Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het is de komende tijd koud en wisselvallig herfstweer. Vandaag brengt voormalig orkaan Lorenzo geruime tijd regen. De temperatuur is met 10-15 graden erg laag voor de tijd van het jaar. In het weekend is het morgen droog met eerst lokaal mist. Later breekt de zon door en het wordt 12-14 graden. Zondag gaat het weer regenen. In de nacht naar maandag kan het kwik dalen naar dichtbij het vriespunt. Kortom: we duiken steeds verder de herfst in…

De dag begon kleurrijk met deze zonsopkomst. Ton Wesselius maakte de foto.
Aad Hogenboom maakte deze foto.
Schitterende buienwolken nabij Ravenswoud (Fochteloërveen) Carel ten Hoor maakte de foto.

Lorenzo brengt regen

Het is op deze vrijdag bewolkt en er valt van tijd tot tijd regen. Vooral in de zuidelijke helft van het land kan het soms flink plenzen. Ook vanmiddag blijft het nat met regelmatig regen. Later vanmiddag wordt de regen meer buiig en zijn er tussendoor ook droge momenten. Met wat geluk kan het aan het eind van de middag in de kustgebieden wat opklaren.

Het is vrij koud, want de temperatuur blijft in het noorden en oosten steken bij maximaal 10-12 graden. In het westen en zuiden wordt het 13-14 graden, in Zeeland kan het lokaal 15 graden worden. Normaal is het begin oktober 15-17 graden. De wind waait uit het oosten en is meest matig van kracht. Langs de noordkust kan de wind vrij krachtig zijn.

Vanavond valt in het zuidoosten soms nog buiige regen. In de rest van het land is het meest droog met naast wolkenvelden ook enkele opklaringen. Komende nacht is het wisselend bewolkt en kan in het oosten, midden en zuiden lokaal mist ontstaan. De temperatuur daalt naar 5-7 graden. Langs de kust wordt het niet kouder dan 8-9 graden.

Droge zaterdag, natte zondag

Morgen start de zaterdag op veel plaatsen grijs met mist en lage bewolking. Vooral in het (vochtige) zuiden kan het lang duren voordat de zon doorbreekt. In de noordelijke helft is er een mix van zon en wolken en het blijft zowaar overal droog. De temperatuur stijgt naar 12-14 graden. De wind waait uit het oosten en is meest matig.

Na een frisse nacht met in het binnenland temperaturen van 4-6 graden, start de zondag in het oosten en noorden droog met misschien nog wat zon. Elders is het bewolkt en vanuit het zuidwesten gaat het enige tijd regenen. Mogelijk blijft het in het noorden en noordoosten van het land droog. De meeste regen wordt in de zuidelijke helft van het land verwacht. De temperatuur wordt niet hoger dan 12-13 graden en er waait een matige oosten tot zuidoostenwind.

Joyce Derksen maakte deze foto in Doornenburg.
Suzanne Vermulm maakte deze foto

Droge maandag, vanaf dinsdag weer wisselvallig

In de nacht naar maandag kan het flink opklaren. Daardoor wordt het een koude nacht met landinwaarts temperaturen van 2-4 graden met vorst aan de grond. Lokaal kan het kwik dalen tot onder het vriespunt en dat zou dan de eerste (regionale) vorstdag van het najaar zijn. In de kustgebieden wordt het niet kouder dan 5-7 graden.

Maandag blijft het droog met een afwisseling van wolkenvelden en geregeld zonneschijn. Het blijft vrij koud, want het wordt maximaal 12-14 graden.

Vanaf dinsdag neemt de wisselvalligheid weer toe. Dagelijks is kans op regen, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Het wordt iets minder koud met in de nacht en vroege ochtend temperaturen van 8-11 graden. In de middag stijgt het kwik naar 14-15 graden.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik de komende 10 dagen onder de norm ligt voor de tijd van het jaar. De norm heb ik aangegeven met de zwarte stippellijn en daalt van 17 graden vandaag naar 15 graden op zondag 13 oktober. Die 15 graden wordt niet gehaald en soms is het slechts 11-12 graden. Wel loopt het kwik volgende week langzaam weer wat op.

Dit beeld krijgen we vandaag ook. Ton Wesselius maakte de foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 388 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier