Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
We krijgen dit jaar nog heel veel weer. De komende dagen gaat het kwik naar beneden en later in de week kan het in de nacht licht vriezen. Verder is het wisselvallig met op vrijdag kans op (smeltende) sneeuw en vandaag waait het ook flink. In het slotweekend van 2017 wordt weer zeer zachte lucht aangevoerd en gaat het kwik weer razendsnel omhoog.

Een storing behorende bij een sterk uitdiepende depressie, genaamd Diethelm, met een kerndruk van 966 hPa en inmiddels boven het zuiden van Noorwegen, trok afgelopen nacht en vanochtend vroeg over onze streken en morgen krijgen we de opvolger alweer op visite. Deze depressie, die Edilbert gaat heten, zal morgen zorgen voor geruime tijd regen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Ook gisteren op eerste Kerstdag was het weer grijs en bewolkt met heel lokaal een knipoog van de zon, maar je moest snel zijn om het te kunnen zien… Gelukkig konden mijn trouwe fotografen het op beeld vastleggen (zie hieronder). In de ochtend viel lokaal nog wat motregen, maar gistermiddag bleef het droog.

De temperatuur steeg, bij vrij veel wind, naar waarden tussen de 8 en 10° met op Schiphol maximaal 9,9°. Maastricht noteerde maximaal 8,2°. In België lagen de maxima tussen de 4 en 9° met op de Mont-Rigi maximaal 4,3 en in Antwerpen en Stabroek 9,3°.

Het was wederom een grijze dag. Hopelijk morgen foto’s met opklaringen… Deze foto werd gemaakt door Joyce Derksen in Nijmegen.

Het is op deze tweede Kerstdag aanvankelijk bewolkt en een gebied met regen trekt vanochtend over het land naar het oosten. Al vrij snel wordt het in het westen droog en later vanochtend is dat ook in het oosten het geval. De rest van deze dinsdag schijnt geregeld de zon (!!) en op een enkele bui na blijft het droog. Er wordt zo’n 2 tot 5 millimeter verwacht.

Verder is het best onstuimig met over land een vrij krachtige en aan zee een krachtige tot harde zuidwestenwind, windkracht 5 tot 7. Later vandaag neemt de wind wat in kracht af. De temperatuur is wat lager dan de laatste tijd en stijgt naar maximaal 7-8°. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het niet warmer dan een graad of 5.

Vanavond hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Hier en daar is een bui mogelijk. Later vanavond neemt de bewolking toe en al vrij snel gaat het vanuit het westen weer regenen.

De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee en de temperatuur daalt naar 2 tot 5°.

Jolanda Bakker ging gisteren ook weer lekker op pad en maakte deze prachtige foto.
Bij Ton Wesselius kwam kortstondig enkele opklaringen voor.
Ook Johan Klos zag de opklaringen en maakte deze prachtige foto.
Albert Thibaudier maakte deze prachtige foto op eerste Kerstdag.

Morgen beginnen we de dag met veel bewolking en in een groot deel van het land regent het nog enige tijd. De regen trekt naar het noordoosten weg en vanuit het zuidwesten wordt het vrij snel droog. De zon komt af en toe tevoorschijn, maar er is ook een enkele bui mogelijk.

De zuidenwind waait matig tot krachtig en de temperatuur stijgt naar 6 tot 8°. In de Ardennen, waar de neerslag in de vorm van (smeltende) sneeuw valt wordt het maximaal een graad of 3.

Morgenavond gaat het buiig regenen en dat is ook in de nacht naar donderdag het geval. In de Ardennen en Hoge Venen gaat het enige tijd sneeuwen. De temperatuur daalt naar 1 tot 4°, maar in Hoog België gaat het licht vriezen.

De bovenluchttemperaturen op het 500 hPa vlak voor donderdagmiddag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Donderdag zijn er perioden met zon, maar in de middag komt het met name in de noordelijke helft tot enkele buien en deze buien kunnen winters van karakter zijn en gepaard gaan met hagel en (smeltende) sneeuw. Ook onweer behoort tot de mogelijkheden, want de bovenluchttemperaturen gaan namelijk weer flink onderuit. Op 1,5 km hoogte (850 hPa-vlak) is het -6 en nog wat hoger op het 500 hPa vlak is het -36°.

De wind waait matig en aan zee (vrij) krachtig uit het westen en de temperatuur stijgt naar 5-6°. In de Ardennen en Hoge Venen blijft het de hele dag licht vriezen.

Vrijdag later op de dag is er een grote kans op (smeltende) sneeuw volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Na een nacht met op veel plaatsen lichte vorst schijnt de zon vrijdag aanvankelijk flink. Vanuit het westen neemt alweer de bewolking toe en in de middag gaat het regenen, maar er is ook een grote kans op smeltende sneeuw. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 3° in het noordoosten en naar een graad of 7 aan zee.

De weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

In het laatste weekend van het jaar is een depressie bepalend voor ons weer. Zowel op zaterdag als op zondag, Oudjaarsdag, beginnen we met geruime tijd regen. In de middag komt het dan tot enkele buien, maar tussendoor schijnt dan ook even de zon.

De temperatuur gaat met name zaterdag flink de hoogte in en stijgt naar waarden tussen de 10 en 13°. Zondag wordt het 9 tot 12°, maar gaandeweg de dag gaat het kwik weer naar beneden met zondagmiddag temperaturen van 7 tot 9°.

Jaarwisseling
Een eerste blik op het weer tijdens de Jaarwisseling laat het volgende zien. Het is wisselend bewolkt en het komt tot enkele buien. Verder staat er (helaas) veel wind uit het zuidwesten, vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 5 tot 7 en de temperatuur ligt tussen de 5 en 7°.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat het allemaal weer heel mooi zien. Eerst gaan de temperaturen naar beneden naar waarden onder de 5° aan het eind van de week. In het weekend gaat het kwik razendsnel omhoog naar waarden boven de 10°. In het nieuwe jaar gaat de temperatuur weer naar beneden…

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat hetzelfde beeld zien. Eerst dalende temperaturen en in het weekend een razendsnelle stijging. Volgende week gaat het kwik weer naar beneden. Het ensemblegemiddelde ligt volgende week rond de 5-6°.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI

De sneeuwpluim laat duidelijk zien dat er vrijdag kans is op vlokken. Het is echter maar van korte duur met al vrij snel oplopende temperaturen. Later volgende week neemt langzaam de kans op winterse neerslag weer wat toe.

Nog een fijne 2e Kerstdag. Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Dit was het voor vandaag. Maak er nog een mooie tweede Kerstdag van en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 959 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Nog veel ‘weer’ dit jaar. Wind, regen, sneeuw, vorst, lage- en hoge temperaturen.”

 • Alice
  26 december 2017 at 09:50

  Wat een deprimerende vooruutzichten Rico 😉 ! Als ik de lange termijnverwachting bij Weeronline bekijk kunnen we beter de zwemvliezen tevoorschijn halen in plaats van de schaatsen…..
  Jij ook een mooie tweede Kerstdag! Geniet ervan.

 • Rico Schröder
  26 december 2017 at 09:56

  Dag Alice,

  De winter is inderdaad ver te zoeken. Laten we hopen dat deze niet op 10/11 december viel… 😉

  Fijne dag!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier