De zomer zit nog steeds in een flinke dip. De zon gaat vaak schuil achter wolken, het is te koel voor de tijd van het jaar en de buien blijven maar komen. Voorlopig komt daar deze week geen verandering in. Natuurlijk zijn er soms mooie momenten, maar stabiel zomerweer hoeven we niet te verwachten deze week. Voor volgende week tekent zich echter wel een strohalm af op de weerkaarten.

Foto: Martin Versluis vanuit Zevenhuizen

Zeer zuidelijke straalstroom

Al vaker hebben we erover geschreven, de straalstroom. De wind die op hoogte waait en de motor van ons weer vormt. Vandaag ligt deze zeer zuidelijk, zelfs over het zuiden van Spanje. Zolang wij ons aan de noordkant van deze jet bevinden kan de warmte ons niet bereiken, en de koelere polaire lucht juist wel. Dit verklaart in een notendop waarom we steeds te maken hebben met de aanvoer van depressies vanaf de oceaan met de koele lucht. In het zuidoosten is de straalstroom verantwoordelijk voor het oppompen van zeer hete lucht uit Afrika. Zuidoost Europa gaat hierdoor gebukt onder een extreme hittegolf.

De ligging van de straalstroom vandaag. De koele lucht kan ons makkelijk bereiken. In het zuidoosten van Europa juist extreem heet. Bron netweather.tv

Wisselvallig en te koel

Voorlopig houden we dus het te koele weertype vast. Ook blijft het wisselvallig met regelmatig buien Ons weer staat onder invloed van een lagedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië. Vandaag (maandag) blijft het op de meeste plaatsen in Nederland wel droog, de kans op een bui is klein. Boven België vallen vandaag meer buien, dit veroorzaakt door een koufront wat boven België ligt. Er staat niet veel wind en de temperatuur ligt tussen de 19-21 graden. Gelukkig zullen we vandaag de zon op momenten ook zeker zien doorbreken.

Ook morgen (dinsdag) blijft het in Nederland op de meeste plaatsen droog en wisselt de zon zich met wolken af. In België en ook het uiterste zuidoosten van Nederland maken wederom meer kans op een aantal buien. Aan de temperatuur veranderd niets, 19-21 graden.

Foto: Martin Versluis

Vanaf woensdag is overal in de gehele Benelux weer volop kans op een bui. Soms kan het stevig plenzen en ook is er kans op onweer. Gelukkig is de zon tussen de buien door wel te zien. De wind blijft rustig en qua temperatuur pakken we een kleine winst; 20-22 graden. Ook in het weekend lijkt het buiig te blijven. Lokaal valt er veel regen in korte tijd en onweert het. Een wisselvallige week, dat is ook goed te zien in de neerslaghoeveelheden die worden verwacht. De vakantiegangers in eigen land moeten het deze week vooral hebben van de momenten tussen de buien door.

De berekende neerslagsom tot zondag. Bron ECMWF.

Vanaf volgende week warmer en droger?

Het is op deze termijn uiteraard nog onzeker, maar er lijkt een goede kans (60%) te zijn op een droger en warmer weertype vanaf volgende week. Het Amerikaanse model GFS laat al een aantal runs op de lange termijn stabilisatie zien. De temperatuur stijgt dan voorzichtig richting de 25 graden en het lijkt daarbij droog te blijven.

Vanaf dinsdag 10 augustus neemt de marge in spreiding van de temperatuur naar boven toe. Bron GFS/weerplaza
Ook ligt het gemiddelde voor neerslag op 0 mm vanaf 10 augustus. Bron GFS/weerplaza

Het is te hopen voor de vakantiegangers en de warmte liefhebbers dat we deze strohalm gaan grijpen. Blijf volgen hoe de weerkaarten zich ontwikkelen. Fijne dag en graag tot het volgende weerbericht! Groet Sebastiaan.

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 17 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer