Advertentie 

Een steeds terugkerend fenomeen dit jaar is een hogedrukgebied ten noordwesten van ons land boven de Britse Eilanden. Het zorgt bij ons steeds voor een noordelijke stroming met aanvoer van relatief koude lucht. Ook februari, april, mei en juli waren daardoor kouder dan gebruikelijk en deze augustusmaand is dit patroon opnieuw hardnekkig. Voorlopig lijkt er nog geen eind te komen aan de noordelijke stroming en gaat deze ook tijdens de eerste dagen (week) van september door.

De verwachte weerkaart voor morgen met daarop het grote hogedrukgebied Gaya ten noordwesten van ons land. Bron: DWD

Hogedruk houdt wel storingen op afstand

Het hogedrukgebied Gaya ligt ten noordwesten van ons land en is over het algemeen sterk genoeg om regengebieden op afstand te houden. Wel zakt vanuit Scandinavië een lagedrukgebied (koudeput) met de naam Nick naar het zuiden af. Deze koudeput zorgt bij onze oosterburen voor nattigheid, maar in ons land krijgen vooral het oosten en noordoosten hiervan enigszins te maken.

Deze dinsdagmiddag schijnt de zon flink, maar er komen ook stapelwolken tot ontwikkeling. De temperatuur is aangenaam met 21 tot 23 graden. Morgen kan vochtige lucht vanaf de Noordzee tot onze streken doordringen en dat gebeurt met een in kracht toenemende noorden- tot noordwestenwind. Aan zee en bij de Wadden neemt de wind toe naar (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6. Boven land blijft de wind matig, windkracht 3 tot 4.

De dag begint woensdag met veel zonneschijn, maar in het noorden is het al bewolkt en gedurende de dag breidt de bewolking zich zuidwaarts uit. In het zuiden blijft het de hele dag nog vrij zonnig. De temperatuur loopt op naar 18-19 graden in het (bewolkte) noorden en naar 22-23 graden in het (zonnige) zuiden. In het midden van het land is het 20-21 graden en al met al is het kouder dan gebruikelijk tijdens de laatste fase van augustus.

Het is vandaag zonnig zomerweer. Jolanda Bakker maakte deze foto in Rotterdam

Rest van de maand vrij koel augustusweer

Tussen het hogedrukgebied Gaya en het lagedrukgebied Nick dat later deze week boven Polen terecht komt, staat de rest van de maand een noordelijke stroming met aanvoer van vrij koude lucht. Vooral in de oostelijke helft van het land neemt de kans op buien toe, maar verder naar het westen blijft het zo goed als droog.

Door aanvoer over de Noordzee is het weerbeeld niet echt zonovergoten, want (hardnekkige) wolkenvelden trekken ook over het land. Toch laat de zon niet helemaal verstek gaan en komt met regelmaat tevoorschijn. De temperatuur ligt veelal tussen 18 en 20 graden. Temperaturen van 21 tot 24 graden zijn gebruikelijk eind augustus.

Op de weerkaart voor 2 september zien we nog steeds een hogedrukgebied ten noordwesten van onze streken. De stroming komt nog altijd uit het noorden. Bron: WXcharts.com

September van hetzelfde laken en pak?

Ook volgende week, met uiteindelijk september op de kalender, lijkt de hardnekkige noordelijke wind aan te houden. Relatief koude lucht uit het noorden van Europa weet zo onze streken te bereiken en bij ons levert het veelal temperaturen op van gemiddeld een graad of 20. In het noorden blijft het kwik er een paar graden onder en in het zuiden kan het soms eens 21 graden worden.

Richting het eerste weekend van september neemt het hogedrukgebied Gaya in kracht af en kunnen storingen wat dichterbij komen. Toch lijkt het tot in het eerste weekend van september nog redelijk droog te blijven en hebben we volgende week nagenoeg hetzelfde weer als deze week.

Wisselvalliger vanaf half september

Richting midden september lijken we ‘verlost’ van de noordelijke stroming. De lange termijn berekeningen van het ECMWF laten de wind dat wat meer uit het westen waaien. Mocht dat gebeuren, dan neemt de wisselvalligheid sterk toe. Het gunstige effect is dan ook dat de temperatuur weer wat gaat stijgen. Temperaturen van 20 graden en meer zijn dan zeker in de loop van september weer mogelijk, maar wel in combinatie met regen of buien. Of restanten van ex-orkanen ook nog ons weerbeeld gaan bepalen moet worden afgewacht.

Nu met elkaar duimen dat de noordelijke stroming ook in de wintermaanden hardnekkig is…

Dit was het voor nu. Blijf ons volgen en graag weer tot een volgende keer!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 57 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier