Advertentie 

De herfst laat zich deze week van twee kanten zien. Vandaag wordt de laatste dag van een serie mooie herfstdagen. Vanaf morgen wordt het een aantal dagen onstuimig en nat. Het hogedrukgebied dat ons het fraaie weer gaf, trekt weg naar het zuidoosten. De straalstroom richt zich meer op het Noordzeegebied. Daarmee trekken lagedrukgebieden en hun fronten richting de Noordzee en de Lage Landen. Dit zorgt voor meer wind en neerslag.

Oktober sluit vandaag met prachtig maar fris weer af. Ondanks de mooie laatste dagen van deze maand was oktober op veel plaatsen veel natter dan normaal. In het noordwesten van Nederland viel plaatselijk meer dan 220 millimeter neerslag tegen normaal ongeveer 80 millimeter. November start als een ‘echte herfstmaand’; met regen en wind.

De straalstroom richt zich de komende dagen op het Noordzee gebied.
Bron: GFS.
Krabben gisterenochtend
Foto Albert Thibaudier

Gisteren begon de dag fris. Op veel plaatsen in de oostelijke helft van het land vroor het licht, tussen 0 en -2 op 1,50m hoogte. Aan de grond (10cm hoogte) was het in Overijssel zelfs -4,7 graden. Er was weinig wind en de dag begon vrijwel onbewolkt. Alleen in het zuiden van het land was hoge bewolking aanwezig. De wind was zwak tot matig uit het oosten. In de loop van de dag liep de temperatuur op tot ongeveer 10 graden en draaide de wind wat meer naar het zuidoosten.

Vannacht waren er opklaringen. Het koelde snel af naar temperaturen tussen +3 vlak aan zee en -2 dieper landinwaarts. Op een enkele plaats kwam een mistbank voor. De wind was zwak tot matig uit het oosten tot zuidoosten.

Hoge wolken en wat nevel gisterenochtend in het zuiden
Foto Diny Reijnen
Prachtige start van de dag met wat vorst en weinig wind
Foto Jolanda Bakker
De weerkaart van vandaag.
Bron: DWD.

Het hogedrukgebied, dat ons een paar mooie dagen gaf, trekt langzaam weg naar het oosten. Een uitloper ervan zorgt vandaag nog voor fraai herfstweer.

Vandaag begint de dag fris. Het vriest op veel plaatsen 1 of 2 graden. Aan de grond (10cm) kan het plaatselijk -4 graden zijn. Doordat er iets meer wind is dan gisteren, kracht 3 uit het zuidoosten, is de kans op een mistbank wat kleiner. Tot ver in de middag schijnt de zon volop. De wind draait wat meer naar het zuiden en blijft matig, kracht 3. Aan de kust later kracht 4. De temperatuur loopt op naar 9 of 10 graden. Pas aan het eind van de middag komt er vanuit het zuidwesten wat meer (hoge) bewolking.

Vannacht neemt de bewolking vanuit het zuidwesten en westen verder toe. Het blijft tot vrijdagochtend droog. De wind komt uit zuid tot zuidoost en is zwak tot matig, kracht 2 of 3. Aan de kust matig kracht 4. Door de toenemende bewolking wordt het vooral aan de kust minder koud dan de afgelopen nachten, ongeveer 7 graden. In het binnenland ligt de temperatuur  tussen de -1 en 3 graden.  

De weerkaart voor morgen.
Bron: DWD.

Fronten die horen bij een uitgebreid lagedrukgebied ten noordwesten van Nederland brengen regen en buien. Doordat de luchtdrukverschillen toenemen, komt er meer wind.

Morgen ligt een complex lagedrukgebied ten noordwesten van Nederland. De bijbehorende fronten brengen veel bewolking en regen. In de ochtend is de temperatuur nog laag, ongeveer 7 graden. In het zuidwesten regent het morgenochtend al. Deze regen trekt snel naar het noordoosten. Daarna klaart het plaatselijk even op maar al snel volgt vanuit het westen opnieuw (buiige) regen. De wind draait vanuit het zuiden naar het zuidwesten en neemt toe tot matig in het binnenland, kracht 3 en vrij krachtig aan de kust, 5. De temperatuur ligt hoger dan de laatste paar dagen, tussen 10 en 14 graden. De hoogste temperaturen pas aan het eind van de dag.

Weerkaart zaterdag.
Bron: DWD.
Weerkaart zondag.
Bron: DWD.

Het lagedrukgebied ten noordwesten van Nederland zorgt voor veel wind, regen en buien. Slechts af en toe klaart het op. De grootste kans daarop in het zuidoosten.

De nacht naar zaterdag, en het weekend verlopen wisselvallig. Er kan behoorlijk wat regen vallen – in totaal tussen de 10 en 20 millimeter. Een randstoring behorend bij het lagedrukgebied boven de Noordzee veroorzaakt zondag veel wind met kans op windstoten tot 80 km per uur aan de kust. In het binnenland is zondag de wind vlagerig uit zuid tot zuidwest. De temperatuur kan op zaterdag oplopen tot 15 graden in het zuidoosten. Voor begin november is dat erg zacht (normaal ongeveer 11 graden). Zondag is het iets minder zacht. Op beide dagen valt er regen en is de zon amper te zien.

Weerkaart voor dinsdag 5 november.
Bron: ECMWF.

Lagedrukgebieden boven de Noordzee blijven van invloed op het weer in de Lage Landen.

Ook begin volgende week blijft het nog wisselvallig en (vrij) zacht. Na dinsdag lijken de temperaturen meer normaal voor deze tijd van het jaar te worden, ongeveer 10 graden. Er kan alle dagen neerslag vallen. De grootste kans op regen van betekenis is komende maandag. De wind blijft voorlopig een hoofdrol vervullen. Pas na dinsdag wordt het wat rustiger.

Neerslag grafiek.
Bron: Alpenweerman.nl.

In de Neerslag grafiek is te zien dat er dit weekend en maandag behoorlijk wat neerslag gaat vallen. Vanaf dinsdag wordt minder nat.

Temperatuur grafiek.
Bron: Alpenweerman.nl.

Dit weekend wordt het zacht voor de tijd van het jaar. Pas na het midden van volgende week lijken de temperaturen wat omlaag te gaan.

Pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor de temperatuur in het midden van het land.
Bron: Meteologix.

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor de temperatuur in het midden van het land. Ook hier is goed te zien dat vooral zaterdag zacht verloopt en dat daarna de temperatuur heel langzaam iets omlaag gaat. Van winterse temperaturen is (nog)  niets te zien.

Morgen kijken we in detail hoe het wisselvallige weer komend weekend gaat uitpakken. Dat lees je natuurlijk op Alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een fijne donderdag!

Prachtige start van de dag gisteren op Tiengemeten
Foto Trijntje v.d. Berg
Martin maakte deze foto van een schitterende herfstdag
’s Middags wat wolken aan de lucht
Foto Trijntje v.d. Berg

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 537 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier