Advertentie 

Weersverwachting vandaag

Na het winterse weer van dinsdag en woensdag wordt het vandaag wederom een winterse dag. Gisteravond trok een gebied met (lichte) sneeuwval via België het zuiden van Nederland binnen. Vanochtend trekt dit gebied verder naar het noorden waarbij de sneeuwintensiteit af gaat nemen. Aan het begin van de middag lijkt het neerslaggebied onze noordelijke provincies te verlaten.

Gisteren was er op veel plaatsen een winterlandschap te zien zoals hier in Woerden. Foto: Peter van der Linden

Achter het neerslaggebied trekt er ook zachtere lucht binnen. Hierdoor zal hier en daar de sneeuw toch nog over kunnen gaan in natte sneeuw. Verder trekken er achter het neerslaggebied ook een aantal opklaringen van zuid naar noord. Wel zal er op een aantal plaatsen ook mist kunnen ontstaan.

Vandaag liggen de temperaturen tijdens de sneeuwval rond het vriespunt, maar stijgen deze als het neerslaggebied voorbij is getrokken. Hierdoor wordt het in de zuidelijke helft van de Lage Landen uiteindelijk zo’n 1 tot 3 graden. Als de zon even tevoorschijn komt kan het lokaal even 4 tot 5 graden worden. In de noordelijke helft blijft het kwik tussen de -1 en 1 graden hangen.

Tegen het einde van de middag en begin van de avond trekken er wat buien over in het zuiden van België, Hoge Venen en Ardennen. De sneeuwvalgrens loopt op naar 600-700 meter in de zuidoostelijke delen van België. Hierdoor zal er in deze regio regen of natte sneeuw voor komen.

Naast sneeuw kwam er ook op een aantal plaatsen (dichte) mist voor gisteren. Foto Trijntje vd Berg uit Barendrecht
Ook in het noorden van Groningen viel er sneeuw (zo’n 5 cm). Foto: Jannes Wiersema uit Roodeschool
Deze foto in Groningen werd gemaakt door Jordi Hoeksema
In Leusden lag er iets minder sneeuw en was het mistig. Foto: Martine Droogers
Johan Klos had gisteren ook weinig zicht op de Maasvlakte.

Weerpraatje

Na de sneeuwval van dinsdagavond was het op veel plaatsen een ijsdag (maximale temperatuur onder het vriespunt). In het noordwesten kwam het kwik wel boven het vriespunt uit met waarden tussen de 2 en 5 graden. Het bleef licht vriezen en er ontstond (dichte) mist terwijl er in het noorden ook opklaringen voorkwamen. In de avond daalde de temperatuur niet snel onder de bewolking en mist, maar bij opklaringen en een sneeuwdek kon het kwik snel dalen. Nieuw Beerta liet even zien ‘hoe het moet’ door een temperatuur van -9 (!) graden te meten tijdens een opklaring om vervolgens weer te stijgen naar zo’n -2 graden onder de bewolking.

Diverse lagedrukgebieden liggen bij ons in de buurt. Een van die lagedrukgebieden zorgt er samen met een occlusiefront voor dat er een gebied met sneeuw over de Lage Landen trok. Het lagedrukgebied beweegt zich langzaam richting het noordwesten om daar uiteindelijk ‘uit te doven’. Na de passage van dit neerslaggebied trekt er zachtere bovenlucht binnen. Wel blijft de koudere lucht boven de Noordzee in de buurt liggen en weet hierdoor dit weekend weer terug te keren boven de Lage Landen.

Boven Frankrijk liggen ook een aantal storingen die vanavond in het zuiden en zuidoosten van België voor wat buien kunnen zorgen.

De koudere lucht blijft dus vrijdagavond nog boven de Noordzee hangen en zakt zaterdag weer richting het zuiden. Dankzij de koude bovenlucht en relatief warme zee zullen er vanaf de Noordzee diverse winterse buien de kustprovincies binnentrekken. Landinwaarts blijft het droog. Het wordt overdag zo’n 2 tot 4 graden en in de nacht naar zondag vriest het licht.

Op zondag trekt een rug over de Lage Landen waardoor we een rustig weertype krijgen en ruimte voor opklaringen. In de kustprovincies kunnen er nog wat winterse buien vanaf de Noordzee binnentrekken. De bovenlucht is koud met temperaturen van zo’n -6 tot -8 graden op 850 hPa. De maxima liggen overdag tussen de 3 en 5 graden.

Vervolgens trekt op maandag een lagedrukgebied over de Noordzee. Dit Lagedrukgebied zorgt onder andere voor de inleiding van een periode waarbij de stroming wat westelijker zal worden. Het bijbehorende warmtefront lijkt voornamelijk regen te brengen, maar aangezien we nog in eerste instantie koudere bovenluchten hebben kan er landinwaarts in eerste instantie nog (natte) sneeuw vallen. Daarnaast lijk het koufront van dit lagedrukgebied ook over te trekken waardoor de neerslag weer een winters karakter kan krijgen. Voor details is het nog even te vroeg, maar dit is wel een situatie om in de gaten te houden.

Weerkaart (ECMWF) voor maandag. Een lagedrukgebied trekt over de Noordzee en de koudere bovenluchten worden vanuit het zuiden vervangen voor zachtere lucht. Achter het lagedrukgebied weet tijdelijk wat koudere lucht onze regio te bereiken. Bron: Wetterzentrale

Na het weekend wordt de stroming westelijker en hierdoor wordt het ook wat wisselvalliger en zachter. Geregeld zullen storingen richting onze regio trekken.

De temperatuur voor het midden van Nederland. Een pluim voor ‘kwakkelend’ winterweer. In de nachten lichte vorst en overdag temperaturen tot zo’n 5 graden. Komende week wel een zachter weertype. Bron: Kachelmannwetter
De neerslag voor komende periode voor midden Nederland. Na het weekend duidelijk toenemende neerslagkansen dankzij de meer westelijke stroming. Bron: Kachelmannwetter

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen

Op het moment van schrijven ligt er tussen de 8 en 30 centimeter sneeuw in de Ardennen en de Hoge Venen. De neerslag van afgelopen nacht zal daar nog een aantal centimeter aan toe voegen. Morgenavond wordt er niet veel meer verwacht voor deze regio’s. Lokaal valt er in de hogere delen nog wel wat sneeuw bij.

De webcam en sneeuwmeting op Mont Rigi liet een sneeuwdek van 30 cm zien gistermiddag. Bron: KMI

Dit was het weer voor vandaag. Morgen neemt Rico het weerbericht weer op zich en dan praten we je graag bij over de weersverwachting voor de Lage Landen. Op het moment van schrijven trekt de sneeuw vanuit het zuiden de Lage Landen binnen. Praat vooral mee op ons forum over de laatste stand van zaken!

Deze fraaie foto bij zonsopkomst werd gisteren gemaakt door Ton Wesselius.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @maartenminkman of @ricoschroder

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 1.085 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier