Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

En dan zijn we alweer in september aangekomen. Het begin van de meteorologische herfst. De zomer scoort met een 0,2 graad warmer dan ‘normaal’ als een gemiddelde Hollandse zomer. Echter, juni was zeer warm en zonnig, die trekt het gemiddelde flink omhoog. De afgelopen juli en augustus waren veel te koel, te nat en te somber.

Dit samen met de goede zomers van de laatste jaren zorgt ervoor dat veel mensen de zomer dit jaar als slechte zomer aanwijzen. Als ik voor mezelf mag spreken; ik zou graag nog wel wat zon en warmte willen in een mooie nazomer. Voor een ieder die het met mij eens is heb ik dan goed nieuws!

Het beeld wat we de afgelopen dagen veel hebben gezien. Rustig en veelal bewolkt weer. Hier gaat verandering in komen. Foto Martin Versluis

Noordelijke stroming, veel wolkenvelden

Ons weer staat al een tijdje onder invloed van een omvangrijk hogedrukgebied nabij Schotland. Hierdoor is de atmosfeer al een aantal dagen rustig. Wel hebben we te maken met een noordelijke aanvoer. De aangevoerde lucht is koel en vochtig, warmer dan een graad of 20 is het niet en de zon heeft het vaak lastig met hardnekkige wolkenvelden. Vooral vandaag (woensdag) is dat het geval.

Het hoog nabij Schotland heeft de regie, met een noordelijke stroming kampen we met veel wolkenvelden en een gematigde temperatuur. Bron: KNMI

Morgen (donderdag) gaat vanuit het zuidoosten op veel plaatsen de zon langzaam doorbreken. Het noorden blijft echter wel gevoelig voor hardnekkige wolkenvelden. Daar blijft het kwik dan ook achter met 18 graden, terwijl het op de plaatsen waar de zon doorbreekt kan opwarmen tot 22 graden.

Op vrijdag zien we nog steeds dat het noorden erg gevoelig blijft voor hardnekkige wolkenvelden met maximaal 19-20 graden, elders is het zonnig en loopt de temperatuur nog iets verder op richting 23 graden.

Blokkade boven Europa

Het bepalende hogedrukgebied gaat aan de wandel richting het oosten en lijkt zich te gaan vestigen in de buurt van de Baltische staten. Er vormt zich dit weekend boven Europa een stevige blokkade van hogedruk. Vanuit het westen op de Atlantische oceaan zien we de dreiging opdoemen van een depressie, maar die lijkt zich stuk te gaan lopen op de hogedruk boven het continent. Een warme en droge periode staat nu goed in de steigers.

Er vormt zich dit weekend een blokkade van hogedruk boven Europa. Een depressie vanaf de oceaan loopt zich stuk op de blokkade. Bron: ECMWF

De stroming gaat oostelijk en later steeds meer zuidoostelijk worden. Hierdoor gaan we de wolkenvelden kwijt raken en komt er steeds meer ruimte voor de zon. De aangevoerde lucht komt nu immers over land en bevat hierdoor minder vocht.

In het noorden en in de ochtend kunnen wolkenvelden nog even hardnekkig zijn, maar we gaan de zon echt steeds vaker zien. De temperatuur loopt op naar waarden tussen 21 graden in het noorden tot lokaal 25 in het zuiden. In de nachten koelt het goed af, temperatuur ligt dan rond 10 graden.

Ook de Formule 1 race in Zandvoort gaat dus droog en zonnig verlopen. De buien die eerst voor zondag op de planning stonden gaan ons niet kunnen bereiken. Dit is de depressie die zichzelf stuk loopt op de blokkade!

Bel met hete lucht boven zuid Europa

Begin volgende week ligt de blokkade van hogedruk nog steeds boven Europa. Vanuit het zuiden van Spanje en Frankrijk nadert een bel met hete bovenlucht. Het is niet uitgesloten dat wij in de lage landen daar een vleugje van mee gaan krijgen. Indien de wind even wat meer en langer vanuit het zuiden waait dan zitten we zo in deze warme lucht.

Vanuit het zuiden nadert een bel met hete lucht. Mogelijk dat de warmste lucht ons net kan gaan bereiken. Bron: ECMWF

Het weerbeeld blijft begin volgende week dan ook droog, zonnig en steeds warmer. Landelijk komt de temperatuur uit rond een zomerse 26 graden. We kunnen dus zeker spreken van een nazomer. Mocht de heetste lucht ons kunnen bereiken dan kan het in het zuidoosten opwarmen richting de 28-29 graden. In België is dan zelfs een tropische 30 graden niet uitgesloten.

Maar gezien de termijn, (volgende week) moeten we wel nog een slag om de arm houden met deze uitschieters, de komende dagen gaan we zien wat de Weergoden van plan zijn. Blijf daarom volgen en graag tot het volgende weerbericht. Tot slot nog de pluim, groet Sebastiaan.

De temperatuur stijgt naar waarden boven de zomerse 25 graden grens. Nazomer! Bron ECMWF/Weerplaza

Gastreporter of weerman?

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over jouw reiservaringen in de Alpen of de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Met dank ook aan Protest en Innsbruck Tourismus, partners van Alpenweerman

(Visited 7 times, 2 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer