Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Een nazomer in optima forma. Onder aanvoering van het hogedrukgebied Viktor, onderweg naar het oosten van Europa, stroomt vanaf woensdag warme lucht over onze streken uit. De temperaturen zullen dan stijgen tot boven de 20° en niet voor één dag, maar voor meerdere dagen, want het lijkt ook komend weekend nog warm te blijven. Het kan maar niet op dit jaar.

Een hoogtelaag, vandaag boven Spanje, trekt de komende dagen geleidelijk noordwaarts en kan later in de week (donderdag, vrijdag) voor een enkele bui of wat regen zorgen, maar verder is en blijft het droog.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Een mooie zondag

Na nachtelijke regen en in het zuiden en zuidoosten ook enkele (onweers)buien, was het gisteren weer prachtig weer. De zon scheen flink, maar er waren ook wolkenvelden en het bleef verder droog.

De aangevoerde lucht was wel minder warm. Zaterdag werd het nog ruim 20° in het binnenland (Arcen 25,0°), gisteren bleef het kwik overal onder de warme grens met maxima tussen de 14 en 16°. Terschelling noteerde 13,5 en Stavoren 14,3°. De topper was weer Arcen, maar het kwik bleef wel bijna 9° lager dan zaterdag. Het werd gisteren 16,4°.

De dag begon fraai bij Jannes Wiersema in het Groningse Roodeschool.
Jolanda Bakker maakte deze foto vanaf grote hoogte vanuit een uitkijktoren.
Jolanda Bakker maakte ook deze foto bij Outdoor Ski & Fun centrum.
Collega Remco maakte deze prachtige foto in Egmond aan Zee.
Deze foto werd gemaakt door Johan Klos.
Mooi hè de herfst.. Martin Vye maakte de foto.

Mooie oktoberdag

Na een vrij koude nacht met temperaturen landinwaarts rond het vriespunt en aan de grond enkele graden vorst is het vandaag weer prachtig oktoberweer.

De zon schijnt flink, maar er zijn ook velden met hoge (sluier)wolken zichtbaar. In het noordwesten en op de Wadden is het vanmiddag tijdelijk meer bewolkt. Het blijft overal droog en er waait een zwakke tot matige en in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden soms een vrij krachtige zuidwestenwind.

De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 16 en 18° met de hoogste temperaturen in het zuiden en zuidoosten en niet in de laatste plaats op veel plaatsen in België.

Vanavond en de komende nacht is het vrij helder en koelt het af naar waarden tussen de 4 en 7° met kans op lokaal vorst aan de grond.

Wederom een prachtige dag

Morgen schijnt de zon wederom flink en de velden met hoge (sluier)wolken trekken in de middag naar het noordoosten weg.

De wind waait zwak, in het noorden eerste nog matig uit het zuiden en de temperaturen zijn weer wat hoger. Het wordt 17° in het noordwesten en op de Wadden, maar ten zuiden van de denkbeeldige lijn van Zeeland over Utrecht naar Drenthe wordt de warme grens van 20° weer gehaald en overschreden. In het zuidoosten wordt het 21-22°. Dergelijke temperaturen worden ook verwacht voor België.

De verwachte weerkaart voor woensdag. Bron: meteologix.com

Nazomer in optima forma

Vanaf woensdag draait de nazomer op volle toeren. Tussen hogedruk ten oosten en lagedruk op de Atlantische Oceaan wordt met een zuid tot zuidoostelijke stroming warme lucht naar onze streken gevoerd.

Bij flink wat zonneschijn wordt het woensdag 19° op de Wadden en in het noordwesten en 20 tot 24° elders met de hoogste temperaturen in het zuidoosten en in Belgisch Limburg.

Een hoogtelaag net ten westen van ons land met temperaturen rond de -19° zorgt later in de week mogelijk voor enkele buien. Bron: HD model / meteologix.com

Donderdag en vrijdag blijft het warm met temperaturen tussen de 20 en 25°. Wel komt er een hoogtelaag dichterbij en dat betekent dat de kans op regen of enkele buien op beide dagen aanwezig is.

Komend weekend neemt vanuit het westen de kans op regen toe. Het Duitse weermodel verwacht de neerslag in de nacht naar zondag, maar de modellen zitten nog niet op één lijn. Bron: meteologix.com

Komend weekend is het waarschijnlijk ook nog nazomers met flink wat zonneschijn, maar na het weekend (mogelijk dus zondag al, zie modelberekening hierboven) neemt de kans op regen toe en bovendien gaat het kwik naar beneden.

Tot die tijd krijgen we een prachtige nazomerse periode en dat kunnen we mooi zien aan onderstaande temperatuurpluim.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het kwik de komende dagen gaat stijgen tot boven de warme grens van 20°. In de loop van het weekend gaat het kwik omlaag en volgende week zijn de temperaturen weer normaal voor de tijd van het jaar.

Albert Thibaudier maakte deze mooie herfstfoto.
Het weekend eindigde fraai. Meteo Nederland maakte deze foto.
Suzanne Vermulm maakte deze foto in Hillegom.

Dit was het weer voor deze maandag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een nieuw (nazomers) weerpraatje voor de Lage Landen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via mijn Twitter: @ricoschroder

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

 • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 365 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Lage Landen – Nazomer in optima forma!”

 • Marcel
  8 oktober 2018 at 17:48

  Hier in Luyksgestel vandaag ook weer een prachtige dag met wat hoge sluierbewolking.

  Tn 1.3C. Tmax 18.7C

  gr Marcel

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier