En dan zijn we alweer in september aangekomen. Het begin van de meteorologische herfst. De zomer scoort met een 0,2 graad warmer dan ‘normaal’ als een gemiddelde Hollandse zomer. Echter, juni was zeer warm en zonnig, die trekt het gemiddelde flink omhoog. De afgelopen juli en augustus waren veel te koel, te nat en te somber.

Dit samen met de goede zomers van de laatste jaren zorgt ervoor dat veel mensen de zomer dit jaar als slechte zomer aanwijzen. Als ik voor mezelf mag spreken; ik zou graag nog wel wat zon en warmte willen in een mooie nazomer. Voor een ieder die het met mij eens is heb ik dan goed nieuws!

Het beeld wat we de afgelopen dagen veel hebben gezien. Rustig en veelal bewolkt weer. Hier gaat verandering in komen. Foto Martin Versluis

Noordelijke stroming, veel wolkenvelden

Ons weer staat al een tijdje onder invloed van een omvangrijk hogedrukgebied nabij Schotland. Hierdoor is de atmosfeer al een aantal dagen rustig. Wel hebben we te maken met een noordelijke aanvoer. De aangevoerde lucht is koel en vochtig, warmer dan een graad of 20 is het niet en de zon heeft het vaak lastig met hardnekkige wolkenvelden. Vooral vandaag (woensdag) is dat het geval.

Het hoog nabij Schotland heeft de regie, met een noordelijke stroming kampen we met veel wolkenvelden en een gematigde temperatuur. Bron: KNMI

Morgen (donderdag) gaat vanuit het zuidoosten op veel plaatsen de zon langzaam doorbreken. Het noorden blijft echter wel gevoelig voor hardnekkige wolkenvelden. Daar blijft het kwik dan ook achter met 18 graden, terwijl het op de plaatsen waar de zon doorbreekt kan opwarmen tot 22 graden.

Op vrijdag zien we nog steeds dat het noorden erg gevoelig blijft voor hardnekkige wolkenvelden met maximaal 19-20 graden, elders is het zonnig en loopt de temperatuur nog iets verder op richting 23 graden.

Blokkade boven Europa

Het bepalende hogedrukgebied gaat aan de wandel richting het oosten en lijkt zich te gaan vestigen in de buurt van de Baltische staten. Er vormt zich dit weekend boven Europa een stevige blokkade van hogedruk. Vanuit het westen op de Atlantische oceaan zien we de dreiging opdoemen van een depressie, maar die lijkt zich stuk te gaan lopen op de hogedruk boven het continent. Een warme en droge periode staat nu goed in de steigers.

Er vormt zich dit weekend een blokkade van hogedruk boven Europa. Een depressie vanaf de oceaan loopt zich stuk op de blokkade. Bron: ECMWF

De stroming gaat oostelijk en later steeds meer zuidoostelijk worden. Hierdoor gaan we de wolkenvelden kwijt raken en komt er steeds meer ruimte voor de zon. De aangevoerde lucht komt nu immers over land en bevat hierdoor minder vocht.

In het noorden en in de ochtend kunnen wolkenvelden nog even hardnekkig zijn, maar we gaan de zon echt steeds vaker zien. De temperatuur loopt op naar waarden tussen 21 graden in het noorden tot lokaal 25 in het zuiden. In de nachten koelt het goed af, temperatuur ligt dan rond 10 graden.

Ook de Formule 1 race in Zandvoort gaat dus droog en zonnig verlopen. De buien die eerst voor zondag op de planning stonden gaan ons niet kunnen bereiken. Dit is de depressie die zichzelf stuk loopt op de blokkade!

Bel met hete lucht boven zuid Europa

Begin volgende week ligt de blokkade van hogedruk nog steeds boven Europa. Vanuit het zuiden van Spanje en Frankrijk nadert een bel met hete bovenlucht. Het is niet uitgesloten dat wij in de lage landen daar een vleugje van mee gaan krijgen. Indien de wind even wat meer en langer vanuit het zuiden waait dan zitten we zo in deze warme lucht.

Vanuit het zuiden nadert een bel met hete lucht. Mogelijk dat de warmste lucht ons net kan gaan bereiken. Bron: ECMWF

Het weerbeeld blijft begin volgende week dan ook droog, zonnig en steeds warmer. Landelijk komt de temperatuur uit rond een zomerse 26 graden. We kunnen dus zeker spreken van een nazomer. Mocht de heetste lucht ons kunnen bereiken dan kan het in het zuidoosten opwarmen richting de 28-29 graden. In België is dan zelfs een tropische 30 graden niet uitgesloten.

Maar gezien de termijn, (volgende week) moeten we wel nog een slag om de arm houden met deze uitschieters, de komende dagen gaan we zien wat de Weergoden van plan zijn. Blijf daarom volgen en graag tot het volgende weerbericht. Tot slot nog de pluim, groet Sebastiaan.

De temperatuur stijgt naar waarden boven de zomerse 25 graden grens. Nazomer! Bron ECMWF/Weerplaza

Gastreporter of weerman?

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over jouw reiservaringen in de Alpen of de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Met dank ook aan Protest en Innsbruck Tourismus, partners van Alpenweerman

(Visited 10 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer