Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Het wisselvallige weer is nog niet voorbij, maar het einde is in zicht. We liggen de komende dagen nog steeds onder invloed van een hoogtelaag. Dit gebied heeft ons al genoeg wisselvalligheid gegeven, en plaatselijk veel neerslag. Maar met de ontwikkeling van het Azorenhoog gaat het weerbeeld vanaf halverwege komende week er anders uitzien.

Zondag was er lokaal mist en dat levert prachtige foto’s op zoals deze van Ton Wesselius
De maximum temperaturen van zondag, in het zuiden 18 lokaal 19 graden, terwijl het noorden achterbleef met zo’n 15-16 graden. Tijdens de buien was het zelfs nog wat frisser. Bron: Kachelmannwetter

Gisteren kwamen er vooral in de noordoostelijke helft van Nederland buien voor die langzaam bewogen. Hierdoor viel er lokaal weer veel neerslag in de al behoorlijk natte september maand. Maar waar er geen buien vielen was er genoeg ruimte voor de zon en was het nog redelijk aangenaam. Het kwik liep op naar zo’n 15-17 graden, lokaal zelfs nog iets meer. In het noorden was het een ander verhaal met temperaturen rond of onder de 15 graden.

Vandaag veranderd er nog weinig aan het weerbeeld. Het hoogtelaag ligt nog boven ons en dankzij de koude bovenlucht en relatief warme zee ontstaan er aan de kust gemakkelijk buien. Maar ook landinwaarts zullen er weer een aantal buien ontstaan. Bij de buien is lokaal onweer mogelijk. Omdat de bovenlucht nog steeds niet veel beweging kent trekken de buien langzaam over waardoor er plaatselijk veel neerslag kan vallen.

Weerkaart voor maandag ochtend. Het hoogtelaag ligt nog steeds boven de Lage Landen. Maar het hogedrukgebied dat boven de Azoren ligt gaat aan invloed toenemen. Bron: Wetter3

Naast de buien is er ook weer wat ruimte voor de zon. De ochtend begint vooral landinwaarts fris met lokaal wat mist, maar uiteindelijk lopen de temperaturen in de zon op naar zo’n 16-17 graden. Tijdens buien is het wel weer een stuk frisser. In de nacht naar dinsdag zijn er nog wolkenvelden en buien aanwezig maar in de loop van de nacht neemt de activiteit af. Tijdens opklaringen in het binnenland kan het afkoelen naar ongeveer 8 graden, elders zo’n 12 graden. Vooral in het binnenland is er dan weer kans op mist.

Dinsdag is een beetje de overgang naar een ander weertype. Er komen nog steeds buien voor, maar ondertussen neemt de invloed van een hogedrukgebied al toe. De hoeveelheid regen zal dus al lager liggen dan de afgelopen dagen. Qua temperaturen zal het vooral een herhaling zijn van maandag. In de avond en nacht naar woensdag draait de wind steeds meer in zuidelijke richting en wordt een rustiger en droger weertype ingezet.

Dit weerbeeld zullen we de komende dagen nog wel even zien: stapelwolken, lokaal wat mist en ruimte voor de zon. Foto: Ton Wesselius.

Komende week neemt de invloed van het hogedrukgebied bij de Azoren namelijk toe en trekt het hoogtelaag meer naar het oosten. Het hogedrukgebied blokkeert als het ware de depressies vanuit het westen. Hierdoor wordt het weerbeeld kalmer, dalen de neerslagkansen en is er meer ruimte voor de zon. Wel kan er nog een afgezwakt frontje overtrekken die wat bewolking en lichte neerslag met zich mee kan brengen. De temperaturen stijgen langzaam maar zeker in de loop van de week weer eens richting de 18-20 graden.

Op de langere termijn is het wat onzeker wat het hoogtelaag precies gaat doen en hoe sterk het hogedrukgebied blijft. Het hoogtelaag kan namelijk weer richting de lage landen trekken waardoor er op termijn toch weer wat wisselvalligheid mogelijk is. Maar een weersverbetering met rustiger en warmer weer zit er dus aan te komen!

De pluim voor de Bilt voor de komende periode. De temperaturen lijken langzaam maar zeker omhoog te gaan tegen het einde van de week. Bron: Kachelmannwetter
De pluim volgens GFS, vooral de komende dagen nog neerslagkansen. Deze dalen echter snel in de loop van de week. Daarnaast komt er op hoogte ook een duidelijk hogere luchtsoort binnen (500 hPa bijvoorbeeld van -25 naar -15 graden). Bron: meteociel
Weerkaart voor donderdag. Het hoogtelaag ligt boven Oost-Europa en een hogedrukgebied heeft aan invloed toegenomen. Bron: Wetter3

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl Op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 313 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer