klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Vandaag en morgen wordt het in de Benelux nogmaals erg zacht. Daarna wordt het wisselvalliger met opnieuw regen en iets lagere temperaturen.

In de Bilt (KNMI) is dit jaar al ongeveer 950 mm neerslag gevallen. Normaal (gemiddeld) is 885 mm. Vorig jaar viel er te weinig neerslag, 645 mm. De komende dagen zal er nog het nodige aan neerslag bijkomen, vooral vrijdag en in de nacht naar zondag wordt het nat. Daarna komt de Benelux tussen lagedrukgebieden in het noorden en hogedrukgebieden in het zuiden te liggen. Het wordt dan licht wisselvallig met een temperatuur die iets boven normaal ligt voor deze tijd van het jaar.

Prachtige zonsopkomst gisteren. Foto Aad Hoogenboom
Veel hoge bewolking gisteren. Foto Ton Wesselius

In de nacht naar woensdag trok een koufront met regen over de Benelux. Daarachter zat frissere lucht. Woensdagochtend is de meeste regen naar het oosten weggetrokken. Alleen in het noorden vielen een paar buitjes. Vanuit het westen klaarde het op maar er waren verspreid over de Benelux ook wolkenvelden met voornamelijk hoge bewolking. De temperatuur kwam gisterenmiddag uit op ongeveer 8°. De wind was zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., en aan zee soms vrij krachtig, 5 Bft., uit het zuidwesten.

Gisterenavond en afgelopen nacht waren er opklaringen en sluierbewolking. In het binnenland waren enkele mistbanken. Er stond een matige zuidoosten wind, 3 tot 4 Bft. Aan zee en rond het IJsselmeer was de wind vrij krachtig, 5 Bft. De temperatuur lag tussen 3° in het noordoosten en hoog België en 7° aan zee. In de loop van de nacht liep op de nadering van een nieuwe portie erg zachte lucht de temperatuur vooral in het zuiden en zuidwesten op.

Prachtig weer gisteren. Foto Trijntje v.d. Berg
Veel sluierwolken gisteren. Foto Jolanda Bakker
De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Een diepe depressie ten westen van Ierland brengt met een zuidwestelijke stroming zachte lucht naar de Benelux. Fronten van de depressie trekken in de loop van de dag over met regen.

De Benelux krijgt vandaag en morgen opnieuw een portie zachte lucht over zich heen. Aan de voorzijde van een diepe depressie ten westen van Ierland wordt met een zuidwestelijke tot zuidelijke stroming van origine subtropische lucht aangevoerd. De temperatuur kan vanmiddag oplopen tot rond 10° op de Wadden en in het noordwesten tot plaatselijk 15° in het zuidoosten van Nederland en in België. In het binnenland kan eerst een enkele mistbank voorkomen. Vooral later vanochtend zijn er in het binnenland opklaringen alhoewel de zon gehinderd wordt door sluierbewolking. Naar het westen toe is de bewolking dikker. Vanmiddag valt daar wat regen. Er waait een matige wind uit zuid tot zuidoost, 3 of 4 Bft. Aan zee, op de Wadden en rond het IJsselmeer is de wind later af en toe (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking verder toe en valt er vooral in het (noord)westen wat lichte regen. De wind is overwegend zuidoost en zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., maar aan zee eerst nog vrij krachtig, 5 Bft. De temperatuur blijft vannacht erg hoog voor midden december, van oost naar west 7 tot 11 graden. Tegen de ochtend volgt er vanuit het zuidwesten meer regen.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

De omvangrijke depressie met diverse kernen ten westen van Ierland stuurt ook vrijdag fronten met regen en zachte lucht richting de Benelux.

Morgen begint de dag grijs met regen. Pas laat in de middag zijn er vanuit het zuidwesten enkele opklaringen mogelijk. De wind is zuid tot zuidoost en matig in het binnenland, 4 Bft., en vrij krachtig tot krachtig aan de kust, 5 of 6 Bft. In het zuidwesten kan de wind in de loop van de middag af en toe hard zijn, 7 Bft. Met deze wind wordt zachte lucht aangevoerd. Het wordt rond 10° op de Wadden tot 14 of 15 graden in het zuiden en zuidwesten.

Morgenavond zijn er in het binnenland enkele opklaringen afgewisseld door een bui. Aan de kust, mogelijk meer buien. De wind draait naar zuidwest en neemt langzaam af naar matig in het binnenland, 3 Bft., en matig tot vrij krachtig in het noordwesten en op de Wadden, 4 of 5 Bft.

In de nacht naar zaterdag neemt de wind in het binnenland verder af naar zwak tot matig, 2 of 3 Bft., uit het zuidwesten. Aan de kust blijft de wind matig tot vrij krachtig, 4 of 5 Bft. In het binnenland klaart het op en wordt het nevelig. Ook kunnen enkele mistbanken ontstaan. Aan de kust is er in de loop van de nacht kans op een regenbui. De temperatuur ligt rond 4° in hoog België, elders tussen 5 en 7 graden.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

Een kleine storing trekt zaterdag langs de kust van de Benelux naar het noorden en veroorzaakt vooral in het westen in de ochtend (buiige) regen.

Zaterdag zijn er vooral in het binnenland na het oplossen van eventuele mistbanken opklaringen. Aan de kust zijn meer wolken en valt een enkele bui. In de loop van de dag kan ook elders een bui vallen. De wind is matig uit zuidelijke richting, 3 tot 4 Bft., en neemt in de loop van de dag aan de kust toe naar vrij krachtig, 5 Bft. Aan het eind van de dag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking snel toe en tegen de avond gaat het regenen. De regen trekt langzaam naar het noordoosten. De temperatuur ligt zaterdag rond 8°.

De Benelux komt in wat koelere lucht terecht. Lagedrukgebieden blijven in de buurt. De kerstdagen verlopen waarschijnlijk licht wisselvallig met een temperatuur die iets te hoog is voor deze tijd van het jaar. 

Zoals de weerkaarten er nu bijliggen, wordt het dit jaar een groene kerst met iets te hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar (rond 7°). Daarbij blijft het niet droog maar het worden waarschijnlijk ook geen verregende dagen. De ‘beroemde’ kerstdepressie met veel wind en regen en zacht weer lijkt dit jaar geen rol te gaan spelen. Maar ook winterweer is ver weg. De luchtdruk blijft laag boven het noorden en hoog boven het zuiden van Europa. Voor winterweer zou dit net andersom moeten zijn.

Vandaag nog droog maar daarna op alle dagen kans op regen.

Een kans op relatief hoge temperaturen (zacht weer voor deze tijd van het jaar) tot de Kerstdagen. Daarna kans op iets te hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat zien dat de temperatuur na komend weekend langzaam richting iets boven normale temperaturen voor deze tijd van het jaar gaat. Tegen het eind van het jaar neemt de spreiding – en dus de onzekerheid – toe. Bron: Meteologix.

Morgen meer over het weer in de kerstweek op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een mooie dag!

Wazige zon. Foto Erica v. Leeuwen-De Bruijn
Prachtige foto van de zonsondergang gisteren door Joyce Derksen

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 762 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer