Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na een heerlijke vakantie in Scandinavië is de batterij weer helemaal opgeladen. Vanaf vandaag gaan we weer normaal doen en elke dag worden jullie weer voorzien van een (uitgebreid) weerpraatje voor de Lage Landen.

Bij thuiskomst gisteren werd ik gelijk getrakteerd op felle buien die van onweer vergezeld gingen. Het lijkt of ik de koelte van Noorwegen (de laatste dagen daar al vaak onder de 20°) heb meegenomen, maar dat is maar tijdelijk gezien de diverse weerkaarten.

Vorige week zaterdag maakten wij een cruise over een uitloper van het Sognefjord in Noorwegen.

Duidelijk is dat deze zomer ook weer normaal gaat doen. Dat wil zeggen geregeld zon, regelmatig wat regen of een bui en temperaturen tussen de 20 en 25°. Soms er wat boven en dan er weer wat onder. Heel normaal dus, maar het lijkt alsof we moeten wennen aan normaal zomerweer.

Topzomer!

Ik ging drie weken geleden weg met de volgende cijfers voor De Bilt: 71 warme dagen, 33 zomerse en 1 tropische dag. Inmiddels staat de teller op 92 warme, 50 zomerse en 9 tropische dagen. Normaal is tot en met 10 augustus 58 warme, 21 zomerse en 3 tropische dagen. Normaal voor een heel jaar is 85 warme, 26 zomerse en 4 tropische dagen. Wat dat betreft zijn deze getallen al ruimschoots overschreden en dat met nog 3 weken augustus en ook nog september te gaan…

Hilligje Kooiker stuurde deze foto nog in van de start van de donderdag.

De Bilt is inmiddels 2 hittegolven rijker, maar er zijn ook plaatsen waar een record lange hittegolf is geweest. In Maastricht liep de hittegolf van 12 juli tot en met 7 augustus en in bijvoorbeeld Twenthe liep de hittegolf nog 2 dagen langer door en eindigde pas afgelopen donderdag. In totaal dus 29 dagen een temperatuur van 25° en hoger…

Voor een landelijke hittegolf wordt altijd naar De Bilt gekeken, maar waarom wordt er geen gemiddelde genomen van een vijftal meetpunten verspreid over het land om een beter en evenwichtiger beeld te krijgen. Ik heb het gemiddelde genomen van de meetpunten Den Helder, Eelde, De Bilt, Vlissingen en Maastricht en dan hebben we ‘gewoon’ de langste hittegolf ooit gehad met maar liefst 20 zomerse en 7 tropische dagen. Het vorige record is 16 zomerse en 7 tropische dagen en werd gemeten in zowel 1976 als in 2006 op genoemde stations.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Algemene situatie

We gaan vandaag geleidelijk profiteren van het hogedrukgebied Kevin ten zuiden van onze streken en dit hoog zorgt ervoor dat de buiigheid wordt onderdrukt. Na het weekend neemt maandag de buiigheid weer sterk toe als de fronten van voormalig tropische storm Debby over onze streken trekt. Daarna blijft het volgende week licht wisselvallig met een zuidwestelijke stroming met geleidelijk weer oplopende temperaturen.

Dreigende wolkenluchten gisteren. Deze foto werd gemaakt door Albert Thibaudier in Heerenveen.
Bij Martin Vye in Wolvega, waar eergisteren al 40 millimeter viel, kwam het ook weer met bakken uit de lucht.
Naast buien waren er ook flinke opklaringen en waren weer deze mooie Hollandse wolkenluchten te zien. Jolanda Bakker maakte de foto.

Nergens meer een zomerse dag

Gisteren werd nergens meer een zomerse dag genoteerd. De maxima lagen tussen de 20 en ruim 23° met in Volkel maximaal 23,7°. In België is de hittegolf ook afgelopen met temperaturen tussen de 18 en 24° met in Kleine Brogel 23,8°. De zon scheen geregeld, maar in het westen en noorden van het land kwam het ook tot flinke buien en daarbij werd ook regelmatig onweer waargenomen.

Deze prachtige buienfoto werd gemaakt in Stiens. Meteo Nederland stuurde deze in.
Ton Wesselius maakte deze prachtige foto.
Het was weer ouderwets regenbogenweer. Ton Wesselius maakte ook deze foto.

Perioden met zon, in het noorden nog buien

Vandaag komen er in het noorden van het land nog enkele buien voor en daarbij is ook nog onweer mogelijk. Elders in den lande en ook in België blijft het droog met flinke perioden met zon.

De temperatuur loopt op naar 18-19° op de Wadden en langs de noord- en noordwestkust en naar 20 tot 23, lokaal 24 elders met de hoogste temperaturen in het zuidoosten en in België. De wind waait uit het westen en is matig, maar in het noorden en noordwesten eerst nog vrij krachtig, windkracht 5.

De verwachte maxima voor vandaag volgens het Rapid HD model van de Duitse weerdienst. Bron: meteorologix.com

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en het koelt af naar 9° in het noordoosten en naar 15 in het zuidwesten van het land.

Weer een warme zomerdag

Morgen schijnt de zon flink in een groot deel van de Lage Landen, maar in het noorden en noordwesten komen eerst nog wolkenvelden voor met zelfs nog kans op wat lichte regen of een enkele bui. Elders zal er voornamelijk sluierbewolking zichtbaar zijn en blijft het droog.

De temperatuur gaat weer flink de hoogte in en stijgt naar 23-24° in het noorden en op de Wadden en naar 25 tot 28, lokaal zelfs 29 elders. De hoge temperaturen worden aangevoerd met een matige en in het noordwesten een vrij krachtige zuid tot zuidwestenwind, kracht 3 tot 5.

De verwachte weerkaart voor woensdag volgens GFS. Bron: meteorologix.com

Licht wisselvallig zomerweer met aangename temperaturen

Na het weekend hebben we te maken met een westelijke stroming tussen het Azorenhoog enerzijds en een depressie bij IJsland aan de andere kant. Het is dan (licht) wisselvallig, maar over het algemeen wel aangenaam warm zomerweer.

Maandag en ook nog dinsdag komt het tot (flinke) buien en daarbij is ook onweer mogelijk. De regenmeters kunnen lokaal weer flink worden gevuld, maar omdat het buien zijn zullen de neerslaghoeveelheden van plaats tot plaats sterk verschillen. De heersende droogte wordt lokaal dus wat verlicht, maar het blijft natuurlijk nog altijd een druppel op de gloeiende plaat.

Het neerslagtekort lag de afgelopen dagen boven het record van 1976, maar de huidige buien en ook de verwachte neerslag zal ‘ons’ weer onder de recordgrens laten komen. Het blijft echter kurkdroog met een neerslagtekort van 300 millimeter. Bron: KNMI

De rest van de week is er een enkele bui mogelijk, maar geregeld schijnt ook de zon. De temperatuur is en blijft aangenaam met op maandag kwikstanden van 22 tot 25 en dinsdag van 21 tot 23°. Ook woensdag tot en met vrijdag is het aangenaam met op donderdag zelfs op meerdere plaatsen weer een zomerse dag. In het zuidoosten van het land en in Belgisch Limburg kan het 27° worden.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het vandaag in het midden van het land een graad of 20 wordt. Morgen gaat het kwik duidelijk omhoog om dan begin volgende week weer wat te gaan dalen. Later in de week loopt het kwik geleidelijk weer op. Vanaf eind komende week en volgend weekend nemen de verschillen tussen de diverse weermodellen toe, dus daarover later meer. De Amerikanen gaan weer voor tropische temperaturen.

Joyce Derksen maakte deze schitterende foto van de zonsopkomst ter hoogte van Staphorst.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

Vandaag waait de wind uit het westen en is over land matig en aan zee eerst nog vrij krachtig, windkracht 4 tot 5. De windvlagen liggen tussen de 15 en 20 knopen, maar vanmiddag neemt geleidelijk de wind in kracht af.

Aan zee komen golven voor tussen de 1 en 1,5 meter. Vanuit het zuidwesten neemt de golfhoogte langzaam af. Bron: meteorologix.com

Morgen waait de wind uit het zuiden tot zuidwesten en is overwegend matig met met 10 en aan zee 12 knopen. De windvlagen zijn over land 14 tot 16 en aan zee 16 tot 20 knopen.

Peter van Lindenberg maakte deze prachtige foto in Loenen aan de Vecht.

Dit was het weer voor deze zaterdag. Vanaf vandaag zal er elke dag weer een (uitgebreid) weerpraatje te lezen zijn vanaf de vroege ochtend. Voor nu een fijne zaterdag, goed weekend en graag weer tot morgen.

Deze prachtige foto van een naderende bui boven het Braassemermeer werd gemaakt door Aad Hogenboom.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 617 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Lage Landen – Normaal doen na record lange hittegolf!”

 • Bertil Blaas
  11 augustus 2018 at 12:00

  Dag Rico
  Je hebt een goede vakantie gehad zo te zien, en fijn dat je weer aanwezig bent voor ons.
  Bedankt, groeten Bertil.

  • Rico Schröder
   11 augustus 2018 at 12:14

   Dag Bertil,

   Het was heerlijk!

   Groet,
   Rico

 • Jeroen
  11 augustus 2018 at 12:46

  Weer bedankt voor het uitgebreide weerbericht Rico! Fijne zaterdag nog! Groeten Jeroen

  • Rico Schröder
   13 augustus 2018 at 05:36

   Dank Jeroen!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier