Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Een steeds terugkerend fenomeen dit jaar is een hogedrukgebied ten noordwesten van ons land boven de Britse Eilanden. Het zorgt bij ons steeds voor een noordelijke stroming met aanvoer van relatief koude lucht. Ook februari, april, mei en juli waren daardoor kouder dan gebruikelijk en deze augustusmaand is dit patroon opnieuw hardnekkig. Voorlopig lijkt er nog geen eind te komen aan de noordelijke stroming en gaat deze ook tijdens de eerste dagen (week) van september door.

De verwachte weerkaart voor morgen met daarop het grote hogedrukgebied Gaya ten noordwesten van ons land. Bron: DWD

Hogedruk houdt wel storingen op afstand

Het hogedrukgebied Gaya ligt ten noordwesten van ons land en is over het algemeen sterk genoeg om regengebieden op afstand te houden. Wel zakt vanuit Scandinavië een lagedrukgebied (koudeput) met de naam Nick naar het zuiden af. Deze koudeput zorgt bij onze oosterburen voor nattigheid, maar in ons land krijgen vooral het oosten en noordoosten hiervan enigszins te maken.

Deze dinsdagmiddag schijnt de zon flink, maar er komen ook stapelwolken tot ontwikkeling. De temperatuur is aangenaam met 21 tot 23 graden. Morgen kan vochtige lucht vanaf de Noordzee tot onze streken doordringen en dat gebeurt met een in kracht toenemende noorden- tot noordwestenwind. Aan zee en bij de Wadden neemt de wind toe naar (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6. Boven land blijft de wind matig, windkracht 3 tot 4.

De dag begint woensdag met veel zonneschijn, maar in het noorden is het al bewolkt en gedurende de dag breidt de bewolking zich zuidwaarts uit. In het zuiden blijft het de hele dag nog vrij zonnig. De temperatuur loopt op naar 18-19 graden in het (bewolkte) noorden en naar 22-23 graden in het (zonnige) zuiden. In het midden van het land is het 20-21 graden en al met al is het kouder dan gebruikelijk tijdens de laatste fase van augustus.

Het is vandaag zonnig zomerweer. Jolanda Bakker maakte deze foto in Rotterdam

Rest van de maand vrij koel augustusweer

Tussen het hogedrukgebied Gaya en het lagedrukgebied Nick dat later deze week boven Polen terecht komt, staat de rest van de maand een noordelijke stroming met aanvoer van vrij koude lucht. Vooral in de oostelijke helft van het land neemt de kans op buien toe, maar verder naar het westen blijft het zo goed als droog.

Door aanvoer over de Noordzee is het weerbeeld niet echt zonovergoten, want (hardnekkige) wolkenvelden trekken ook over het land. Toch laat de zon niet helemaal verstek gaan en komt met regelmaat tevoorschijn. De temperatuur ligt veelal tussen 18 en 20 graden. Temperaturen van 21 tot 24 graden zijn gebruikelijk eind augustus.

Op de weerkaart voor 2 september zien we nog steeds een hogedrukgebied ten noordwesten van onze streken. De stroming komt nog altijd uit het noorden. Bron: WXcharts.com

September van hetzelfde laken en pak?

Ook volgende week, met uiteindelijk september op de kalender, lijkt de hardnekkige noordelijke wind aan te houden. Relatief koude lucht uit het noorden van Europa weet zo onze streken te bereiken en bij ons levert het veelal temperaturen op van gemiddeld een graad of 20. In het noorden blijft het kwik er een paar graden onder en in het zuiden kan het soms eens 21 graden worden.

Richting het eerste weekend van september neemt het hogedrukgebied Gaya in kracht af en kunnen storingen wat dichterbij komen. Toch lijkt het tot in het eerste weekend van september nog redelijk droog te blijven en hebben we volgende week nagenoeg hetzelfde weer als deze week.

Wisselvalliger vanaf half september

Richting midden september lijken we ‘verlost’ van de noordelijke stroming. De lange termijn berekeningen van het ECMWF laten de wind dat wat meer uit het westen waaien. Mocht dat gebeuren, dan neemt de wisselvalligheid sterk toe. Het gunstige effect is dan ook dat de temperatuur weer wat gaat stijgen. Temperaturen van 20 graden en meer zijn dan zeker in de loop van september weer mogelijk, maar wel in combinatie met regen of buien. Of restanten van ex-orkanen ook nog ons weerbeeld gaan bepalen moet worden afgewacht.

Nu met elkaar duimen dat de noordelijke stroming ook in de wintermaanden hardnekkig is…

Dit was het voor nu. Blijf ons volgen en graag weer tot een volgende keer!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 28 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer