Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vandaag en morgen valt er nog regen van betekenis, vandaag vooral in het midden en oosten van het land. Na maandag wordt het enkele dagen rustig najaarsweer met in de tweede helft van de week in het binnenland temperaturen tot ongeveer 18 graden. Vanaf het weekend van 26/27 oktober worden de vooruitzichten onzeker.

Zag het er vrijdag nog naar uit dat de tweede helft van de komende week nazomers zou worden met temperaturen in het zuiden tot 20 graden, de weerkaarten laten nu zien dat er op maandag nog geruime tijd regen valt en dat het daarna een paar dagen rustig najaarsweer wordt. Dat houdt in dat er weinig wind is. In de ochtend is er wat nevel of mist en in de middag zijn er opklaringen. De temperatuur ligt tussen 14 en 18 graden. Dat is iets boven normaal voor deze tijd van het jaar.

Woelige wolkenluchten vanmiddag.
Foto: Joyce Derksen

Gisteren viel er vooral in het noordwesten (alweer) behoorlijk wat regen, vooral in de nacht en ochtend. In de loop van de dag klaarde het vanuit het westen op. De wind – op vrijdag nog kracht 7 op de Waddeneilanden – nam gisteren af naar matig tot vrij krachtig, kracht 3 in het binnenland tot 5 aan de kust, uit het zuidwesten.

Afgelopen nacht nam de bewolking vanuit het zuiden weer toe en is het in het zuidoosten gaan regenen. De temperatuur lag tussen 9 en 13 graden.

Grijze Luchten
Foto: Trijntje v.d. Berg
Weerkaart voor vandaag 20 oktober.
Bron: DWD

Vandaag eerst een paar opklaringen maar daarna weer grijs en regenachtig.

Een warmtefront bij een klein lagedrukgebied boven Frankrijk veroorzaakt in het zuiden en later ook elders regen.

Vandaag begint de dag met opklaringen in het noorden en noordoosten. Daar is plaatselijk wat nevel of mist ontstaan. Aan de kust kan een enkele (lichte) bui vallen. In het zuidoosten is het al bewolkt en regent het af en toe. De temperatuur ligt vroeg in de ochtend tussen de 7 graden in het noordoosten en 12 graden in het zuiden.

In de loop van de dag gaat het vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen regenen. Misschien dat het in het uiterste noordwesten van de Lagen Landen droog blijft.

De wind is zwak en veranderlijk. In de loop van de dag draait de wind naar noordoost en neemt toe tot matig, kracht 3 tot 4. In de avond wordt het vanuit het zuiden even droog.

Vannacht neemt vanuit het zuiden de bewolking alweer snel toe en volgt er opnieuw regen. De wind blijft noordoost en neemt aan de kust toe tot windkracht 5. De temperatuur ligt tussen de 8 graden in hoog België en 14 graden aan de kust.

Weerkaart voor maandag 21 oktober.
Bron: DWD

Op het polaire front is een klein lagedrukgebied boven Frankrijk ontstaan. Dit beïnvloed het weer in de Lage Landen.

Morgen is het, doordat het lagedrukgebiedje boven Frankrijk vanuit het zuidoosten een regengebied over de Lage Landen stuurt, een groot deel van de dag grijs en regenachtig. In het zuiden en midden kan weer 10mm regen vallen. Er is een kleine kans op onweer.

In de loop van de middag wordt het vanuit het zuiden droog en komen er enkele opklaringen. De wind is eerst noordoost, kracht 3 in het binnenland tot 5 aan de kust. Later vandaag draait de wind naar zuid en daarna naar west en neemt geleidelijk af. De temperatuur ligt vandaag tussen de 10 graden in hoog België en 15 graden elders.

Weerkaart voor dinsdag 22 oktober.
Bron: DWD

Het lagedrukgebied boven Frankrijk is verdwenen. Boven de Lage Landen ligt een hogedrukgebied. Dat zorgt voor rustig weer.

Dinsdag begint nevelig met plaatselijk mist. Aan de kust kan nog een enkel buitje vallen. De temperatuur ligt dinsdagochtend vroeg tussen de 8 graden in het binnenland en 11 graden aan de kust. In hoog België mogelijk nog iets lager. Overdag breekt de zon af en toe door, het meest in het binnenland. De temperatuur ligt tussen de 10 en 14 graden. De wind komt uit het zuidwesten tot westen en is zwak tot matig, kracht 2 of 3, aan de kust eerst nog kracht 4.

Weerkaart (luchtdruk) voor vrijdag 25 oktober 2019.
Bron: ECMWF

Een hogedrukgebied boven Oost Europa met een uitloper naar de Lage Landen zorgt voor rustig weer.

Tot zaterdag hogeluchtdruk invloed en rustig weer. Daarna onzeker.

Tot zaterdag liggen de Lage Landen in de invloedssfeer van een hogedrukgebied. Dit betekent rustig najaarsweer. In de nacht en ochtend is er plaatselijk nevel of mist. Deze lost in de loop van de ochtend op en dan volgen er opklaringen. De wind is eerst oost of zuidoost en meestal zwak of matig, kracht 2 of 3. Later in de week draait de wind naar zuid tot zuidwest maar blijft meestal matig, kracht 3.

De temperatuur ligt op woensdag tussen 14 en 17 graden. Donderdag kan het nog een graadje warmer worden in het zuiden van Nederland en België. Wel is er donderdag een kleine kans op een bui in het noordwesten.

Vanaf zaterdag neemt de onzekerheid toe. Een aantal modellen laten een sterk hogedrukgebied boven Groenland en IJsland zien. Dat zou een noordenwind en afkoeling betekenen.

Neerslag percentage.
Bron: Alpenweerman.nl

De Neerslag grafiek laat duidelijk zien dat we na maandag een aantal droge dagen tegemoet kunnen zien. Vanaf volgend weekend nemen de neerslagkansen weer iets toe.

Temperaturen percentage.
Bron: Alpenweerman.nl

En ook de temperatuurgrafiek laat zien dat we na maandag een paar rustige en warmere dagen krijgen. Vanaf volgend weekend nemen de koelere oplossingen weer toe.

Temperatuur pluim van de belangrijkste weermodellen.
Bron: Meteologix.com

Opvallend in de temperatuur pluim zijn de rode en blauwe lijn aan het eind van de periode. Die ‘gaan’ duidelijk voor kouder weer. Dit is echter nog ver weg, dus de onzekerheid is behoorlijk groot.

Maandag nog regen, daarna een aantal mooie, rustige herfstdagen. Hoe het daarna verder gaat bekijken we morgen op Alpenweerman!

Vanaf een redelijk opgeklaard Texel een fijne zondag gewenst!

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.


De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

Regenachtig en niet te veel wind.
Foto: Joyce Derksen
Eerste opklaringen.
Foto: Jolanda Bakker
(Visited 274 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen: nog twee ‘regendagen’ daarna rustig najaarsweer”

 • Remco Mienis
  20 oktober 2019 at 08:51

  Gelukkig komen we in wat rustiger vaarwater te zitten straks. Fijne zondag!

  • Ronald
   20 oktober 2019 at 10:33

   Lukt zeker. Jij ook fijne dag!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier