Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Er wordt vandaag, in een zuidwestelijke stroming, onstabiele maritieme lucht aangevoerd en daarin komen enkele buien tot ontwikkeling. Komende nacht bereikt een frontaal systeem onze streken, behorende bij depressie Stina, en dit systeem zorgt voor een natte vrijdag. In het weekend blijft het wisselvallig met zaterdag buien en zondag weer geruime tijd regen.

Het is een traditie die in stand wordt gehouden, want het zijn weer de donkere dagen voor Kerst. Ook inmiddels een traditie, het is weer erg zacht voor de tijd van het jaar.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Meest bewolkt

Gisteren trok er in de nacht en ochtend een gebied met wat lichte regen over het land naar het noordoosten en daarachter bleef het op de meeste plaatsen droog. Het was wel bewolkt en pas gistermiddag klaarde het regionaal wat op.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 6 en 10° met op Terschelling 6,4, op Vlieland 7,5 en in Stavoren 7,8°. Volkel noteerde 10,3 en Ell 10,8°. In België werd het zo’n 5 tot 10° met op de Mont Rigi 4,4 en in Koksijde 10,6°.

De dag begon fraai in het westen met deze zonsopkomst. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Bij Trijntje van den Berg in Barendrecht klaarde het flink op, maar wolken waren niet ver weg..
Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker. Een fraaie mix van wolken en opklaringen.
Jolanda Bakker maakte ook deze foto.
In het noordoosten bleef het bewolkt. De brug naar iets wat op winterweer lijkt wordt niet gemaakt. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.

Veel bewolking en enkele buien

Het is vandaag over het algemeen bewolkt en er trekken enkele buien over het land. Bij die buien is in de kustgebieden ook kans op onweer en dat heeft alles te maken met een koude bovenlucht. Op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) is het -31°.

De matige zuidenwind wordt zuidwest en neemt in de kustgebieden toe naar (vrij) krachtig. De temperatuur stijgt naar 8 tot 10°, maar in de Ardennen en Hoge Venen wordt het niet warmer dan een graad of 5.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en valt er (buiige) regen. De zuid tot zuidwestenwind neemt tijdelijk in kracht af en de temperatuur daalt nauwelijks naar waarden tussen de 6 en 8°.

Kletsnat en zeer zacht

Morgen trekt er een frontaal systeem over onze streken en daardoor is het bewolkt en kletsnat met op veel plaatsen rond de 15, lokaal 20 millimeter.

De zwakke zuidenwind wordt zuidwest en neemt flink in kracht toe. Over land wordt de zuidwester vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6 en aan zee hard, windkracht 7. Verder is er kans op (zware) windstoten.

De temperatuur gaat flink de hoogte in en stijgt naar 9° in het noordoosten, naar 11-12 in het midden en naar 13, lokaal zelfs 14° in het zuiden en in delen van België. Een nieuw landelijk dagrecord zal er niet inzitten, want dat staat met 16,0° wel erg scherp. Deze waarde werd genoteerd op 21 december 1989 in Volkel. Het record voor De Bilt is 14,9° en ook gemeten in 1989.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF. Bron: wetterzentrale.de

Aanhoudend zacht en nat

In het weekend draait het zaterdag eerst om enkele buien, maar in de middag profiteren we van een rug van hogedruk en nemen de neerslagkansen (tijdelijk) af. Bovendien kan het ook even opklaren en schijnt hier en daar de zon. Zondag is het bewolkt en zijn er perioden met regen. De wind is op beide dagen duidelijk aanwezig en het wordt van noordoost naar zuidwest 9 tot 12°.

De totale neerslag voor de komende 10 dagen in het midden van het land. Bron: meteologix.com

Na het weekend zijn er maandag wederom perioden met regen. Later draait het om buien en ook tijdens de Kerstnacht zijn er enkele buien mogelijk. Het wordt wederom 9 tot 12° met de hoogste temperaturen in de zuidelijke helft van de Lage Landen.

De verwachte weerkaart voor dinsdag, 1e Kerstdag, volgens UKMO. Hogedruk boven onze streken zorgt voor rustig weer. Bron: wetterzentrale.de

Tijdens de Kerstdagen bouwt er boven of in de buurt van onze streken een hogedrukgebied op. De exacte positie verschilt per run en per model, maar de neerslagkansen nemen in ieder geval af. De temperatuur gaat ook omlaag, maar dat kan ook bijna niet anders. We komen sowieso weer onder de 10° uit met tijdens de Kerstdagen temperaturen tussen de 5 en 8°.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het kwik morgen duidelijk omhoog gaat. Daarna gaat de temperatuur weer wat omlaag, maar zondag/maandag loopt het kwik weer op. Tijdens de Kerstdagen komt het kwik weer onder de 10° uit met op dinsdag temperaturen van 6 tot 8 en woensdag van 5 tot 7°.

Na een grijze, bewolkte dag kwam in Roodeschool bij Jannes Wiersema nog heel even de zon tevoorschijn vlak voor zonsondergang.

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie donderdag van en graag weer tot morgen voor een nieuw en vers weerpraatje voor de Lage Landen. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen!

Op zoek naar een leuk cadeautje voor de Kerstdagen, of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 694 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer