Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; Vandaag wordt er met nog wat toenemende hogedruk schone, van origine polaire lucht, aangevoerd. Deze lucht is droog en de bewolking die er nu nog is zal veelal gaan verdwijnen en dan belooft het een hele mooie ZONdag (middag) te gaan worden met aangename 24 tot 29 graden.  Maandag en dinsdag zeer heet, onweersbuien luiden vervolgens een markante weersverandering in!

Radar 13h50. Bron Wetteronline.de
Eneke onschuldige stapelwolkjes zullen vandaag geen “gevaar” opleveren. De onweerskansen zijn nihil en vanmiddag en avond gaat de bewolking zelfs verdwijnen. Foto via Twiter Debbie van Ooststroom @witsj
Contrails (vliegtuigstrepen) boven Doornenburg Fot via Twitter Joyce Derksen Photography 📷 📝 🎶 @Joysofnature
Verkoeling vind je de komende dagen aan het strand waar een opstekend zeewindje voor extra afkoeling zal gaan zorgen. Foto via Twitter Op het strand @ophetstrand_nl

Nogmaals thermische hoogstandje
De komende dagen gaat de setting echter veranderen dan wel compleet op de schop. In eerste instantie krijgen we met nogmaals een thermische opleving te maken onder het regime van een “Spaanse pluim” waarbij de komende week de zeer warme (hete) lucht helemaal tot aan de Noordkaap gaat uitstromen.

Een daarmee samenhangend thermisch laag (vore) met vochtigere lucht (hoge dauwpunten / Theta-s) trekt dinsdagavond en in de nacht op woensdag via de Benelux naar het noordoosten. De koers is nog niet helemaal zeker en dat geldt dus ook voor de neerslag die het met zich mee gaat brengen.

GFS Thete-E’s met de warme (vochtigere) lucht die aan de oostflank naar het noorden toe uitstroomt.
GFS neerslag cumultief tot woensdag middag

Uitgaande van bv het GFS zal het laagje met koers net ten westen van Nederland vooral in de oostelijke delen neerslag van betekenis kunnen gaan opleveren. Ander modellen berekenen een soortgelijke of ietwat westelijke koers.

ICON en ook Arpege met een wat westelijkere koers

Hoe dan ook met het thermische laag en de zeer warme en vochtige luchtmassa’s (dauwpunten oplopend naar 18 tot 20 graden) een situatie om even goed in de gaten te houden en met namen geldt dat voorde periode van dinsdagmiddag tot en met woensdag middag. Van het ZW uit opkomende onweersbuien kunnen dan  veel (convectieve) neerslag gaan geven met kans op geclusterde onweerscellen (MCS) met mogelijk ook noodweer potentiaal (hagel, zware windstoten)

Nogmaals zeer heet!
Voor het zover is beloven de maandag en vooral de dinsdag nog een keer zeer warm (heet) te gaan verlopen met maxima die tot 33 a 35 en lokaal misschien wel 36 a 37 graden kunnen oplopen (dinsdag)

GFS dindag middag T2m

Afkoeling
In het verdere verloop krijgen we dan onherroepelijk te maken met een inschuivende hoogtetrog. Daarbij gaan opnieuw buien vallen met vervolgens een inzettende markante afkoeling!

GFS Theta E voor woensdag met de koelere lucht (hoogtetrog) die van het westen uit erin gaat komen
Donderdag en vrijdag dan weer lekker doorademen
GFS T2m donderdag met dan nog slechts een graadje of 18 tot 22!

Heel mooi hieronder ook nog een keer heel mooi de temperatuur (T2m) anomalie in beeld gebracht aan de hand van het GFS model voor dinsdag en vrijdag

Dus de hitte liefhebbers komende de komende 2 tot 3 dagen nog even goed aan hun trekken, diegenen die snakken naar verkoeling moeten nog even volhouden, na woensdag weer back to normal en zelfs ook even daaronder.  Fijne zondag nog!

GFS ensembles prikpunt Barneveld

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.185 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Nogmaals thermische opleving! Afkoeling en neerslag in aantocht”

 • Alice
  5 augustus 2018 at 14:46

  Goedemiddag Johann,

  Ik kijk al helemaal uit naar aanstaande woensdag!! Hoop dan eindelijk weer eens lekker te kunnen slapen. Volgend jaar staat een airco op onze wensenlijst. 😉 (Hopelijk dan geen koele, verregende zomer…….).
  Laten we hopen dat het geen noodweer gaat worden. Dat zou een naar einde van een hete periode betekenen. (Sorry onweerliefhebbers, ik moet er niets van hebben!).

  Fijne zonnige zondagmiddag nog en hartelijke groet,
  Alice

 • Johann
  5 augustus 2018 at 15:56

  Op noodweer met alle ellende van dien zitten wij ook niet wachten dus laten we hopen dat het meevalt! De komende dagen iig even goed in de smiezen houden. De afkoeling die gaat er woensdag iig komen, of dat dan blijvend is met meer normale of later weer iets boven normale temp. is nog onzeker. De komende 2 – 3 dagen worden bloedje heet en toenemend benauwd. Dus nog even volhouden! Sterkte en fijne zomeravond nog! – J –

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer