Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Een hogedrukgebied boven de Noordzee verantwoordelijk voor mooi en zeer warm nazomerweer trekt zuidoostwaarts, deze wordt afgelost door een nieuw filiaal. Dit hoog koerst later deze week via Schotland naar het zuiden van Scandinavië. Een hoogtelaag ligt zuidwest van het Iberisch Schiereiland. De stroming draait van zuidoost naar het noorden. Een inactief koufront zorgt woensdag voor een daling van de temperatuur. Dit gaat gepaard met meer bewolking, vooral in het noorden. Doordat het hoog zich verplaatst naar Scandinavië, ruimt de wind naar het oosten. De Benelux komt dan op de scheiding te liggen van warme lucht in het zuiden en koelere lucht in het noorden. Hierbij blijft het droog en zonnig. Pas in de loop van volgende week komen storingen weer in de buurt en neemt de kans op wat neerslag toe. De nazomer houdt dus voorlopig aan.

Korte terugblik: Record late tropische dag

Met 35 graden in Gilze-Rijen werd het gisteren een record late zomerse dag. Nog nooit (sinds de metingen van 1901) werd het zo laat in het seizoen nog zo warm. Ook in de Bilt werd het datumrecord gesneuveld. Al met al een bijzondere dag, mogelijk gemaakt door zeer hoge temperaturen op het 850 hPa vlak, gecombineerd met veel zonneschijn en een droge ondergrond. Met een zuidelijke hoogtestroming werd van origine zeer warme subtropische lucht aangevoerd. Alle puzzelstukjes vielen dus juist op zijn plek.

Vandaag vanuit het noorden meer bewolking en koeler

De stroming draait vandaag naar noordelijke richtingen. Tevens trekt er een inactief koufront van noord naar zuid over het land. De dag begint dan ook in het noorden met stratus en plaatselijk ook mist. In de rest van het land kunnen in de nacht en ochtend ook mistbanken voorkomen. Tijdens passage koufront komt er wat meer bewolking voor. Voor de rest zijn er perioden met zon te verwachten en op de meeste plaatsen blijft het droog. Voor het gevoel is het een stuk frisser, vooral in het noorden. Het kwik loopt uiteen van 20 graden op de Wadden, tot lokaal nog 28 graden in Zuid-Limburg.

Grote temperatuurverschillen tussen noord en zuid. Het kwik loopt uiteen tussen 20 en 28 graden.

Donderdag en vrijdag aangenaam nazomerweer, koeler in het noorden

Ook de rest van de week is de zon van bovenliggende partij. De koelere lucht trekt nog iets verder zuidwaarts. In het noorden van Nederland en op de Wadden ligt het kwik in de middag rond of iets onder de 20 graden. In België en Luxemburg loopt het kwik nog op tot ruim boven de 20 graden. In het zuiden van België en in Luxemburg kan het nog steeds lokaal zomers warm worden met 25 graden.

Met een hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië blijft het voorlopig mooi nazomerweer, met aangename temperaturen.

Komend weekend nog wat warmer

Komend weekeind draait de stroming wat meer naar het oosten/zuidoosten. Hierbij kan de warmere lucht boven het zuiden van Belgie en Luxemburg weer wat verder noordwaarts trekken. Vooral zaterdag lijkt een zonnige dag te worden, zondag komen er iets meer stapelwolken voor. Op beide dagen blijft het droog, zodat de nazomer nog steeds aanwezig blijft.

Zomerse warme lucht in het zuiden van de Benelux, het noorden blijft wat achter qua temperatuur. Toch is het ook daar mooi nazomerweer.

Pas dinsdag of woensdag staat er mogelijk een weersverandering op het menu. Voor die tijd nog maar eens genieten van het mooie nazomerweer!

Uitgelichte afbeelding: Ton Wesselius.
Meepraten, discussiëren of vragen!? Gaarne onder het bericht in de reacties!

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 616 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier