Advertentie 

Algemene situatie:
Dankzij lagedrukgebieden zuid van Groenland en IJsland en hogedruk boven het Europese continent hebben we momenteel te maken met een westelijke stroming. Momenteel richt een rug van hogedruk zich echter op boven de Azoren. Vervolgens groeit deze rug uit tot een hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Dit heeft tot gevolg dat de aanvoerrichting bij ons zuidelijk wordt. Boven Zuid-Europa heeft zich al een hoop hitte opgebouwd, en die hitte komt dus onze kant op.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Gisteren: stevige onweersbuien met grote hagel

Gisteren trokken er twee lijnen met stevige regen- en onweersbuien over het land. In het hele land gold dan ook code geel, en in Zuid-Holland gold tijdelijk zelfs code oranje voor grote hagelstenen van 2 tot 4 centimeter in doorsnee. Voor de buien uit werd het tegen de oostgrens nog zomers warm (zo’n 27 graden). In Limburg werd het nog warmer met 28,1 graad in Ell en 28,6 graden in Arcen. In België werd het ook op meerdere plekken 27 graden.

Johan Klos zag de dreigende lucht aankomen op het water.
Albert Thibaudier legde de buien in de verte vast.
En ook bij Marijke de Haan trokken de stevige buien langs.
Jannes Wiersema maakte deze prachtige foto van een onweersbui in de verte.
Annemieke Engelen de Winter kreeg ook te maken met het onweer.

Vandaag: zo goed als droog, zonnige perioden

Vandaag zijn er zonnige perioden, maar komen ook sluierwolken voor. In het zuiden ontwikkelen ook stapelwolken en heel lokaal groeit zo’n stapelwolk uit tot een bui, maar over het algemeen blijft het droog. Ook in België wisselen zon en wolkenvelden elkaar af en is een zeer lokale bui niet uitgesloten. De temperatuur loopt op tot 20-22 graden in het noordwestelijk kustgebied en de Wadden. Verder landinwaarts is het 22-24 graden en in het zuiden, zuidoosten, langs de oostgrens en in België kan het zomers warm worden met 25-26 graden.

Morgen kan de dag bewolkt beginnen, maar de bewolking trekt naar het noorden weg. De dag verloopt dan ook overwegend zonnig en het blijft droog. Er staat een zwakke wind en in de kustgebieden kan in de loop van de middag een zeewind tot ontwikkeling komen. De maxima liggen in het noordwesten op 22-24 graden, aan de westelijke kustgebieden is het 24-25 graden. In het binnenland is het 25-29 graden en in Limburg en de Kempen kan het lokaal al 30 graden worden. Maandag (landinwaarts lokaal ook vandaag, zondag) kan het startsein zijn van de regionale hittegolf, wanneer het in de Bilt 25 graden wordt, kan het zelfs het begin zijn van de eerste landelijke hittegolf van het jaar.

Maandag startsignaal van landelijke hittegolf?

Voor een hittegolf moet aan de volgende eisen voldaan worden: de maximumtemperatuur is tenminste 5 dagen op rij 25 graden of hoger, waarvan het tenminste 3 dagen 30 graden of warmer is. Gebeurt dit bij een willekeurig weerstation, dan spreken we van een regionale hittegolf. Gebeurt dit in De Bilt of in Ukkel, dan spreken we van een landelijke hittegolf voor Nederland of België, respectievelijk.

Als we naar de temperatuurpluim kijken, zien we dat die 5 dagen boven de 25 graden wel gaan lukken. Dinsdag tot en met vrijdag wordt het sowieso warmer dan 25 graden. Het is alleen nog afwachten of de drie dertigers gehaald gaan worden. Zoals het er nu naar uitziet zijn die kansen redelijk groot voor woensdag, donderdag en vrijdag. Een regionale hittegolf gaat in ieder geval sowieso lukken en ook in België is het standaard een aantal graden warmer, dus daar lijkt een landelijke hittegolf op dit moment zeker.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Prikpunt is De Bilt.

Dan kijken we voor de liefhebbers nog even naar de details voor de dagen na maandag. Dinsdag wordt het op de noordkust na overal tropisch warm met temperaturen boven de 30 graden. In het binnenland van België en in Limburg kan zelfs al een temperatuur van 35 graden behaald worden.

De weerkaart van dinsdag. Een tong van warme lucht trekt noordwaarts richting de lage landen. Bron: Wetterzentrale.

De hete lucht – die op de kaart hierboven al te zien is – komt op woensdag en donderdag dan daadwerkelijk boven Nederland te liggen. De temperaturen op het 850hPa vlak (zo’n 1500 meter hoogte) stijgen dan naar waardes tot 22 graden. Als de omstandigheden goed zijn (weinig bewolking en dus volle instraling, niet teveel wind), dan kan dit leiden tot temperaturen tot 37-38 graden op neushoogte. Woensdag en donderdag worden dan ook de warmste dagen. In de kustgebieden is het dan 30-33 graden, landinwaarts 34-36 graden en het is niet uitgesloten dat in delen van België en het zuiden, zuidoosten en oosten van Nederland temperaturen van 37-38 graden gemeten gaan worden.

Zoals we in de pluim hieronder kunnen zien blijft het tijdens die hete dagen droog. Ook schijnt de zon volop. Het wordt dus echt zeer heet zomerweer! Vanaf vrijdag lijken de scherpste kantjes van de hitte er dan af te gaan en het is zeer waarschijnlijk dat deze afkoeling gepaard gaat met onweersbuien.

De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Tijdens de hete dagen is het droog, vanaf vrijdag nemen de neerslagkansen toe.
De 15-daagse zon/bewolkingsverwachting van het KNMI. De zon schijnt de komende week volop!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 614 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer