Advertentie 

Algemeen: einde aprilkou in zicht!
Op de weerkaart zien we een hogedrukgebied ten westen van Ierland. Tussen dit hoog, genaamd Rosalie, en depressie Reiner boven Scandinavië wordt met een noordelijke stroming koude polaire lucht aangevoerd. Een warmtefront behorende bij depressie Sam zal later deze week zorgen voor een eind van de aprilkou. Nog even doorbijten.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: regen- en hagelbuien
We hadden gisteren te maken met een ijskoude bovenlucht van -25° in het zuidoosten en maar liefst -36° in het noorden. Het leverde gisteren flinke buien op die van hagel, onweer en hier en daar ook van smeltende sneeuw vergezeld gingen. De wind waaide uit het noordwesten en was matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 9 en 11° met in het zuiden de hoogste temperaturen. Gilze-Rijen en Ell noteerden 11,2 en Eindhoven 11,6°. Tijdens stevige buien was het graden kouder en ook de wind maakte het niet aangenaam. In België lagen de maxima tussen de 6 en 11° met in Retie maximaal 11,2°.

de buien leverden gisteren prachtige plaatjes op. Deze werd ingestuurd door @SevereWeather_N
ook deze schitterende foto werd ingestuurd door @SevereWeather_N
ook Jolanda Bakker maakte een prachtige foto van een bui.
ook deze schitterende foto is van de hand van Jolanda Bakker

Vandaag: opnieuw flinke buien
Vandaag is de temperatuur overal in de Lage Landen op hoogte erg laag. Op het 500 hPa-vlak (5,5 kilometer hoogte) is het -35° en dat resulteert weer in buien en deze buien kunnen gepaard gaan met hagel en onweer. Tussen de buien door zijn er ook weer flinke perioden met zon en er waait een zwakke tot matige en aan zee vrij krachtige noordwestenwind.

De temperatuur stijgt, na een koude nacht met in het binnenland lichte en aan de grond zelfs matige vorst (zuidoost Brabant, regio Twenthe, Achterhoek -6°), op de meeste plaatsen in de Lage Landen naar waarden rond de 11-12°, alleen in het noorden en langs de kust is het een graad of 10.

Vanavond en de komende Koningsnacht is het helder met alleen langs de kust nog een buienkans. Elders dus droog en koud, want de temperaturen dalen flink. Bij een zwakke tot hooguit matige noordwestenwind daalt de temperatuur naar waarden rond en in het oosten en zuidoosten onder het vriespunt. In de kustprovincies is de temperatuur hoger, maar aan de grond gaat het op veel plaatsen volop vriezen.

Martin Vye maakte ook een prachtige foto van de fotogenieke lucht
de dag begon al kleurrijk. Deze mooie foto werd gemaakt door Johan Klos

Morgen, Koningsdag: enkele buien, maar ook zon
Morgen, Koningsdag, beginnen we koud maar wel met volop zonneschijn. Geleidelijk ontstaan er wolkenvelden en komt het weer tot enkele buien. De bovenlucht is met temperaturen van -31° iets minder koud dan vandaag, maar dat neemt niet weg dat de buien opnieuw gepaard kunnen gaan met hagel en onweer. De wind waait zwak, later matig uit het westen en de temperatuur stijgt op onze nationale feestdag naar maximaal 10-11°.

Morgenavond neemt vanuit het noorden de bewolking toe en volgt er buiige regen op de nadering van depressie Sam. De (buiige) regen trekt in de nacht naar vrijdag geleidelijk naar het zuiden. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 3 en 5°, maar in het zuidoosten zijn de minima lager en liggen dicht bij het vriespunt.

de buien gingen gepaard met hagel en soms ook met smeltende sneeuw. Deze foto werd gemaakt door Martin Vye.
@SevereWeather_N stuurde deze foto in van hagel/sneeuwresten
het bewijs van de hagel werd geleverd door Albert Thibaudier

De komende dagen en de pluim: geleidelijk oplopende temperaturen
Vrijdag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook weer tot enkele buien. De bovenluchttemperaturen gaan verder omhoog naar waarden omstreeks de -25 en de kans op hagel en onweer bij de buien verdwijnt. De wind waait zwak tot matig uit het westen tot noordwesten en de temperatuur stijgt naar 12-13°. Alleen in het noorden is het met 10-11° iets minder zacht.

de verwachte weerkaart voor vrijdag. Bron: DWD

Komend weekend schijnt geregeld de zon, maar er is zaterdag nog wel een buienkans. Zondag blijft het overdag droog, maar de bewolking neemt in de middag wel weer toe en zondagavond neemt de kans op buien vanuit het zuidwesten toe. De temperatuur gaat omhoog en stijgt zaterdag naar 11° in het noorden en naar 14 in het zuiden en in België. Zondag zijn de maxima met 15 tot 19° nog duidelijk hoger en met dergelijke temperaturen zijn we de kou direct kwijt.

de verwachte weerkaart voor volgende week dinsdag volgens ECMWF. Bron: Tropicaltidbits.com

Na het weekend is de kans op regen op maandag en dinsdag groot, maar de rest van de week lijkt het droog te blijven. De temperatuur stijgt aanvankelijk naar 13 tot 15°, vanaf woensdag zijn hogere temperaturen mogelijk. Dat alles is weer goed te zien aan onderstaande temperatuurpluim.

Vandaag, morgen en ook vrijdag zijn de temperaturen nog erg laag voor de tijd van het jaar, maar vanaf het weekend wordt het duidelijk warmer. Zondag komen de maxima al boven de 15° uit en ook na het weekend komen de maxima uit tussen de 15 en 20°. De spreiding tussen de modellen is wel groot, maar het nieuws is in ieder geval dat we de kou kwijtraken.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

April 2017: (iets) te koude maand
Deze aprilmaand verliest dagelijks veel van de opgebouwde warmte. Tot nu toe is deze maand nog 0,2° te warm, maar gezien de lage temperaturen voor de komende dagen gaan we uitkomen onder de norm van 9,2° die normaal (periode 1981-2010) is. Volgens de laatste berekeningen wordt de gemiddelde temperatuur 8,6° en daarmee wordt april een iets te koude maand.

Dit was het weerpraatje voor vandaag. Morgenochtend staat er een vers weerpraatje voor Koningsdag en ook natuurlijk voor de rest van deze april en de eerste dagen van mei.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen. Wil je ook met je foto bij het weerbericht, stuur deze dan op naar foto@alpenweerman of naar mijn Twitter @ricoschroder. Zoals je ziet, ik plaats graag foto’s…

ook gisteravond waren er nog zeer fraaie wolkenformaties zichtbaar. Deze foto werd gemaakt door Albert Thibaudier
Ook bij Annelies Lageschaar een dreigende lucht

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 470 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier