Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Allereerst wens ik iedereen, namens het gehele team van Alpenweerman, een gelukkig, weergaloos en bovenal gezond Nieuwjaar toe. Het nieuwe jaar start zoals het oude jaar eindigde, namelijk wisselvallig en vrij zacht.

Pas richting komend weekend lijken de weerkaarten te worden geschut. Hogedruk probeert een wig te slaan in de lagedrukgebieden ten noorden van onze streken. De temperaturen gaan dan wat naar beneden en niet in de laatste plaats wordt het duidelijk droger.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Gisteren was het bewolkt en regenachtig, maar de ochtend verliep op veel plaatsen droog met hier en daar een knipoog van de zon. Verder was het bijzonder zacht met recordtemperaturen voor de laatste dag van het jaar.

De maxima lagen tussen de 10 en ruim 14°. Het vorige landelijke record van 13,3° gemeten in Woensdrecht in 2006 is daarmee uit de boeken. Het nieuwe record is in handen van Arcen met een maximumtemperatuur van 14,5°. Gilze-Rijen is met 14,3° een goede tweede en op plaats drie vinden we nu het duo Eindhoven en Ell met 14,2°. In België lagen de maxima tussen de 9 en 14° met in Retie, Schaffen en Sint Katelijne Waver 14,4°.

De hoge temperaturen werden aangevoerd door een stevige zuidwestenwind, die vrij krachtig tot krachtig was over land en hard tot lokaal stormachtig aan zee, windkracht 5 tot 8. Verder kwamen er zware windstoten voor tot tegen de 90 km/uur.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm. Goed te zien de wisselvalligheid en de wind op Oudjaarsdag.

De Jaarwisseling verliep behoorlijk winderig en regionaal ook nat door enkele buien. Op deze Nieuwjaarsdag starten we op veel plaatsen met geregeld zonneschijn. Hier en daar is nog altijd een bui mogelijk, maar over het algemeen is het vanochtend droog.

Vanmiddag neemt de bewolking alweer toe en gaat het vanuit het zuidwesten geruime tijd regenen. De vrij krachtige en aan zee nog krachtige tot harde zuidwestenwind, windkracht 5 tot 7 neemt gedurende de dag in kracht af en de temperatuur stijgt op deze eerste januari naar maximaal 8-9°.

In de hogere delen van België wordt het maximaal een graad of 4-5, maar later vanmiddag gaat het kwik naar beneden en gaat de regen over in (smeltende) sneeuw.

Vanavond is het bewolkt en regenachtig. Komende nacht wordt het vanuit het westen geleidelijk droog, maar een lokale bui blijft mogelijk. De wind waait uit het westen en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur daalt naar 2 tot 4°. In de Ardennen en Hoge Venen valt sneeuw bij temperaturen dalend naar het vriespunt.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Joyce Derksen maakte deze prachtige foto van een onstuimige lucht.
Deze foto werd gemaakt door Johan Klos met daarop zelfs een regenboog.
Jolanda Bakker maakte een foto op nagenoeg dezelfde positie, maar met 2 uur verschil. Wisselvalligheid troef.

Morgen schijnt geregeld de zon, maar er is ook een buienkans. Later op de dag neemt de bewolking alweer toe op de nadering van een volgende storing en morgenavond gaat het dan ook vanuit het westen weer regenen.

De westenwind wordt zuidwest en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar maximaal 7 of 8°. In de Ardennen wordt het maximaal een graad of 3.

De verwachte windkaart voor woensdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Na een regenachtige avond en nacht met temperaturen rond of iets boven de 10°, draait het woensdag om flinke buien. Omdat de bovenlucht weer gaat afkoelen, op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) gaat de temperatuur onderuit van -25 naar -33° en ook dichterbij de grond daalt het kwik, kunnen deze buien geleidelijk gepaard gaan met hagel. Ook onweer behoort tot de mogelijkheden.

De vlagerige westenwind is heel duidelijk aanwezig en is vrij krachtig tot krachtig over land en hard tot stormachtig aan zee, windkracht 5 tot 8 met kans op zware windstoten tot tegen de 100 km/uur. Mogelijk wordt de wind nog wat sterker en dan moeten we denken aan een echte westerstorm, windkracht 9. De temperatuur ligt overdag rond de 7-8°, maar in de middag gaat het kwik wat omlaag.

De verwachte weerkaart voor vrijdag volgens GFS. Bron: wetteronline,de

Ook de rest van de week blijft het uitermate wisselvallig met later op donderdag alweer een volgende storing met regen en met die storing stroomt ook weer zeer zachte lucht over onze streken. De temperaturen zullen wederom de dubbele cijfers halen. Vrijdag blijft het ook niet droog met enkele buien. De temperaturen zullen dan geleidelijk weer wat dalen.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

In het weekend lijken de weerkaarten te worden geschut met meer hogedrukimpulsen boven onze streken. De temperaturen lijken dan wat te gaan dalen en niet in de laatste plaats nemen de neerslagkansen af. Een winterse periode levert het overigens niet op, maar wat droger weer zal al een flinke winst zijn.

De verwachte weerkaart voor volgende week dinsdag. Bron: wetteronline.de

Een lang leven lijkt het hoog voor onze streken niet beschoren, want het trekt volgende week naar het oosten weg en Atlantische depressies hebben het dan weer op onze streken gemunt. Winterweer is nog altijd ver weg.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land is vrij eensgezind. Aanvankelijk gaat het kwik wat naar beneden om later deze week weer wat te stijgen. Vanaf het weekend lijkt de temperatuur wat duidelijker te dalen en volgende week kan het in de nacht licht vriezen. Een vorstperiode is niet te verwachten de komende 10 dagen.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF is ook vrij duidelijk. De komende dagen gaat de temperatuur naar beneden om vervolgens weer wat te stijgen. Vanaf het weekend is de daling sterker en daarna blijft het vrij koud met een ensemblegemiddelde van 2 tot 4°. Deze week is het gemiddeld nog een graad of 8.

De neerslagpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De komende dagen is het nog behoorlijk nat, maar vanaf eind deze week nemen de neerslagkansen geleidelijk af.

Dit was het eerste weerpraatje van 2018 en er zullen er nog velen volgen. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.014 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Lage Landen – Nieuwe jaar start wisselvallig en vrij zacht. In het weekend verandering!”

 • Bertil Blaas
  1 januari 2018 at 09:00

  Rico een spoedig nieuwjaar 2018, goede gezondheid en veel spectaculair weer om te beschrijven.
  Groeten Bertil.

 • Alice
  1 januari 2018 at 10:05

  Wat een deprimeerend begin van het nieuwe jaar. 🙁 Ik snak naar echt winterweer!

  Voor allemaal de allerbeste wensen voor een mooi en gezond 2018!

 • Anjo
  1 januari 2018 at 11:22

  Goedemorgen,

  Allereerst wens ik iedereen van Alpenweerman, een gezond, spetterend, sportief, gelukkig, zonnig, liefdevol, en uitermate goed 2018. Ik zag dit weekend hogedruk impulsen boven Scandinavie. Hopelijk dat het alsnog een blijvertje blijkt te zijn, en dat er zich flinke schaatskou kan opbouwen.

 • Rico Schröder
  1 januari 2018 at 11:48

  Dank allen voor de mooie woorden en wensen. We gaan er weer een mooi jaar van maken.
  Laten we hopen dat er nog een mooie winter komt, de allernieuwste pluim oogt in ieder geval alweer een stuk kouder.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier