Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het is nog twee dagen zacht en wisselvallig weer. Daarna krijgen we dankzij een rug van hoge druk enkele dagen rustig en kouder weer. Toch lijkt dit geen opstap naar serieus winterweer. Na het weekend drukken lagedrukgebieden op hoge breedte het hogedrukgebied weg naar het zuiden.

Voor de Benelux betekent dit dat we vandaag en morgen zacht en wisselvallig weer hebben in van origine subtropische lucht. Vanaf vrijdag komt de Benelux in polaire lucht terecht en krijgen we enkele dagen rustig en vrij koud weer.

Vele tinten grijs. Foto Ton Wesselius
Nog steeds wat blad aan de bomen. Foto Jolanda Bakker

Dinsdag begon grijs. Uit de dichte bewolking viel af en toe wat motregen. In de van oorsprong subtropische lucht liep de temperatuur op tot 11°. Op de Waddeneilanden was het iets frisser. De wind was zwak tot matig uit zuidelijke richting, 2 tot 4 Bft.

In de middag trok een front over met wat meer regen. De wind nam vooral aan de kust toe tot vrij krachtig, 5 Bft.

Vannacht bracht een volgend front behorend bij de ex-tropische storm Sebastien intensievere regenval. De matige wind was zuidoost, 3 tot 4 Bft., en vrij krachtig tot krachtig aan de kust, 5 tot 6 Bft. De temperatuur bleef hoog, rond 9°.

Opklaringen in het noordoosten. Foto Heleen Weening
Grijs maar weinig wind. Foto Erica van Leeuwen-De Bruijn
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Een aantal fronten behorend bij ex-tropische storm Sebastien trekt over de Benelux. Doordat de temperatuur op hoogte daalt, gaat het vooral vanmiddag harder regenen. 

Rondom een lagedrukgebied boven de Noordzee draaien diverse fronten met regen en buien. In de loop van de dag trekt het lagedrukgebied over de Noordzee richting het noordoosten. Op hoogte (ca. 5 km) zakt de temperatuur naar ongeveer -25°. Daardoor intensiveert de regen in de loop van de dag en wordt buiig van karakter. In het westen en noordwesten kan veel regen vallen. In de loop van de middag komen er vooral in het binnenland enkele opklaringen voor. De wind is matig en draait van zuidoost naar zuidwest. Later aan de kust een vrij krachtige tot mogelijk harde wind, 5 tot 7 Bft. Bovendien zijn er windstoten mogelijk tot ongeveer 65 km per uur. De temperatuur blijft in de van origine subtropische lucht hoog voor deze tijd van het jaar, 9 tot 12°.

Vannacht blijft het zacht, rond 9°. De wind is matig uit het zuidwesten, 3 tot 4 Bft, maar in het zuidwesten en westen nog vrij krachtig tot krachtig zijn, 5 tot 6 Bft. Er zijn eerst enkele opklaringen maar later in de nacht gaat het opnieuw vanuit het westen regenen en neemt de wind zowel in het binnenland als aan de kust weer toe.

De weerkaart voor morgen. Bron: DWD

Morgen trekt het lagedrukgebied richting Denemarken. Aan de achterzijde draait de wind naar het noordwesten. Daardoor komt de Benelux geleidelijk in koudere lucht terecht.

De Benelux blijft morgen nog onder invloed van het lagedrukgebied boven Denemarken. Vanuit het noordwesten drijven buien afgewisseld door opklaringen over het land. Vooral aan de kust kan het af en toe stevig regenen. De wind draait in de loop van de dag van west naar noordwest. Daardoor komt de Benelux langzaam in polaire lucht terecht. De temperatuur is in de ochtend nog rond 10° maar zakt in de middag en avond naar ongeveer 7°. De wind is matig, 2 tot 4 Bft., maar tegen de avond neemt de wind vooral in het noorden toe tot vrij krachtig of krachtig, 5 tot 6 Bft.

In de nacht naar vrijdag zijn er vooral in het binnenland enkele opklaringen. Aan de kust blijven buien mogelijk en later in de nacht valt er in het noordoosten mogelijk wat regen. De wind waait uit west tot noordwest en is matig in het binnenland maar aan de kust nog vrij krachtig, 3 tot 5 Bft. De temperatuur ligt tussen rond 4° in het oosten en hoog België tot ongeveer 8° vlak aan zee.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: DWD

Een hogedrukgebied boven net noorden van de Atlantische Oceaan krijgt een uitloper over de Britse Eilanden. Boven Scandinavië is de luchtdruk laag. Daardoor komt de Benelux in een noordelijke stroming terecht.

Vrijdag komt de Benelux onder invloed van een hogedrukgebied ten westen van ons. Met een noordwestelijke stroming wordt dan polaire lucht aangevoerd. De temperatuur ligt vrijdag tussen 3° in hoog België, 5° in het oosten en 7° aan de kust. De wind is zwak tot matig uit het noordwesten, 2 tot 4 Bft. Vooral in de ochtend zijn er opklaringen. Later op de dag trekt een gebied met regen van noord naar zuid over de Benelux.

Verwachte drukverdeling voor maandag 2 december 2019. Bron: ECMWF

Het hogedrukgebied ten westen van de Benelux zorgt tijdelijk voor kouder weer. Na maandag wordt het hogedrukgebied ‘weggedrukt’ naar het zuiden waardoor de Benelux opnieuw in zachtere lucht terecht komt.

Even leek het erop dat de winter een serieuze poging zou doen de Benelux in haar greep te krijgen. De laatste weermodellen laten het hogedrukgebied dat hiervoor moest zorgen echter al weer snel door lagedrukgebieden op hoge breedte naar het zuiden wegdrukken.

De laatste weken was de luchtdruk boven Groenland en IJsland regelmatig hoog. Lagedrukgebieden werden naar het zuiden gedwongen. De laatste weermodellen laten een opleving van de depressie-activiteit boven de poolcirkel zien. Hogedrukgebieden bevinden zich meer zuid op de oceaan (het Azoren hogedrukgebied). Daardoor krijgt de Benelux na maandag opnieuw te maken met een zuidwestelijke stroming waarmee relatief zachte lucht wordt aangevoerd.

Tot maandag is het rustig weer met temperaturen die iets te laag zijn voor deze tijd van het jaar. In de nacht en ochtend is het soms nevelig en kunnen mistbanken ontstaan. De temperatuur ligt in de nacht rond of net onder het vriespunt. Overdag is het rond 5°, in hoog België nog wat frisser, aan zee iets milder. Vanaf maandag loopt de temperatuur weer op. Neerslag valt er niet of weinig.

De kans op neerslag is vandaag en morgen groot. Daarna onder invloed van een hogedrukgebied kleinere neerslagkansen. Vanaf Sinterklaas neemt de kans weer toe.

Vanaf vrijdag is de kans op iets te lage temperaturen voor de tijd van het jaar groot. Na Sinterklaas neemt de kans op verzachting toe.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat zien dat het enkele dagen kouder wordt. Vanaf maandag laten alle modellen de temperatuur weer omhoog gaan. Bron: Meteologix

Hoe lang de winter in de Benelux op een zijspoor blijft leest je natuurlijk op alpenweerman.nl

Vanaf nat Texel een mooie dag gewenst!

Ook in Barendrecht een sombere dag. Foto Trijntje v.d. Berg
Nevelig weer. Foto Jannes Wiersema
Gisteren grijs en druilerig in het noorden. Foto Jannes Wiersema

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

De weerkalender 2020 komt eraan! Bestel nu een exemplaar voor de Alpen en/of de Benelux. In de voorinschrijving is de prijs 12,99 euro.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.127 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer