Lage Landen: nog even koud, in weekend 'dooiaanval' met (natte) sneeuw
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Het is de komende dagen nog even koud weer dankzij een aflandige wind. Maar tijdens het weekend weet een ‘dooiaanval’ voor een zachter weertype te zorgen. De zachtere lucht zal hoogstwaarschijnlijk in de nacht naar zondag binnentrekken. Tijdens deze overgang kan er tijdelijk wat (natte) sneeuw of IJZEL in de Lage Landen vallen. Worden we zondag wakker met een witte wereld? In dit weerbericht lees je alles hierover en het weer voor de komende dagen.
Gisteren
Ook gisteren was het weer een frisse dag. De dag startte met lichte vorst in de zuidelijke helft van het land. De zon was wel goed aanwezig, al waren er ook met name in de noordelijke helft ook wolkenvelden. En deze zonneschijn zorgde dan ook direct voor een record. Gisteren schreef Rico al dat we nog 2.2 uur tekort kwamen voor het zonnigste jaar ooit (gemeten in de Bilt). Gisterochtend werd het vorige record van 2021 uur en 40 minuten uit 2003 verbroken.
Ondanks de zonneschijn werd het niet heel warm. De maxima lagen tussen de 3 en 4 graden in de lage delen. In de Ardennen en de Hoge Venen kwam het kwik niet boven het vriespunt uit. Zo bleef de temperatuur op Mont Rigi (671m) op -1.8 graden steken. Het warmst werd het in Vlissingen (3.8 graden) en Zeebrugge (4.2 graden).
Vandaag
Nog altijd staat er een aflandige oostelijke wind dankzij een hogedrukgebied boven Scandinavië. De aangevoerde lucht is polair van oorsprong. De dag begint dan ook weer met lichte vorst of temperaturen rond het vriespunt. Lokaal kan het dan weer glad worden door opvriezing. Daarnaast trekken er ook wolkenvelden vanuit het oosten het land binnen.
Dit heeft onder andere te maken met een trog op grotere hoogte welke vanuit Duitsland de Noordzee op trekt. Op 500 hPa (zo’n 5 km hoogte) worden temperaturen van zo’n -30 graden verwacht. In combinatie met het relatief warme zeewater ontstaat hierdoor wat neerslag. Hierdoor wordt er met name op de Noordzee wat neerslag berekend. Maar uit de dikkere bewolking kan er met name in de noordelijke helft ook wat motregen of zelfs motsneeuw vallen als de temperaturen het toelaten.
En de temperaturen kunnen dit met name toelaten in de vroegere ochtend en in de avond. Overdag is het te warm voor motsneeuw met maxima van zo’n 1 à 3 graden. Door de zwakke tot matige oostelijke wind voelt het wel een stuk frisser aan.
In de nacht naar zaterdag draait de wind wat meer naar zuidoostelijke richting en gaat deze landinwaarts steeds meer liggen. In de kustgebieden blijft de wind zwak tot matig van kracht. Er trekken wolkenvelden over en het gaat overal licht vriezen. In de hogere delen van de Ardennen en tijdens opklaringen kan het landinwaarts matig gaan vriezen.
Zaterdag
Zaterdag begint de dag met lichte vorst en opklaringen. Het zal voorlopig de laatste koude dag zijn met maxima van zo’n 0 tot 2 graden. Vanuit het zuidwesten nadert namelijk warmere lucht. Samen met een storing wordt hiermee een dooiaanval ingeluid. Er staat een zwakke tot matige zuidoostelijke wind. Aan de kust neemt deze toe naar windkracht 5-6 Bft.
Gedurende de middag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten steeds verder toe als de storing nadert. Aan het begin van de avond bereikt het neerslaggebied het zuidwesten van België om gedurende de avond en nacht naar het noordoosten te trekken.
De neerslag zal in eerste instantie een winters karakter hebben. Zo wordt er (natte) sneeuw verwacht, maar ook IJZEL. Opletten dus als je in de avond of nacht nog de weg op moet! Aan de grond gaat het immers licht vriezen, terwijl op zo’n 1500 meter hoogte de temperaturen boven het vriespunt zullen gaan komen. Hierdoor ontstaat de zogenaamde ‘ijzeldriehoek‘. Dit kenmerkt zich door 3 lagen: de luchtlaag bovenin waar het vriest, de middelste laag een paar honderd meter boven de grond waar het dooit, en de onderste laag aan de grond waar het vriest. De sneeuw smelt in de middelste smeltlaag als regen, maar deze bevriest dan als deze de grond raakt waar het nog vriest.
Vooral in de zuidwestelijke helft gaat de sneeuw of ijzel redelijk snel over in regen waarbij de temperaturen alweer oplopen naar zo’n 2 à 3 graden.
Zondag
Zondagochtend trekt het neerslaggebied nog altijd over Nederland. Waarschijnlijk valt de neerslag landinwaarts en in het noordoosten in eerste instantie als sneeuw. Maar als de warmere lucht weet binnen te stromen zal ook in deze delen van het land de neerslag over gaan in regen waarbij tijdelijk IJZEL mogelijk is. Er zit nog veel onzekerheid in de situatie van zaterdagavond en zondagochtend waarbij de modellen ook van mening verschillen over een eventueel sneeuwdek:
ICON voor zondagochtend:
ECMWF voor zondagochtend:
Als de neerslag wegtrekt gedurende de ochtend is de wind gedraaid naar een zuid(westelijke) richting. Hierdoor kan zachtere lucht binnenstromen en loopt het kwik op naar zo’n 8 graden in het zuidwesten. Meer landinwaarts blijft het nog even wat kouder met temperaturen tussen de 0 en 2 graden afhankelijk of er zich een sneeuwdekje gevormd heeft.
Na het weekend
De koudere lucht wordt na het weekend voorlopig weer even verdreven dankzij een zuidwestelijke stroming. De temperaturen lopen op naar zo’n 5 tot 8 graden en ook vorst gedurende de nachten wordt komende week niet meer verwacht. Naast de warmere luchten zullen ook geregeld storingen overtrekken. Richting volgend weekend nemen de onzekerheden uiteraard weer toe maar lijkt serieus winterweer er voorlopig nog even niet in te zitten.
Morgen neemt Rico het weerbericht weer op zich. Voor nu een fijne dag en alvast een mooi weekend!
Op zoek naar een leuk cadeautje voor de Kerstdagen, of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto.
Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder
Versterk ons team of word sponsor
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.
Wat kunnen we voor u betekenen…
- Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
- Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
- Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
- Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
- Seminars en Webinars
- NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
- Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.
Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.