Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Dankzij lagedrukgebieden zuid van Groenland en IJsland en hogedruk boven het Europese continent hebben we momenteel te maken met een westelijke stroming. Momenteel richt een rug van hogedruk zich echter op boven de Azoren. Vervolgens groeit deze rug uit tot een hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Dit heeft tot gevolg dat de aanvoerrichting bij ons zuidelijk wordt. Boven Zuid-Europa heeft zich al een hoop hitte opgebouwd, en die hitte komt dus onze kant op.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Gisteren: stevige onweersbuien met grote hagel

Gisteren trokken er twee lijnen met stevige regen- en onweersbuien over het land. In het hele land gold dan ook code geel, en in Zuid-Holland gold tijdelijk zelfs code oranje voor grote hagelstenen van 2 tot 4 centimeter in doorsnee. Voor de buien uit werd het tegen de oostgrens nog zomers warm (zo’n 27 graden). In Limburg werd het nog warmer met 28,1 graad in Ell en 28,6 graden in Arcen. In België werd het ook op meerdere plekken 27 graden.

Johan Klos zag de dreigende lucht aankomen op het water.
Albert Thibaudier legde de buien in de verte vast.
En ook bij Marijke de Haan trokken de stevige buien langs.
Jannes Wiersema maakte deze prachtige foto van een onweersbui in de verte.
Annemieke Engelen de Winter kreeg ook te maken met het onweer.

Vandaag: zo goed als droog, zonnige perioden

Vandaag zijn er zonnige perioden, maar komen ook sluierwolken voor. In het zuiden ontwikkelen ook stapelwolken en heel lokaal groeit zo’n stapelwolk uit tot een bui, maar over het algemeen blijft het droog. Ook in België wisselen zon en wolkenvelden elkaar af en is een zeer lokale bui niet uitgesloten. De temperatuur loopt op tot 20-22 graden in het noordwestelijk kustgebied en de Wadden. Verder landinwaarts is het 22-24 graden en in het zuiden, zuidoosten, langs de oostgrens en in België kan het zomers warm worden met 25-26 graden.

Morgen kan de dag bewolkt beginnen, maar de bewolking trekt naar het noorden weg. De dag verloopt dan ook overwegend zonnig en het blijft droog. Er staat een zwakke wind en in de kustgebieden kan in de loop van de middag een zeewind tot ontwikkeling komen. De maxima liggen in het noordwesten op 22-24 graden, aan de westelijke kustgebieden is het 24-25 graden. In het binnenland is het 25-29 graden en in Limburg en de Kempen kan het lokaal al 30 graden worden. Maandag (landinwaarts lokaal ook vandaag, zondag) kan het startsein zijn van de regionale hittegolf, wanneer het in de Bilt 25 graden wordt, kan het zelfs het begin zijn van de eerste landelijke hittegolf van het jaar.

Maandag startsignaal van landelijke hittegolf?

Voor een hittegolf moet aan de volgende eisen voldaan worden: de maximumtemperatuur is tenminste 5 dagen op rij 25 graden of hoger, waarvan het tenminste 3 dagen 30 graden of warmer is. Gebeurt dit bij een willekeurig weerstation, dan spreken we van een regionale hittegolf. Gebeurt dit in De Bilt of in Ukkel, dan spreken we van een landelijke hittegolf voor Nederland of België, respectievelijk.

Als we naar de temperatuurpluim kijken, zien we dat die 5 dagen boven de 25 graden wel gaan lukken. Dinsdag tot en met vrijdag wordt het sowieso warmer dan 25 graden. Het is alleen nog afwachten of de drie dertigers gehaald gaan worden. Zoals het er nu naar uitziet zijn die kansen redelijk groot voor woensdag, donderdag en vrijdag. Een regionale hittegolf gaat in ieder geval sowieso lukken en ook in België is het standaard een aantal graden warmer, dus daar lijkt een landelijke hittegolf op dit moment zeker.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Prikpunt is De Bilt.

Dan kijken we voor de liefhebbers nog even naar de details voor de dagen na maandag. Dinsdag wordt het op de noordkust na overal tropisch warm met temperaturen boven de 30 graden. In het binnenland van België en in Limburg kan zelfs al een temperatuur van 35 graden behaald worden.

De weerkaart van dinsdag. Een tong van warme lucht trekt noordwaarts richting de lage landen. Bron: Wetterzentrale.

De hete lucht – die op de kaart hierboven al te zien is – komt op woensdag en donderdag dan daadwerkelijk boven Nederland te liggen. De temperaturen op het 850hPa vlak (zo’n 1500 meter hoogte) stijgen dan naar waardes tot 22 graden. Als de omstandigheden goed zijn (weinig bewolking en dus volle instraling, niet teveel wind), dan kan dit leiden tot temperaturen tot 37-38 graden op neushoogte. Woensdag en donderdag worden dan ook de warmste dagen. In de kustgebieden is het dan 30-33 graden, landinwaarts 34-36 graden en het is niet uitgesloten dat in delen van België en het zuiden, zuidoosten en oosten van Nederland temperaturen van 37-38 graden gemeten gaan worden.

Zoals we in de pluim hieronder kunnen zien blijft het tijdens die hete dagen droog. Ook schijnt de zon volop. Het wordt dus echt zeer heet zomerweer! Vanaf vrijdag lijken de scherpste kantjes van de hitte er dan af te gaan en het is zeer waarschijnlijk dat deze afkoeling gepaard gaat met onweersbuien.

De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Tijdens de hete dagen is het droog, vanaf vrijdag nemen de neerslagkansen toe.
De 15-daagse zon/bewolkingsverwachting van het KNMI. De zon schijnt de komende week volop!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 582 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer