Advertentie 

Algemene situatie:
Depressie Arke heeft zijn soortgenoot Zacharias opgenomen en zorgt er nog even voor dat het wisselvallig is. Nadat de fronten komende nacht en morgenochtend zijn gepasseerd wordt het nazomers met oplopende temperaturen, meer zon en niet in de laatste plaats droog weer!

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren was het over het algemeen bewolkt, maar zo nu en dan knipoogde ook even de zon. De meeste zonuren (2-3 uur) werden in het zuidwesten genoteerd. Verder viel er uit die bewolking soms wat lichte regen en motregen.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 15 en 17°. Nieuw-Beerta noteerde maximaal 14,9 en Heino 15,0°. De hoogste temperatuur werd genoteerd in Westdorpe met maximaal 17,3°. In België lagen de maxima tussen de 11 en 18° met 11,2 op de Mont-Rigi en 17,8 in Antwerpen.

deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker. Licht aan de horizon

Het is op deze woensdag over het algemeen bewolkt en met name vanochtend valt er van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen, ofwel een druilerige ochtend. Vanmiddag blijft het op de meeste plaatsen droog en komt af en toe de zon tevoorschijn.

De zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig over land, windkracht 4 tot 5 en krachtig aan zee, windkracht 6. De temperatuur is al wat hoger dan de laatste tijd en stijgt naar waarden tussen de 17 en 19°. De laagste waarden in het noordwesten en op de Wadden en de hoogste in het zuiden van de Lage Landen. In Hoog-België wordt het een graad of 14.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en vanuit het noordwesten trekt een gebied met (buiige) regen over het land zuidoostwaarts. De matige en aan zee krachtige zuidwestenwind wordt west en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 9 en 14°.

de verkleuring gaat snel. Deze prachtige foto werd gemaakt door Jannes Wiersema

Morgen is het bewolkt en in de ochtend valt er nog wat regen. Morgenmiddag blijft het droog met later op de dag ook enkele opklaringen. De matige en aan zee vrij krachtige tot krachtige wind waait uit het westen en de temperaturen blijven in polaire lucht steken bij 15-16, in het zuiden lokaal bij 17°. In België wordt het 16-17°, maar in de hogere delen blijft het kwik weer steken bij een graad of 13.

de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Vrijdag wordt de straalstroom door het Azorenhogedrukgebied naar het noorden gedirigeerd en daardoor trekken de storingen ook noordwaarts. Het blijft dan ook overal droog met nog vrij veel wolkenvelden, maar ook met geregeld zonneschijn.

De zuidwestenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur stijgt naar maximaal 18° in het noorden en naar een warme 20 in het zuiden van het land. In België wordt op meerdere plaatsen de warme grens overschreden met kwikstanden van een graad of 21.

de verwachte weerkaart voor komend weekend volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Komend weekend profiteren we volop van hogedruk boven onze streken. Het blijft droog en de zon zal flink schijnen. De temperaturen zijn nazomers en stijgen zaterdag naar 18-19° in het noorden en naar 21-22 in het zuiden van het land. Zondag wordt het nagenoeg overal 20 tot 22°. In België wordt het 23°, maar beide dagen blijft het kwik op de Wadden steken bij een graad of 17.

de verwachte weerkaart voor maandag volgens ECMWF met daarop orkaan Ophelia in de Golf van Biskaje. Bron: wetteronline.de

Volgende week starten we nog warm met zonneschijn, maar depressies staan alweer te popelen om ons weer te bepalen en ook een orkaan is weer van belang. Deze orkaan, Ophelia, ontstaat bij de Azoren en trekt geleidelijk naar het noordoosten. De exacte koers zal nog wel een aantal keer veranderen en het is even afwachten wat dat doet met ‘ons’ nazomerse hogedrukgebied.

de verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

De Amerikanen laten de wisselvalligheid halverwege de week duidelijk toenemen en de temperaturen zullen geleidelijk weer gaan dalen.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim laat het allemaal weer mooi zien. Na een vrij koele donderdag gaat het kwik omhoog naar waarden rond en zelfs boven de warme 20°. In de loop van volgende week gaat de temperatuur weer naar beneden.

Dit was het weer voor vandaag. Voor nu een fijne woensdag en graag weer tot morgen.

de mooie herfstfoto werd gemaakt door Martin Vye

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 187 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier