Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De komende dagen is het nog altijd wisselvallig, maar is er misschien ook rustiger weer op komst. Eerst hebben we te maken met een stormdepressie boven de Atlantische Oceaan. Deze brengt onze regio geregeld regen en een aantrekkende wind. Tussendoor zal er ook ruimte voor de zon zijn, maar is het dus wel wisselvallig. Het weekend lijkt een overgangsperiode te worden naar een rustiger weertype. We lijken dan (tijdelijk) te gaan profiteren van hogedrukgebieden in onze omgeving.

In het noorden scheen de zon gisteren en kon de mais geoogst worden. Foto: Jannes Wiersma uit Roodeschool.
Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker in het westen.
In Barendrecht was er minder zon te zien op de foto van Trijntje vd Berg.

Gisteren was het overwegend een grijze dag met van tijd tot tijd regen. Daarnaast was er ook nog wat ruimte voor de zon. Voor de regen uit werd het landinwaarts en in België op veel plaatsen nog zo’n 18 tot 19 graden. In Maastricht werd het 19.4 graden terwijl het op de Wadden niet veel warmer dan 15 à 16 graden werd. Maar tijdens en na de regen daalde het kwik ook in het zuiden een aantal graden.

Fraaie herfstkleuren gefotografeerd door Jannes Wiersema.

Vandaag opnieuw regen en toenemende wind

Vandaag liggen we in eerste instantie nog in de wat koelere lucht. Maar een warmtefront brengt ons zachtere lucht en opnieuw regen. In de ochtend kan er op diverse plaatsen toch nog wat ruimte voor de zon zijn, maar al snel neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe. In de vroege ochtend valt de eerste regen al in België en Zeeland om vervolgens gedurende de dag steeds meer naar het noordoosten te trekken.

Voor de regen uit wordt het in het oosten en noordoosten nog 16 graden, maar tijdens de neerslag zal het wat koeler zijn met 14 tot 15 graden. Daarnaast trekt de wind vanmiddag aan naar windkracht 5-6 Bft aan de kust en deze komt uit zuidelijke richting. Meer landinwaarts waait wat het minder hard met windkracht 3-4 Bft.

De weerkaart van vandaag van het KNMI: een sterk lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan bepaald ons weerbeeld. De storingen die bij dit lagedrukgebied horen trekken vandaag over in de vorm van een warmte- en koufront. Ook de komende dagen wisselvallig weer in onze regio dankzij dit lagedrukgebied. Bron: KNMI

Vanavond en vannacht trekken er nog diverse buien over het land maar gaat de wind wel steeds meer afnemen in kracht. In de kustgebieden wordt het geleidelijk aan wat droger en komen er wat opklaringen voor. Tijdens de opklaringen kan het in de kustgebieden afkoelen naar zo’n 8 tot 10 graden. Meer landinwaarts is het met 12 tot 14 graden een stuk zachter.

Morgen begint de dag met een aantal buien landinwaarts en staat er een zwakke tot matige zuidwestelijke wind. In het noordwesten is er in eerste instantie mogelijk nog wat ruimte voor de zon. Gedurende de ochtend komen er uiteindelijk ook buien in de kustgebieden voor.

De wind trekt in de middag in de westelijke kustgebieden aan naar windkracht 4-5 Bft. In het noorden wordt het 14 graden terwijl het in het zuiden en België 16 à 17 graden wordt.

In de avond en nacht trekt er weer een nieuw regengebied vanuit het zuiden over de Lage Landen.

De weerkaart van morgen: Een sterk lagedrukgebied is onderweg naar Ierland en bepaald bij ons het weertype dat wisselvallig zal zijn.

Weekend: overgang van een wisselvallig naar een rustiger weertype?

In eerste instantie zal de aanloop naar het weekend wisselvallig zijn. We hebben dan nog altijd te maken met de invloed van het krachtige lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan die langzaam richting Ierland schuift. Zo zullen er vrijdag en zaterdag opnieuw regengebieden over gaan trekken waarbij de wind geregeld aan zal trekken. Zo wordt vrijdag aan de kust windkracht 6 à 7 Bft verwacht met windstoten tot 80-85 km/h. In combinatie met regen kan dit een echte herfstdag worden.

De temperaturen liggen vrijdag rond de 14 graden aan de kust tot 16 graden in het oosten. Zaterdag is het nog iets koeler met maxima tussen de 12 en de 14 graden.

De weerkaart voor zaterdag: het lagedrukgebied is onderweg naar het vasteland van Europa waarbij het in kracht afneemt.
De weerkaart voor zondag: het lagedrukgebied is sterk aan het verzwakken boven het vasteland van Europa terwijl hogedrukgebieden in onze omgeving meer invloed zullen gaan uitoefenen.

Zondag lijkt een dag te gaan worden van een overgang naar een rustiger weertype. Het sterke lagedrukgebied is dan namelijk verzwakt richting het vasteland van West-Europa getrokken waarbij het geleidelijk aan ‘op zal lossen’. Tegelijkertijd weet een uitloper van een hogedrukgebied boven de Azoren aan kracht te winnen. Hierdoor lijkt het erop dat we geleidelijk aan meer onder invloed komen te liggen van een hogedrukgebied die (al dan niet tijdelijk) in staat zal zijn storingen vanaf de Oceaan op afstand te houden. We krijgen dat te maken met een rustiger weertype, maar ook wat lagere temperaturen.

De neerslagkansen voor de komende periode voor Midden-Nederland. Een lange droge periode lijkt er voorlopig niet in te zitten, maar wel een periode met minder neerslag.
De temperatuur lijkt vanaf het weekend wel een stapje terug te gaan doen waarbij de maxima tussen de 10-15 graden liggen met in de nachten minima tussen de 5-10 graden.

Hoe deze overgang er precies uit zal gaan zien, dat zal de komende dagen duidelijk gaan worden. Voor nu een fijne dag en morgen weer een nieuw weerbericht op Alpenweerman.nl! Wil je in de tussentijd op de hoogte blijven neem dan eens een kijkje op ons forum.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Een rustigere periode met minder neerslag is in sommige regio’s wel even welkom. In het westen draait de waterafvoer op volle toeren. Zo viel er in sommige regio’s al 100 tot 150 mm in de eerste helft van oktober.  Foto: Ton Wesselius.

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 375 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier