het waterkoud met overdag slechts een graad of 4-5 en in de nacht een geleidelijk toename op nachtvorst.

Deze mooie herfstfoto werd gemaakt en ingestuurd door Jolanda Bakker.

Dit was het weer voor deze donderdag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 608 times, 1 visits today)

6 Reactie op “Lage Landen – November eindigt (water)koud!”

 • Remco Mienis
  23 november 2017 at 10:37

  Mooi bericht Rico. Als die regen eens ophield zou het er al een stuk viendelijker uitzien. We wachten het af!

  • Rico Schröder
   23 november 2017 at 13:02

   We blijven het volgen Remco!

 • Marcel
  23 november 2017 at 14:21

  Hier in Brabant vanmiddag enkele opklaringen gehad en met de honden het bos in geweest.
  Regen nog maar 0.2mm in de pluvio gekregen.

  gr,
  Marcel Pijpers
  http://www.weerstationluyksgestel.nl

  • Rico Schröder
   23 november 2017 at 14:55

   Wat een prachtige foto Marcel. Hier in het westen inmiddels ook weer de zon na koufrontpassage. Temperatuur is, zoals verwacht, gedaald van 14 naar 10°.

 • Gerda Jakobs
  23 november 2017 at 16:29

  Vanmorgen op weg naar werk nog 13 graden …. tussen de middag de vieze miezerbuien en nu nog maar 8,8 graden in de tuin . Wel lekker zonnig geworden.

  • Rico Schröder
   23 november 2017 at 16:32

   Het was vanmiddag inderdaad lekker zonnig in polaire lucht. Helaas is weer nieuwe regen onderweg en dan met name komende nacht en morgenochtend. Wellicht morgenmiddag weer de zon te zien. Fijne avond!

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier