klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: Een hogedrukgebied boven de Noordzee verantwoordelijk voor mooi en zeer warm nazomerweer trekt zuidoostwaarts, deze wordt afgelost door een nieuw filiaal. Dit hoog koerst later deze week via Schotland naar het zuiden van Scandinavië. Een hoogtelaag ligt zuidwest van het Iberisch Schiereiland. De stroming draait van zuidoost naar het noorden. Een inactief koufront zorgt woensdag voor een daling van de temperatuur. Dit gaat gepaard met meer bewolking, vooral in het noorden. Doordat het hoog zich verplaatst naar Scandinavië, ruimt de wind naar het oosten. De Benelux komt dan op de scheiding te liggen van warme lucht in het zuiden en koelere lucht in het noorden. Hierbij blijft het droog en zonnig. Pas in de loop van volgende week komen storingen weer in de buurt en neemt de kans op wat neerslag toe. De nazomer houdt dus voorlopig aan.

Korte terugblik: Record late tropische dag

Met 35 graden in Gilze-Rijen werd het gisteren een record late zomerse dag. Nog nooit (sinds de metingen van 1901) werd het zo laat in het seizoen nog zo warm. Ook in de Bilt werd het datumrecord gesneuveld. Al met al een bijzondere dag, mogelijk gemaakt door zeer hoge temperaturen op het 850 hPa vlak, gecombineerd met veel zonneschijn en een droge ondergrond. Met een zuidelijke hoogtestroming werd van origine zeer warme subtropische lucht aangevoerd. Alle puzzelstukjes vielen dus juist op zijn plek.

Vandaag vanuit het noorden meer bewolking en koeler

De stroming draait vandaag naar noordelijke richtingen. Tevens trekt er een inactief koufront van noord naar zuid over het land. De dag begint dan ook in het noorden met stratus en plaatselijk ook mist. In de rest van het land kunnen in de nacht en ochtend ook mistbanken voorkomen. Tijdens passage koufront komt er wat meer bewolking voor. Voor de rest zijn er perioden met zon te verwachten en op de meeste plaatsen blijft het droog. Voor het gevoel is het een stuk frisser, vooral in het noorden. Het kwik loopt uiteen van 20 graden op de Wadden, tot lokaal nog 28 graden in Zuid-Limburg.

Grote temperatuurverschillen tussen noord en zuid. Het kwik loopt uiteen tussen 20 en 28 graden.

Donderdag en vrijdag aangenaam nazomerweer, koeler in het noorden

Ook de rest van de week is de zon van bovenliggende partij. De koelere lucht trekt nog iets verder zuidwaarts. In het noorden van Nederland en op de Wadden ligt het kwik in de middag rond of iets onder de 20 graden. In België en Luxemburg loopt het kwik nog op tot ruim boven de 20 graden. In het zuiden van België en in Luxemburg kan het nog steeds lokaal zomers warm worden met 25 graden.

Met een hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië blijft het voorlopig mooi nazomerweer, met aangename temperaturen.

Komend weekend nog wat warmer

Komend weekeind draait de stroming wat meer naar het oosten/zuidoosten. Hierbij kan de warmere lucht boven het zuiden van Belgie en Luxemburg weer wat verder noordwaarts trekken. Vooral zaterdag lijkt een zonnige dag te worden, zondag komen er iets meer stapelwolken voor. Op beide dagen blijft het droog, zodat de nazomer nog steeds aanwezig blijft.

Zomerse warme lucht in het zuiden van de Benelux, het noorden blijft wat achter qua temperatuur. Toch is het ook daar mooi nazomerweer.

Pas dinsdag of woensdag staat er mogelijk een weersverandering op het menu. Voor die tijd nog maar eens genieten van het mooie nazomerweer!

Uitgelichte afbeelding: Ton Wesselius.
Meepraten, discussiëren of vragen!? Gaarne onder het bericht in de reacties!

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 603 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer