Lage Landen: nog even een wisselvallig weerbeeld
Algemeen: Het wisselvallige weer is nog niet voorbij, maar het einde is in zicht. We liggen de komende dagen nog steeds onder invloed van een hoogtelaag. Dit gebied heeft ons al genoeg wisselvalligheid gegeven, en plaatselijk veel neerslag. Maar met de ontwikkeling van het Azorenhoog gaat het weerbeeld vanaf halverwege komende week er anders uitzien.
Gisteren kwamen er vooral in de noordoostelijke helft van Nederland buien voor die langzaam bewogen. Hierdoor viel er lokaal weer veel neerslag in de al behoorlijk natte september maand. Maar waar er geen buien vielen was er genoeg ruimte voor de zon en was het nog redelijk aangenaam. Het kwik liep op naar zo’n 15-17 graden, lokaal zelfs nog iets meer. In het noorden was het een ander verhaal met temperaturen rond of onder de 15 graden.
Vandaag veranderd er nog weinig aan het weerbeeld. Het hoogtelaag ligt nog boven ons en dankzij de koude bovenlucht en relatief warme zee ontstaan er aan de kust gemakkelijk buien. Maar ook landinwaarts zullen er weer een aantal buien ontstaan. Bij de buien is lokaal onweer mogelijk. Omdat de bovenlucht nog steeds niet veel beweging kent trekken de buien langzaam over waardoor er plaatselijk veel neerslag kan vallen.
Naast de buien is er ook weer wat ruimte voor de zon. De ochtend begint vooral landinwaarts fris met lokaal wat mist, maar uiteindelijk lopen de temperaturen in de zon op naar zo’n 16-17 graden. Tijdens buien is het wel weer een stuk frisser. In de nacht naar dinsdag zijn er nog wolkenvelden en buien aanwezig maar in de loop van de nacht neemt de activiteit af. Tijdens opklaringen in het binnenland kan het afkoelen naar ongeveer 8 graden, elders zo’n 12 graden. Vooral in het binnenland is er dan weer kans op mist.
Dinsdag is een beetje de overgang naar een ander weertype. Er komen nog steeds buien voor, maar ondertussen neemt de invloed van een hogedrukgebied al toe. De hoeveelheid regen zal dus al lager liggen dan de afgelopen dagen. Qua temperaturen zal het vooral een herhaling zijn van maandag. In de avond en nacht naar woensdag draait de wind steeds meer in zuidelijke richting en wordt een rustiger en droger weertype ingezet.
Komende week neemt de invloed van het hogedrukgebied bij de Azoren namelijk toe en trekt het hoogtelaag meer naar het oosten. Het hogedrukgebied blokkeert als het ware de depressies vanuit het westen. Hierdoor wordt het weerbeeld kalmer, dalen de neerslagkansen en is er meer ruimte voor de zon. Wel kan er nog een afgezwakt frontje overtrekken die wat bewolking en lichte neerslag met zich mee kan brengen. De temperaturen stijgen langzaam maar zeker in de loop van de week weer eens richting de 18-20 graden.
Op de langere termijn is het wat onzeker wat het hoogtelaag precies gaat doen en hoe sterk het hogedrukgebied blijft. Het hoogtelaag kan namelijk weer richting de lage landen trekken waardoor er op termijn toch weer wat wisselvalligheid mogelijk is. Maar een weersverbetering met rustiger en warmer weer zit er dus aan te komen!
Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl Op naar een mooie winter!
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.