Advertentie 

Het is de komende dagen nog even koud weer dankzij een aflandige wind. Maar tijdens het weekend weet een ‘dooiaanval’ voor een zachter weertype te zorgen. De zachtere lucht zal hoogstwaarschijnlijk in de nacht naar zondag binnentrekken. Tijdens deze overgang kan er tijdelijk wat (natte) sneeuw of IJZEL in de Lage Landen vallen. Worden we zondag wakker met een witte wereld? In dit weerbericht lees je alles hierover en het weer voor de komende dagen.

Aan het IJsselmeer bij Medemblik maakte Jouke Bouma deze zonnige foto.
Iets verderop bij Gerben Versluis bleef het zonnig op het IJsselmeer.
Ton Wesselius wist de laagstaande zon fraai vast te leggen.
De zonsopkomst in Zevenhuizen met een laagje ijs op de sloot. Foto: Jolanda Bakker

Gisteren

Ook gisteren was het weer een frisse dag. De dag startte met lichte vorst in de zuidelijke helft van het land. De zon was wel goed aanwezig, al waren er ook met name in de noordelijke helft ook wolkenvelden. En deze zonneschijn zorgde dan ook direct voor een record. Gisteren schreef Rico al dat we nog 2.2 uur tekort kwamen voor het zonnigste jaar ooit (gemeten in de Bilt). Gisterochtend werd het vorige record van 2021 uur en 40 minuten uit 2003 verbroken.

Ondanks het record van zonuren bleef het in het uiterste noorden hardnekkig grijs zoals hier in Roodeschool. Foto Jannes Wiersema
Terwijl het in Steenwijk juist zonnig was waarbij de bewolking op de achtergrond op ‘veilige afstand’ bleef. Foto: Rob de Graaf

Ondanks de zonneschijn werd het niet heel warm. De maxima lagen tussen de 3 en 4 graden in de lage delen. In de Ardennen en de Hoge Venen kwam het kwik niet boven het vriespunt uit. Zo bleef de temperatuur op Mont Rigi (671m) op -1.8 graden steken. Het warmst werd het in Vlissingen (3.8 graden) en Zeebrugge (4.2 graden).

De webcam op Mont Rigi (671 meter hoogte) liet gisteren nog wat sneeuwresten zien. Bron: meteo.be
Ook in Barendrecht volop ruimte voor de zon met wat wolken. Foto Trijntje vd Berg
Het water in de Weerribben was in de ochtend al deels dichtgevroren. Foto Rob de Graaf

Vandaag

Nog altijd staat er een aflandige oostelijke wind dankzij een hogedrukgebied boven Scandinavië. De aangevoerde lucht is polair van oorsprong. De dag begint dan ook weer met lichte vorst of temperaturen rond het vriespunt. Lokaal kan het dan weer glad worden door opvriezing. Daarnaast trekken er ook wolkenvelden vanuit het oosten het land binnen.

De weerkaart van het KNMI voor vandaag: een hogedrukgebied boven Scandinavië zorgt voor een aflandige koude wind. Een trog op hoogte ligt vandaag op de Noordzee. Op de Oceaan liggen diverse depressies en storingen klaar om tijdens het weekend onze kant op te komen. Bron: KNMI

Dit heeft onder andere te maken met een trog op grotere hoogte welke vanuit Duitsland de Noordzee op trekt. Op 500 hPa (zo’n 5 km hoogte) worden temperaturen van zo’n -30 graden verwacht. In combinatie met het relatief warme zeewater ontstaat hierdoor wat neerslag. Hierdoor wordt er met name op de Noordzee wat neerslag berekend. Maar uit de dikkere bewolking kan er met name in de noordelijke helft ook wat motregen of zelfs motsneeuw vallen als de temperaturen het toelaten.

En de temperaturen kunnen dit met name toelaten in de vroegere ochtend en in de avond. Overdag is het te warm voor motsneeuw met maxima van zo’n 1 à 3 graden. Door de zwakke tot matige oostelijke wind voelt het wel een stuk frisser aan.

In de nacht naar zaterdag draait de wind wat meer naar zuidoostelijke richting en gaat deze landinwaarts steeds meer liggen. In de kustgebieden blijft de wind zwak tot matig van  kracht. Er trekken wolkenvelden over en het gaat overal licht vriezen. In de hogere delen van de Ardennen en tijdens opklaringen kan het landinwaarts matig gaan vriezen.

Zaterdag

Zaterdag begint de dag met lichte vorst en opklaringen. Het zal voorlopig de laatste koude dag zijn met maxima van zo’n 0 tot 2 graden. Vanuit het zuidwesten nadert namelijk warmere lucht. Samen met een storing wordt hiermee een dooiaanval ingeluid. Er staat een zwakke tot matige zuidoostelijke wind. Aan de kust neemt deze toe naar windkracht 5-6 Bft.

De weerkaart van het KNMI voor zaterdag: Het hogedrukgebied gaat aan invloed inleveren en de wind draait steeds meer naar zuidelijke richting. De storingen en depressies komen daarnaast ook steeds dichterbij. In de nacht naar zondag weten deze de Lage Landen te bereiken. Bron: KNMI

Gedurende de middag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten steeds verder toe als de storing nadert. Aan het begin van de avond bereikt het neerslaggebied het zuidwesten van België om gedurende de avond en nacht naar het noordoosten te trekken.

De neerslag zal in eerste instantie een winters karakter hebben. Zo wordt er (natte) sneeuw verwacht, maar ook IJZEL. Opletten dus als je in de avond of nacht nog de weg op moet! Aan de grond gaat het immers licht vriezen, terwijl op zo’n 1500 meter hoogte de temperaturen boven het vriespunt zullen gaan komen. Hierdoor ontstaat de zogenaamde ‘ijzeldriehoek‘. Dit kenmerkt zich door 3 lagen: de luchtlaag bovenin waar het vriest, de middelste laag een paar honderd meter boven de grond waar het dooit, en de onderste laag aan de grond waar het vriest. De sneeuw smelt in de middelste smeltlaag als regen, maar deze bevriest dan als deze de grond raakt waar het nog vriest.

Vooral in de zuidwestelijke helft gaat de sneeuw of ijzel redelijk snel over in regen waarbij de temperaturen alweer oplopen naar zo’n 2 à 3 graden.

Zondag

Zondagochtend trekt het neerslaggebied nog altijd over Nederland. Waarschijnlijk valt de neerslag landinwaarts en in het noordoosten in eerste instantie als sneeuw. Maar als de warmere lucht weet binnen te stromen zal ook in deze delen van het land de neerslag over gaan in regen waarbij tijdelijk IJZEL mogelijk is. Er zit nog veel onzekerheid in de situatie van zaterdagavond en zondagochtend waarbij de modellen ook van mening verschillen over een eventueel sneeuwdek:

ICON voor zondagochtend:

ECMWF voor zondagochtend:

Als de neerslag wegtrekt gedurende de ochtend is de wind gedraaid naar een zuid(westelijke) richting. Hierdoor kan zachtere lucht binnenstromen en loopt het kwik op naar zo’n 8 graden in het zuidwesten. Meer landinwaarts blijft het nog even wat kouder met temperaturen tussen de 0 en 2 graden afhankelijk of er zich een sneeuwdekje gevormd heeft.

Na het weekend

De koudere lucht wordt na het weekend voorlopig weer even verdreven dankzij een zuidwestelijke stroming. De temperaturen lopen op naar zo’n 5 tot 8 graden en ook vorst gedurende de nachten wordt komende week niet meer verwacht. Naast de warmere luchten zullen ook geregeld storingen overtrekken. Richting volgend weekend nemen de onzekerheden uiteraard weer toe maar lijkt serieus winterweer er voorlopig nog even niet in te zitten.

Morgen neemt Rico het weerbericht weer op zich. Voor nu een fijne dag en alvast een mooi weekend!

Deze mooie close-up van het ijs op de regenton werd gemaakt door Ton Wesselius.

Op zoek naar een leuk cadeautje voor de Kerstdagen, of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.040 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier