Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het blijft de komende dagen (tot ver in de volgende week) vooral in het noorden aanhoudend zonnig en droog. Vandaag en zaterdag is er in het (uiterste) zuiden kans op een bui. Ondanks dat lijkt April een zeer droge maand te worden.

Lees meer daarover in het artikel van mijn collega Arjan – klik hier –.

Tot en met het weekend zijn de verschillen in temperatuur tussen het noorden en het zuiden groot. Na maandag blijft het zonnig en droog maar neemt de oostenwind toe en wordt het iets minder zacht.

Ton Wesselius maakte deze foto
En Aad Hogenboom maakte deze fraaie foto

Gisteren

Startte de dag fris met in het noordoosten temperaturen rond het vriespunt. Aan de grond vroor het in een groot deel van het land enkele graden. Overdag was het opnieuw zonnig op wat sluierbewolking na. Met een zwakke oostelijke wind, op de Wadden in de middag een vrij krachtige wind, werd het gisterenmiddag rond 14° op de Wadden tot plaatselijk 23° in het zuiden.

Afgelopen nacht

Gisterenavond draaide wind naar noordoost en was in het binnenland zwak tot matig maar aan de kust af en toe vrij krachtig. Verder was het helder op wat sluierbewolking na. Alleen in het uiterste noorden dreef wat middelbare bewolking vanaf de Noordzee over, behorend bij een zwak koufront. Lokaal ontstond in het noorden een enkele mistbank. De temperatuur lag vannacht tussen iets boven 0° in het (noord)oosten tot plaatselijk 8° in het zuidwesten.

Overal een mooie start van de donderdag. Foto Michel Looyenstein
Maar  wel al sproeien tegen de droogte. Foto Jolanda Bakker
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Vandaag

bepaalt een nieuw hogedrukgebied, met de kern voor de Noorse westkust, het weer. Deze blokkade houdt depressies op afstand en zorgt vooral in het noorden voor droog en zonnig weer.

De dag start op de veel plaatsen zonnig. In het uiterste noorden kunnen er wat wolken vanaf de Noordzee overdrijven. In het noorden is ook een enkele mistbank mogelijk. In het zuiden zijn er naast zon ook wolkenvelden. Na een – in het (noord)oosten – frisse start loopt de temperatuur vanmiddag op naar 14 tot (plaatselijk in het zuiden) 22°. Alleen in een brede strook in het noorden van het land is de temperatuur lager. Op de Wadden wordt het niet veel warmer dan 12°. Dit komt doordat de noordoostenwind daar over het (relatief) koude water van de Noordzee blaast. In het binnenland is de wind matig, 3 of 4 Bft., aan zee af en toe vrij krachtig, 5 Bft.

In België, het zuiden en mogelijk ook het midden van het land kan vanmiddag uit de dikkere bewolking een bui vallen doordat een lagedrukgebied ten zuidwesten van Engeland dichterbij komt. Boven België kan daardoor in de loop van de dag een bui ontstaan.

Vanavond en vannacht

Is er in het zuidwesten meer bewolking. Elders is het, op wat sluierwolken na, helder. In het zuiden en België kan een regenbui vallen. De noordoostenwind is in het binnenland zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., en aan zee matig tot af en toe vrij krachtig, 3 tot 5 Bft. De minimumtemperatuur ligt tussen 3° in het noordoosten – met daar plaatselijk vorst aan de grond – en rond 10° in het zuiden en zuidwesten.

Zaterdag 

Bepaalt het hogedrukgebied boven de Noordzee in het noorden het weer terwijl het zuiden de invloed van lagedruk boven het zuidwesten van Europa merkt. In het noorden is er – op wat sluierbewolking na – veel zon terwijl er in het zuiden meer bewolking is. Daar kan in de loop van de dag ook weer een bui vallen. De wind draait naar noordoost tot noord en is morgen zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., maar in het noorden af en toe vrij krachtig, 4 of 5 Bft. Met een temperatuur tussen 11° in het noorden en 20° in het zuiden is het iets minder zacht dan vandaag.

Zondag

Zijn er in het zuiden aanvankelijk enkele wolkenvelden en kan er in de vroege ochtend daar waar een bui is gevallen een mistbank zijn. In de loop van de dag klaart het overal op en is er voornamelijk in het zuiden wat sluierbewolking te zien. De noordoosten tot oostenwind is in de ochtend overal zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., maar neemt in de loop van zondag vooral in de noordelijke helft van het land toe naar matig tot vrij krachtig, 4 tot 5 Bft. De temperatuur ligt zondagmiddag tussen 12° op de Wadden en 20° in het zuiden.

De weerkaart voor maandag. Bron: UKMO

Volgende week

bepaalt een krachtig hogedrukgebied boven de Noordzee en Zuid Scandinavië het weer. Daardoor blijft het aanhoudend droog en (vrij)zonnig weer. Doordat de drukverschillen tussen het hogedrukgebied en lagedruk ten zuiden van de Benelux toenemen, komt er na maandag wel meer wind. Daarmee wordt iets minder zachte lucht aangevoerd.

De grafiek voor de neerslag laat zien dat er mogelijk zondag wat regen valt. Voor het overige blijft het aanhoudend droog.

De pluim met de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland is eensgezind. Aanhoudend temperaturen overdag tussen 15 en 20°. Bron: Meteologix.

Tot het volgende weerbericht op alpenweerman.nl!

Iedereen een goed weekend en sterkte in deze lastige dagen!

Volop Lente. Foto Erica v. Leeuwen
Sluierbewolking en een enkele vliegtuigstreep. Foto Joyce Derksen

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 459 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier