Doordat de Benelux nog steeds onder een atmosferische hoogtetrog liggen, is het lastig een neerslag verwachting te maken. Binnen de hoogtetrog, die boven West Europa ligt en waarvan de spil vandaag boven Frankrijk ligt, komen......
Doordat de Benelux nog steeds onder een atmosferische hoogtetrog liggen, is het lastig een neerslag verwachting te maken.
Binnen de hoogtetrog, die boven West Europa ligt en waarvan de spil vandaag boven Frankrijk ligt, komen diverse lagedrukgebieden voor. Deze draaien tegen de wijzers van de klok in over West Europa. De exacte koers van de lagedrukgebieden is van belang om te weten of, en zo ja hoeveel, neerslag er komt. Met die exacte koers hebben de weermodellen het al enige dagen moeilijk.
Wel is duidelijk dat het tot en met maandag te koud voor de tijd van het jaar blijft met af en toe neerslag. Na maandag lijkt het zachter te worden maar blijft het wisselvallig.
Gisteren begon de dag op veel plaatsen grijs. In het noorden en noordoosten waren opklaringen terwijl uit de bewolking in het zuidwesten lichte neerslag viel. De temperatuur lag tussen 1° in het oosten en 6° in het zuidwesten. De zuidoosten wind was matig in het binnenland, kracht 3 en vrij krachtig langs de kust, kracht 5. In het zuidwesten af en toe hard, kracht 6.
Ook gisterenmiddag bleef het in het zuidwesten bewolkt met af en toe lichte neerslag terwijl meer naar het noordoosten en later ook in het midden van Nederland opklaringen voorkwamen. De middagtemperatuur lag rond 6°, in hoog België rond 4°. De wind was zuidoost en zwak tot matig, kracht 3 of 4. Aan de kust vrij krachtig, 5, en in Zeeland af en toe krachtig 6.
Vannacht waren er wolkenvelden en enkele opklaringen. De temperatuur lag tussen 5° in het kustgebied en rond -1° in het binnenland en hoog België. De wind draaide naar noordoost en was matig, 3 of 4, aan de kust en bij het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5 of 6.
Het front van een depressiekern van het lagedrukgebied boven West Europa brengt wat lichte neerslag.
Vandaag ligt de Benelux nog steeds onder een hoogtetrog. Daarin tollen diverse lagedrukkernen rond. Eén ervan trekt over de Alpen richting het noorden. De fronten hiervan brengen vooral in de zuidelijke helft van de Benelux wat lichte neerslag. Omdat de noordoostenwind koude lucht aanvoert, het wordt niet veel warmer dan 5°, kan er ook smeltende sneeuw vallen. De kans hierop is het grootst in het zuidoosten en in hoog België. De noordoostenwind is matig, kracht 4, in het noorden en bij het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5 of 6. Het voelt vandaag waterkoud aan.
Komende nacht zijn er eerst enkele opklaringen afgewisseld door wolkenvelden. Later wordt de bewolking vanuit het zuidoosten dikker en kan er in het oosten en noordoosten neerslag vallen. De temperatuur ligt tussen -1° in hoog België en het zuidoosten van Nederland en 5° in het noordelijk kustgebied. De wind is eerst uit oostelijke richtingen, later draaiend naar zuidelijke richtingen en zwak tot matig, kracht 2 tot 4.
Lagedrukgebieden blijven in de buurt van de Benelux en beïnvloeden zo ons weer.
De weermodellen hebben al enkele dagen moeite om de ‘route’ van de lagedrukgebieden boven West Europa aan te geven. Daardoor is het lastig om een weersverwachting, en dan met name de neerslagverwachting, voor langer dan drie dagen vooruit te maken. Woensdag zag het er naar uit dat de zaterdag kletsnat zou verlopen. Donderdagavond laten de modellen zien dat er wel neerslag gaat vallen maar duidelijk minder dan eerder verwacht.
Zaterdag wordt een overwegend bewolkte dag. De meeste kans op opklaringen in het zuiden en zuidwesten. In het noorden valt af en toe neerslag. De temperatuur ligt in hoog België rond 2°. Elders tussen de 4° en 8° vlak aan zee. De wind is overwegend zuidwest en zwak tot matig, kracht 2 tot 4.
Lagedrukgebieden blijven in de buurt, daardoor blijft het wisselvallig en kil.
Overmorgen kan het in de vroege ochtend in het binnenland licht vriezen. In de middag is het met 4 tot 7 graden iets frisser dan zaterdag. Er zijn wolkenvelden maar ook af en toe zon. De wind is zuidelijk maar later op de dag waait het uit oostelijke richtingen. De wind is de hele dag zwak tot matig, kracht 2 of 3.
Komende week komt een zuidwestelijke stroming op gang tussen lagedruk ten westen van Ierland en hogedruk boven noordwest Rusland met een uitloper richting de Balkan.
De Benelux blijft tot en met maandag nog onder de atmosferische hoogtetrog liggen. Daarna verplaatst de as van de trog zich wat naar het westen. De Benelux komen daardoor in een meer zuidwestelijke stroming te liggen. Het blijft wisselvallig maar de temperatuur gaat zowel in de nacht als overdag omhoog.
Vooral maandag een grotere kans op neerslag. Daarna neemt de kans iets af maar blijft het wisselvallig.
De eerste dagen nog veel blauw oftewel lage temperaturen. Na het weekend neemt de kans op zachter weer duidelijk toe.
De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat zien dat alle modellen een verzachting verwachten na het weekend. Bron: Meteologix
Of de winter voorlopig op een zijspoor blijft lees je op de komende dagen op Alpenweerman.nl.
Vanaf een waterkoud Texel een hele fijne dag!
Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.
Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!
Alpenweerman kalender 2020
Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.
De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/
Ronald is al van jongs af aan bezig met alles wat met weer en klimaat te maken heeft. Hij is vooral gek op de winter. Vanaf Texel verzorg hij samen met collega’s het weerbericht voor de Benelux.
Dit artikel delen? Dat kan via onderstaande buttons.
RIDE Ski amadé: Ontketen je freestyle skills in het grootste skiparadijs van Oostenrijk
Advertentie
Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!
Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer
Advertentie
Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.
Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer
Advertentie
Het grootste skigebied van Oostenrijk
Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer