Advertentie 

Algemene situatie:
De afgelopen dagen hadden we onder invloed van hogedruk te maken met een rustig en meest zonnig weertype. Vandaag is het weerbeeld anders, dat is te danken aan een hoogtelaag dat vanuit het zuidoosten onze kant op komt. Dit hoogtelaag veroorzaakt enige onstabiliteit, waardoor we vandaag en de komende dagen te maken hebben met een meer buiig weertype.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Gisteren: veel zon
Gisteren begon de dag op veel plaatsen wolkenloos. Het bleef ook de rest van de dag volop zonnig, wel ontstonden er in de middag wolkenvelden. De maximumtemperaturen stegen naar waarden tussen de 20° en 25° (Arcen was koploper van de Lage Landen met 25,1°, in Mont-Rigi in België bleef het logischerwijs wat koeler met 18,9°). Dit alles met een meest zwakke tot aan de kust lokaal matige wind maakte het tot een aangename nazomerse dag.

Jannes Wiersema legde gisteren de prachtige zonsopkomst vast.
De dag verliep volop zonnig. Ook deze foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.
Ook bij Jolanda Bakker begon de dag bijna wolkenloos.

Afgelopen nacht werd het van het oosten uit bewolkter. Er stond een zwakke noordoostelijke wind en de minimumtemperatuur lag tussen de 13 en 15 graden. In de loop van de nacht viel er lokaal wat lichte motregen.

En ook bij Albert Thibaudier werd er genoten van de nazomer.

Vandaag: eerst lichte regen, later buien
De ochtend begint op de meeste plekken grijs, alleen in het uiterste westen van Nederland en het westen van België kan de zon zich nog even laten zien. Een gebied met lokaal wat lichte (mot)regen trekt van oost naar west over het land. Achter dit neerslaggebied is er ruimte voor enkele opklaringen, maar komen er ook enkele buien voor. Vanmiddag bestaat het weerbeeld dan ook uit een mix van een enkele bui, wolkenvelden en soms wat zon. De temperaturen stijgen naar waarden rond de 21 graden aan de westkust tot 24, lokaal 25 of 26 graden tegen de (noord)oostgrens. Er staat een zwakke en aan de kust soms matige wind uit noordoostelijke tot noordelijke richting.

Vanavond trekken de buien weg, alleen in het westen en in België valt nog een enkele (pittige) bui en klaart het wat op. De minimumtemperaturen liggen tussen de 13 en 16 graden.

Peter van Lindenberg maakte deze foto bij de Lek, in de buurt van Vianen.
Opnieuw een prachtige foto van Jannes Wiersema

Morgen: afwisselend zon en wolken, later kans op (onweers)bui
Morgen laat de zon zich zo nu en dan zien, dit is met name het geval de noordoostelijke helft van Nederland. ’s Middags ontstaan er echter stapelwolken, welke hier en daar uitgroeien tot een enkele (onweers)bui. De temperaturen lopen uiteen van een graad of 21 aan de westkust tot lokaal 27 graden aan de oostgrens.

De CAPE (Convective Available Potential Energy) en LI (Lifted Index). Hoe hoger de CAPE, en hoe negatiever de LI, des te instabieler de atmosfeer. Voor dinsdag is de atmosfeer enigszins instabiel van opbouw boven en rondom de Lage Landen. Bron: WRF/Wetterzentrale

De rest van de week: na woensdag verkoeling
Woensdag is het weerbeeld vergelijkbaar met dinsdag. Zo nu en dan laat de zon zich zien, verder zijn er veel wolkenvelden aanwezig en in de middag vallen er enkele (onweers)buien. De temperatuur is vergelijkbaar met de dinsdag, mogelijk is het in het westen iets koeler terwijl het in het binnenland lokaal nog iets warmer is.

Na woensdag komt een depressie gevuld met vrij koude lucht zich met ons weerbeeld bemoeien. Dit is de weerkaart voor donderdag. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Na woensdag wordt het frisser, dit heeft te maken met een depressie welke zich dinsdag afsnoert van een groter lagedruksysteem boven IJsland. Tussen woensdag en donderdag komt dit lagedrukgebiedje dan aan boven de Lage Landen en zal dan een aantal dagen zorgen voor lagere temperaturen en een wisselvallig weertype met afwisselend zon en buienkansen.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw bericht, ikzelf schrijf later weer. Vandaag of morgen zal er in ieder geval een nieuwe blog verschijnen over mijn tijd in Spitsbergen! Een fijne week en graag weer tot morgen!

In de loop van de dag kwamen er meer stapelwolken voor. Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Anja Snijders legde dit beeld vast tijdens de zonsopgang op het wad naar Ameland.

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 613 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier